Ben jij al klaar voor de Wet IKK?

Werk jij in de kinderopvang? Dan weet je dat de invoering van de Wet innovatie en kwaliteit kinderopvang (IKK) heel wat teweegbrengt in jouw sector. Een aantal maatregelen is in 2019 al ingevoerd, zoals de wijziging van de beroepskracht-kindratio (bkr) voor babygroepen en de invoering van de pedagogisch beleidsmedewerker en pedagogisch coach.

Daarnaast zijn er per 1 januari 2023 extra scholingseisen van kracht:

  • Invoering van een minimumtaalniveau: pedagogisch medewerkers moeten minimaal niveau 3F of B2 hebben voor mondelinge taalvaardigheid.
  • Aanvullende scholingseis voor werken met baby’s: dit geldt voor alle pedagogisch medewerkers die met baby’s werken.
  • Verplichte aanwezigheid van een pedagogisch coach en beleidsmedewerker binnen een kinderopvangorganisatie: beide hebben verschillende rollen die bij kleinere organisaties vaak gecombineerd worden.

De Wet IKK heeft dus gevolgen voor de hele kinderopvangorganisatie, van management tot medewerkers.

Pedagogisch medewerkers

Sta jij als pedagogisch medewerker ook dagelijks op de babygroep? Dan kun je bij ons zowel de training Nederlands 3F voor Kinderopvang als de opleiding Werken met Baby’s volgen. Beide modules zitten ook in de landelijk erkende MBO-opleiding. Wil je na je opleiding MBO Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3 een stapje hogerop? Dan is de opleiding MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau 4 iets voor jou. Er zijn ook steeds meer organisaties die dit niveau vragen van hun pedagogisch medewerkers.

Pedagogisch beleidsmedewerker en pedagogisch coach

Wil jij aan de slag als pedagogisch coach en pedagogisch medewerkers begeleiden en coachen op de werkvloer? Of heb je ambities om als beleidsmedewerker beleid te schrijven en management en directie te ondersteunen? Hiervoor heb je bij ons de keuze uit verschillende HBO-opleidingen. Als je in een organisatie werkt waar beide rollen worden gecombineerd, is de opleiding HBO Pedagogisch Beleidsmedewerker/Coach de perfecte keus voor jou. Maar je kunt ook kiezen voor een specialisatie in een van beide rollen:

Locatiemanager

Werk jij al jaren als pedagogische medewerker en wil je doorgroeien naar de functie van locatiemanager? Met het praktijkgerichte programma HBO Manager Kinderopvang ben je binnen 6 maanden klaargestoomd voor deze functie.

Vragen of meer informatie?

Heb je nog vragen? Dan kun je ons bellen via 035 - 7 121 992, appen op 06 - 10739752 of kun je mailen naar info@scheidegger.nl. Wil je liever dat wij contact met jou opnemen? Laat dan een bericht voor ons achter. Dan bellen wij je terug.

Wil je graag weten hoe wij je kunnen helpen met de opleidingsbehoefte in je organisatie? Kijk hiervoor op Scheidegger voor uw organisatie.