Thema's

Thema's

Werkgeluk: tips voor een gelukkige carrière

Anno 2023 kijken veel werknemers en werkgevers anders naar werk dan voorheen. Er is veel meer ruimte voor mentale gesteldheid en werkgeluk, in plaats van enkel het uitvoeren van werk. We kijken nu bijvoorbeeld ook naar wat een organisatie voor ons kan betekenen op het gebied van ontwikkeling.

Wat zijn onze ambities als het op werk aankomt? Welke ontwikkeling hoort daarbij? En zijn we nog tevreden met onze werk-privébalans? In hoeverre willen we nog van negen tot vijf naar kantoor? En hoe bepaal je of je nog happy bent in je baan? Zo signaleer én verbeter je je werkgeluk.

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk staat eigenlijk voor een combinatie van factoren. Hoewel we werken voor ons salaris aan het einde van de maand, zijn er nog veel meer belangrijke elementen om naar te kijken. Een paar voorbeelden:
  1. Heb je fijne collega’s en is er een goede werksfeer? Als je het fijn vindt om naar kantoor te gaan, helpt dat enorm in je werkgeluk.
  2. Zijn er mogelijkheden voor eigen ontwikkeling? Leer je op de werkvloer of kun je opleidingen of trainingen volgen? Kortom, is er voldoende uitdaging?
  3. Voel je je gehoord en gesteund door jouw werkgever? Het kan jouw werkgeluk ontzettend verhogen als je weet dat je er niet alleen voor staat.
  4. Niet onbelangrijk: vind je je werk leuk? Het kan natuurlijk niet elke dag fantastisch zijn, maar het grootste gedeelte moet wel leuk zijn.

Waarom is werkgeluk zo belangrijk?

Werkgeluk is ontzettend belangrijk. We leven niet meer in een werkcultuur waarin werknemers hun leven lang bij één werkgever werken. Als het niet leuk is, zijn er genoeg andere werkgevers die om hen staan te springen. Daarom moeten werkgevers investeren in hun medewerkers. Een hogere mate van werkgeluk zorgt voor tevredenere en blije collega’s. Ze zijn productief, loyaal en minder vatbaar voor burn-outs.

‘Niet echt gelukkig’

In samenwerking met onderzoeksbureau PanelWizard deed NCOI onderzoek naar het werkgeluk van Nederland. Wat draagt er wel en wat draagt er niet aan bij? Uit het onderzoek bleek dat ruim 60% van de Nederlandse werknemers op zijn plek zit bij zijn huidige werkgever en in zijn huidige functie. Echter zit een kwart − omgerekend 2,4 miljoen mensen − niet op zijn plek en wil óf een andere functie, of van baan wisselen. Een vijfde van de werknemers is ‘niet echt gelukkig’ in zijn of haar huidige functie en beoordeelt werkgeluk met een 6 of lager. Dat komt onder meer door onvoldoende doorgroeimogelijkheden, geen goede werk-privébalans of slechte secundaire arbeidsvoorwaarden. Kortom, er is werk aan de winkel!

Tips voor meer werkgeluk

Hoe kun jij jouw werkgeluk vergroten? We geven je een aantal tips!

1. Doorbreek je blokkades

Als je er even niet zo lekker in zit op je werk, is het belangrijk om te achterhalen waar je blokkeert. Doe bijvoorbeeld een training in persoonlijke effectiviteit of persoonlijk leiderschap. Wie weet leer je dingen over jezelf, waar je je nooit bewust van was. Zo kun je beter inspelen op je eigen gevoel en vermogen.

2. Ga in gesprek met je leidinggevende

Wil je dat er een verandering plaatsvindt? Ga niet klagen bij collega’s, maar plan een gesprek met je leidinggevende in. Vertel wat je graag anders zou zien, hoe je hier zelf aan kunt bijdragen en wat je nodig hebt van de werkgever. Je kunt hier ontzettend veel mee bereiken, maar dan moet je jouw leidinggevende wel een kans geven.

3. Volg een nieuwe opleiding

Mis je bepaalde kennis en kun je daardoor niet alles uit je werk halen wat er in zit? Volg een opleiding om jouw vakkennis te vergroten! Dat helpt je gelijk even uit de sleur van het werk, maar zorgt wellicht ook voor een nieuw perspectief. Jouw werk wordt een stuk betekenisvoller als je weet wáárom je het doet.

4. Bouw een band op met je werkgever

Als jij geen binding hebt met jouw werkgever is het moeilijk om je ervoor in te spannen. Zorg dus dat je een gezonde werkrelatie opbouwt. Ga regelmatig naar kantoor, leer je collega’s kennen en woon bijeenkomsten bij. Zo bouw je een band op met jouw werkgever en is de kans een stuk groter dat je het naar je zin hebt.

Week van het werkgeluk

Wist je dat de laatste week van september is uitgeroepen tot de week van het werkgeluk? Tijdens deze week wordt er extra aandacht besteed aan werkgeluk, de balans tussen werk en privé en persoonlijke ontwikkeling. Grijp deze kans aan om het bespreekbaar te maken in jouw werkomgeving en probeer wat hulpvolle tools in te zetten. Zo zorg je samen voor gelukkigere collega’s en een fijnere werkomgeving.

Contact met Scheidegger

Wil je meer weten over onze modules of opleidingen? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs. Bel ons op 035 – 7 121 992, of mail ons op info@scheidegger.nl.