Thema's

Thema's

FAQ: Veelgestelde vragen over het STAP-budget

2022 was het jaar waarin het STAP-budget werd gelanceerd, de subsidieregeling van de overheid van maximaal € 1.000,- die je kunt aanvragen voor een opleiding of training. Heb je nog vragen over STAP of over het inschrijfproces? In deze blog vind je de belangrijkste FAQ’s.

Wanneer kan ik het STAP-budget weer aanvragen?

Om te voorkomen dat het subsidiepotje in één keer opraakt, is het STAP-budget evenredig verdeeld over verschillende tijdvakken. Het volgende tijdvak waarin je het STAP-budget kunt aanvragen is 28 februari t/m 30 april 2023. De daaropvolgende tijdvakken zijn:

 • 1 mei t/m 2 juli 2023
 • 3 juli t/m 3 september 2023
 • 4 september t/m 31 oktober 2023
 • 1 november t/m 31 december 2023

Lees ook: Zo werkt het STAP-budget
 

Ik ben al begonnen met een opleiding bij Scheidegger. Kan ik daarvoor alsnog STAP-subsidie aanvragen?

Nee, helaas. Het STAP-budget vraag je aan vóórdat je met een opleiding of training start. Je begint dan pas nadat de subsidie aan jou is toegekend.

Hoe werkt het aanmeldingsproces van STAP? → 5 stappen

 1. Schrijf je op de website van Scheidegger in voor een opleiding of training. Vink bij je inschrijving aan dat je gebruik wilt maken van het STAP-budget. Doe dit het liefst vóórdat het aanvraagtijdvak van STAP begint, zodat je meteen je subsidie kunt aanvragen wanneer het tijdvak is geopend.

 2. Na je inschrijving sturen wij je per e-mail je STAP-aanmeldingsbewijs. Sla dit op, op een plek waar je hem makkelijk terug kunt vinden.

 3. Zodra het aanvraagtijdvak is geopend, vraag je met je DigiD en je STAP-aanmeldbewijs je STAP-budget aan via het STAP-portaal van UWV. Doe dit zo snel mogelijk, want per aanvraagtijdvak wordt er maar een deel van het budget vrijgegeven. En: op=op!

 4. Binnen vier weken na je aanvraag krijg je van UWV te horen of je het STAP-budget krijgt toegewezen.

 5. Heb je de subsidie toegewezen gekregen? Scheidegger ontvangt het bedrag direct van UWV en verrekent dit met de opleidingskosten, waardoor er € 1.000,- afgaat van je opleidingskosten. Kost je opleiding of training minder dan € 1.000,-? Dan hoef je niets te doen. Is je opleiding duurder? Dan ontvang je vanzelf de restantfactuur van Scheidegger.

Hoe werkt de STAP-wachtrij?

Het aanvragen van je STAP-budget op het STAP-portaal van UWV gaat op volgorde van binnenkomst. Je komt dus in een online wachtrij terecht. Blijf wachten, met je browservenster geopend − anders sluit je weer achteraan aan. Ben je door de wachtrij heen? Maak dan je aanvraag af.

Het kan gebeuren dat je je aanvraag niet kunt doen. Dan staan er te veel mensen in de wachtrij. Probeer het dan op een later tijdstip nog eens.

Er is iets misgegaan tijdens het aanmelden. Wat nu?

Bel met UWV op 088 −8 989 294. Ze zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand, dan kunnen ze je sneller helpen.

Moet ik binnen een bepaalde tijd de opleiding beginnen?

Ja. Je gekozen opleiding of training mag niet eerder starten dan vier weken na je aanvraag, maar moet starten binnen drie maanden na afloop van het tijdvak waarin het STAP-budget is aangevraagd.

Voorbeeld

 1. Je vraagt STAP-subsidie aan op 28 februari, oftewel: in het aanvraagtijdvak dat loopt van 28 februari t/m 30 april.

 2. Je opleiding mag niet eerder dan 1 april starten (vier weken na je aanvraag). Dit omdat UWV wat tijd nodig heeft om je aanvraag te verwerken.

 3. Na 28 februari mag je je opleiding beginnen. Belangrijk is daarbij dat je in elk geval start vóór 31 juli (drie maanden na afloop van het tijdvak waarin je STAP hebt aangevraagd). Het is dus belangrijk dat je je subsidie niet te vroeg aanvraagt!

 

Wat als mijn aanvraag wordt afgewezen?

Dan voldoe je misschien niet aan de voorwaarden van STAP. Die kun je hier bekijken. Scheidegger krijgt niet te zien dat je aanvraag is afgewezen. Wij ontvangen alleen bericht van UWV als die je subsidie heeft toegekend.

Hoe vaak kan ik het STAP-budget aanvragen?

Je krijgt maximaal één keer per jaar het STAP-budget toegewezen. Óók als je opleiding minder dan € 1.000,- heeft gekost.
 
Staat jouw vraag er niet tussen? Kijk dan op de FAQ-pagina over STAP.

Neem contact op met Scheidegger

Heb jij vragen over een van deze opleidingen of een andere opleiding bij Scheidegger? Neem gerust contact op met een van onze opleidingsadviseurs. We vertellen je graag meer! Bel ons op 035 −7 121 992, mail naar info@scheidegger.nl of stel je vraag online.