Anno 2023 kijken veel werknemers anders naar werk dan voorheen.
Wat zijn onze ambities als het op werk aankomt? In hoeverre willen we nog van negen tot vijf naar kantoor? En hoe bepaal je of je nog happy bent in je baan? Zo signaleer én verbeter je je werkgeluk.
Sinds de pandemie weten we hoe het is om flexibel te werken. Hoe het is om vanuit huis te werken. En hoe het is om géén werk te hebben. Momenteel is er sprake van een ongekende krapte op de arbeidsmarkt: nog nooit stonden zoveel vacatures − ruim 450.000 − open. Deze factoren hebben onze blik op werk, werkgeluk en ambities sterk beïnvloed. In samenwerking met onderzoeksbureau PanelWizard deed NCOI een onderzoek naar het werkgeluk van Nederland. Wat draagt er wel en wat draagt er niet aan bij?
Uit het onderzoek bleek dat ruim 60% van de Nederlandse werknemers op zijn plek zit bij zijn huidige werkgever en in zijn huidige functie. Echter zit een kwart − omgerekend 2,4 miljoen mensen − niet op zijn plek en wil óf een andere functie, of van baan wisselen. Een vijfde van de werknemers is ‘niet echt gelukkig’ in zijn of haar huidige functie en beoordeelt werkgeluk met een 6 of lager. Dat komt onder meer door onvoldoende doorgroeimogelijkheden, geen goede werk-privébalans of slechte secundaire arbeidsvoorwaarden.
Hoe weet je of je nog happy bent in je baan? De belangrijkste beweegredenen voor een laag werkgeluk volgens de respondenten uit het onderzoek zijn geen gevoel van voldoening hebben, grotere ambities hebben en een onbevredigend salaris. Grotere ambities hebben hoeft niet direct te betekenen dat je hogerop wilt komen. Het kan ook simpelweg betekenen dat je gelukkiger wilt worden in wat je doet, beter worden in wat je doet of gaan voor iets anders. Fijne collega’s staan overigens met stip op één als het gaat om een hoog werkgeluk.
Misschien heb je ontdekt dat ook jouw werkgeluk geen hoog cijfer scoort. Wat ga je daaraan doen? Fijne collega’s heb je niet voor het uitkiezen, maar je kunt wel over je werkgeluk in gesprek met je leidinggevende. Dat is precies wat een derde van de respondenten uit het onderzoek ook doet. Nog een derde gaat zelf op onderzoek uit om erachter te komen wat hij of zij dan wél wil en een kwart van de werknemers gaat op zoek naar een andere baan.
Een andere manier om je werkgeluk te verhogen is door een van Scheideggers’ trainingen te volgen binnen het nieuwe segment Persoonlijke Effectiviteit. Zoals de training Persoonlijke Kracht & Uitstraling, waarbij je aan de slag gaat met zelfanalyse, je blokkades ontdekt en leert hoe je die doorbreekt zodat je meer in je kracht komt te staan. En met de training Vitaal en Gezond in Werk en Privé leer je hoe je inefficiënt gedrag en een ongezonde leefstijl herkent en blijvend verandert.
Heb je het gevoel dat je gebrek aan kennis je tegenhoudt in doen wat je écht wil? Het is nooit te laat om een opleiding te volgen. Uit het onderzoek blijkt dat 40% had gewild dat ze iets anders hadden gestudeerd − en dus is bijna 70% nog een vervolgopleiding of cursus gaan doen, vooral 30-plussers en 50-plussers. Bij Scheidegger kun je terecht voor volledig erkende MBO- of HBO-opleidingen, maar ook voor korte MBO- of HBO-programma’s en trainingen. Bel met onze studieadviseurs of kom naar een inloopgesprek als je er niet uitkomt: we helpen je graag.
Wil je meer weten over onze modules, opleidingen of Associate degrees? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs. Bel ons op 035 – 7 121 992, of mail ons op info@scheidegger.nl.