Hoe kies je de beste opleiding?

Wat wil je graag leren en hoe kies je daar de beste opleiding voor? Beter worden in je werk of juist omscholen of een erkend diploma halen. Dat kan allemaal een reden zijn om een opleiding te gaan volgen. Op basis van onze jarenlange ervaring geven wij je 6 tips die je helpen bij de keuze van je opleiding.

1. Erkend opleidingsniveau

Wil je doorgroeien naar een bepaald opleidingsniveau of juist aantonen dat je dat al hebt? Kies dan voor een officieel erkende MBO- of HBO-opleiding. Met een erkend diploma toon je namelijk officieel aan dat je het werk- en denkniveau hebt dat wordt gevraagd in de vacature. Als dat niet nodig is, kun je ook kijken welk niveau bij je past

2. Waar wil je graag meer over leren?

Het is natuurlijk heel belangrijk dat je weet wat je wilt leren. Schrijf dit voor jezelf op. Denk dan aan dingen die je moeilijk vindt in je werk of aan wat je voor bepaald werk zou moeten kunnen, maar waar je nog niet aan toe bent. Praat erover met een collega of leidinggevende of met familie of vrienden. Je moet hier goed over nadenken, want als de inhoud van de opleiding overeenkomt met wat je graag wilt leren is de kans dat je slaagt ook groter.

3. Hoeveel tijd heb je?

Als je een opleiding gaat volgen, moet je ook bepalen hoeveel tijd je hiervoor kunt vrijmaken en voor hoelang. Misschien kun je er wel vrij voor krijgen van je werkgever. Als dit zo is, staat dit vaak in de cao of arbeidsovereenkomst beschreven.

Toch is het vaak nodig om ook in de privétijd te studeren. Dus moet je ook goed naar je privésituatie kijken en bepalen hoeveel tijd je kunt en wilt vrijmaken voor je studie. Het gaat hierbij niet alleen om het aantal uur per week, maar ook om de periode waarin je deze tijd kunt vrijmaken. Let er ook op dat de lestijden niet samenvallen met je werk of privézaken.

4. Wat is het opleidingsbudget?

Het volgen van een opleiding kan een flinke investering zijn. Je moet dus een goed beeld hebben van het beschikbare opleidingsbudget. Vaak heeft de werkgever een opleidingsbudget beschikbaar per werknemer of afdeling. Ook zijn er subsidies en belastingvoordelen voor zowel werkgevers als particulieren voor het volgen van een studie. Als je de opleiding zelf moet betalen kun je wellicht gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet.

5. Opleidingen vergelijken op voorgaande punten

Nu je weet op welk niveau je je opleiding wilt volgen, wat je inhoudelijke leerbehoefte is en hoeveel tijd en opleidingsbudget je hebt, kun je echt naar opleidingen gaan zoeken en deze vergelijken. Op onze website kun je zoeken aan de hand van opleidingsniveau, vakgebied of op basis van een keuzehulp. 

6. Klassikale lessen? Docenten en medestudenten maken het verschil! 

De meeste studenten kiezen voor klassikale lessen. Logisch, want het slagingspercentage van opleidingen met klassikale bijeenkomsten ligt een stuk hoger dan bij thuisstudies. Daarnaast hebben klassikale lessen een grote toegevoegde waarde als ze gegeven worden door een docent met veel praktijkervaring. Tot slot is het een voordeel dat je de bijeenkomsten samen met andere werkenden volgt. Met hen kun je sparren en van elkaars ervaring leren. Deze voordelen gelden ook voor de Virtual Classroom wat in deze tijd het alternatief is voor lessen op locatie.