Thema's

Thema's

De toekomst van de thuiszorg

Gisteren was het de Dag van de Thuiszorg. Net als de kinderopvang, staat ook de thuiszorg onder druk door het grote personeelstekort. Wat betekent dit voor de toekomst? Dit is hoe Scheidegger haar steentje bijdraagt aan een duurzame oplossing voor het tekort in de zorg.

Werken in de thuiszorg is hard werken - laat daar geen twijfel over bestaan. Maar het is ook dankbaar werk. Mensen die in de thuiszorg werken, maken elke dag een positieve impact op het leven van mensen die niet (meer) goed kunnen meedoen in de maatschappij. Maar het personeelstekort is nijpend: op dit moment zijn er zo’n 125.000 vacatures onvervuld. Waar komt die grote vraag vandaan?

Van acuut naar chronisch

Hoewel het percentage van de populatie dat in een verpleeghuis woont sinds 1995 is gehalveerd, is er een stijging te zien in het gebruik van thuiszorg. Door nieuwe, innovatieve apparatuur is het mogelijk om de ligduur in het ziekenhuis te verkorten en te verplaatsen naar de thuisomgeving. Maar ook de inhoudelijke zorgvraag is veranderd. Waar mensen vroeger vooral te maken kregen met acute ziekten of infectieziekten, heeft zich dat in de loop van de tijd verplaatst naar chronische ziekten (zoals hart- en vaatziekten en diabetes). Van de 75-plussers heeft zelfs 90% een chronische ziekte, waarvoor het overgrote deel ook zorg nodig heeft.

Opleidingen via Scheidegger

Kortom: steeds meer mensen hebben thuiszorg nodig, maar de capaciteit om in de vraag te voorzien, blijft nog achter. Om bij te dragen aan een duurzame oplossing voor het tekort in de zorg, biedt Scheidegger drie opleidingen op MBO niveau 2, 3 én 4 die opleiden tot werken in de thuiszorg. We lichten ze hieronder voor je uit.

MBO Helpende Zorg en Welzijn Niveau 2
Als helpende zorg en welzijn werk je in een verpleeg- of verzorgingshuis, een instelling voor verstandelijk gehandicapten, een algemeen ziekenhuis of in de thuiszorg. Binnen een jaar tijd behaal jij dit landelijk erkende MBO-diploma, waarbij je onder meer helpt bij sociale activiteiten, helpt bij het wonen, huishouden en persoonlijke zorg en administratieve en ondersteunende werkzaamheden uitvoert.

MBO Verzorgende IG (VIG) Niveau 3
Als verzorgende IG werk je in een verpleeghuis, verzorgingshuis of de thuiszorg, maar kun je ook terecht in de kraamzorg, gehandicaptenzorg of geestelijke gezondheidszorg. Binnen 18 maanden behaal jij dit landelijk erkende MBO-diploma, waarbij je je onder meer bezighoudt met het verzorgen en begeleiden van mensen, het opstellen en aanpassen van een zorgplan en het uitvoeren van verpleegtechnische handelingen.

MBO Persoonlijk Begeleider Maatschappelijke Zorg Niveau 4
Als persoonlijk begeleider maatschappelijk zorg werk je in de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verzorgings- en verpleeghuizen, thuiszorg, maatschappelijke opvang, justitiële instellingen of asielzoekerscentra. Binnen twee jaar tijd behaal jij dit landelijk erkende MBO-diploma, waarbij je onder meer je cliënt ondersteunt op het gebied van zelfzorg, wonen, huishouden en participatie, omgaat met crisissituaties, een ondersteuningsplan schrijft en nieuwe collega’s of stagiaires begeleid. 

Voordelig studeren

Denk je na over een carrièreswitch in de thuiszorg? Of heb je al eerder in de thuiszorg gewerkt en denk je erover om je oude vak weer op te pakken? Met een korte studie ben je zo weer up to date én heb je weer de juiste papieren om aan de slag te gaan. En wie wil, kan gebruikmaken van het STAP-budget, waarbij je tot €1.000,- korting ontvangt op je opleiding. Is er op dit moment geen STAP-budget beschikbaar? Kijk dan voor andere subsidies en financiële mogelijkheden op deze pagina.

Vragen?

Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs. Bel ons op 035-7121992 of mail naar info@scheidegger.nl. We vertellen je graag meer!