Zo houd je leren betaalbaar

Een opleiding volgen is altijd goed voor je ontwikkeling, zowel persoonlijk als in je werk. Maar het vraagt ook een flinke investering. Gelukkig zijn er financiële regelingen die het volgen van een opleiding betaalbaar maken. Naast subsidie of een krediet aanvragen bestaat ook nog de mogelijkheid van belastingaftrek.

Als je de opleiding zelf betaalt kun je opleidingskosten aftrekken van de belasting. Dus als je 37,05% loonbelasting betaalt, kun je 37,05% van de kosten minus de drempel van 250 euro terugkrijgen van de belasting. 

Een rekenvoorbeeld: Je hebt in 2021 € 7.000,- aan opleidingskosten betaald. Jouw belastingtarief is 37,05%. Dan is jouw belastingteruggaaf:

Opleidingskosten:     € 7.000,-
Minus drempel:         €    250,- - 
                                € 6.750,- x 37,05% = € 2.500,88

Zit je in een hogere belastingschaal? Dan krijg je ook een hoger percentage terug. Deze aftrekpost wordt volgend jaar waarschijnlijk afgeschaft, dus daar kun je alleen nog gebruik van maken als je dit jaar met een opleiding start.

Levenlanglerenkrediet 

Naast deze belastingaftrek zijn er dus nog andere subsidie- en financieringsregelingen als je de opleiding zelf betaalt. Bijvoorbeeld het levenlanglerenkrediet (LLLK). Dat is een voordelige studielening voor volwassenen die nog geen 55 jaar oud zijn. Voor erkende HBO-opleidingen of deelopleidingen die bestaan uit een of meer modules van erkende HBO-opleidingen kun je het LLLK aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). 

Andere financiële voordelen

Bij Scheidegger kun je je opleiding in termijnen betalen, zodat je de kosten kunt spreiden over een langere periode of juist korting kunt krijgen door de opleiding in één keer te betalen. Als je wilt weten wat de kosten voor een opleiding zijn, vraag dan een kostenoverzicht aan op de pagina van de desbetreffende opleiding. 

Verder kun je als student van Scheidegger profiteren van de voordelen van SURFspot. Dit is een not-for-profit ICT-webwinkel met speciale onderwijskorting, exclusief voor studenten en medewerkers in het Nederlands hoger en middelbaar beroepsonderwijs. Met je Scheidegger-account koop je hier heel voordelig een nieuwe versie van Windows, Office, Photoshop en meer. De korting kan oplopen tot wel 90% van de adviesprijs. Zo studeer je nog voordeliger!

Ook zijn er mogelijkheden voor jouw werkgever om subsidie te krijgen als je stage moet lopen. Bekijk alle mogelijkheden op onze website. 

Opleidingsbudget werkgever

Veel werkgevers hebben een opleidingsbudget voor hun werknemers. Dus als je een opleiding wilt volgen is het handig om eerst eens bij je leidinggevende of de HR-afdeling te informeren of er voor jou een opleidingsbudget beschikbaar is. 

Heb je vragen?

Er zijn dus allerlei manieren om de financiële drempel voor het volgen van een opleiding te verlagen. Heb je hier vragen over? Onze ervaren opleidingsadviseurs helpen je graag. Op maandag t/m donderdag zijn wij telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 18.00 uur en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur. Het telefoonnummer is 035 – 7 121 992. Uiteraard kun je je vragen ook stellen via ons contactformulier. Daarnaast zijn wij ook bereikbaar via WhatsApp van maandag tot vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.