Wat doet een lifecoach?

Volgens Van Dale is een lifecoach ‘iemand die zich (be­roeps­ma­tig) be­zig­houdt met het be­ge­lei­den van men­sen bij het de­fi­nië­ren en be­rei­ken van hun per­soon­lij­ke doel­stel­lin­gen’. Maar hoe doe je dat dan? Hoe ziet de dag van een lifecoach eruit en wat moet je allemaal kennen en kunnen? In dit artikel geven we antwoord op die vragen.

Waar begint een lifecoach?

Een lifecoach komt meestal in beeld om mensen te helpen die volledig zijn vastgelopen in hun bestaan en steeds opnieuw tegen dezelfde problemen aanlopen. Die problemen kunnen zich bijvoorbeeld afspelen op het werk, in het gezin, in een relatie of op financieel vlak. Ook kunnen ze zichzelf onbereikbare doelen hebben gesteld, die ze koste wat het kost toch willen bereiken.
 
Een lifecoach begeleidt deze mensen in het stellen en bereiken van haalbare doelen. Hiervoor heeft een lifecoach geen kant-en-klare oplossingen, daarvoor verschillen de hulpvragen van mensen te veel. Sterker nog, een lifecoach biedt helemaal geen oplossingen aan. De oplossing moet juist vanuit de cliënt die hij coacht, de coachee, zelf komen. Wat een lifecoach wél doet? Onder andere zijn coachees gericht vragen stellen die belemmerende gedachten zichtbaar maken. Als de cliënt zich bewust wordt van die gedachten, kan hij die van zich afzetten. Dan wordt het mogelijk om moeilijkheden te overwinnen en (levens)doelen wél te realiseren. Daarnaast kan een lifecoach helpen bij praktische problemen. Bijvoorbeeld als iemand schulden heeft.

Doelen bereiken door bewustwording én verandering

En dat is meteen de kern van lifecoachen, wat iemands specifieke situatie ook is: bewustwording en verandering. Wat mensen denken en geloven heeft een invloed op alles wat ze meemaken. Als mensen hun belemmerende gedachten en overtuigingen vervangen door constructieve gedachten. Dit kan hun wereldbeeld veranderen waardoor levensdoelen wel bereikbaar worden. Een lifecoach begeleidt zijn cliënt in dit proces van bewustwording en verandering. Positief denken, het glas halfvol zien in plaats van halfleeg, en optimistisch in het leven staan. Daar gaat lifecoachen over.

Hoe doet een lifecoach dat?

Een lifecoach gaat uit van:

  • Oplossingsgericht en positief denken.
  • Inzicht brengen in de valkuilen en kwaliteiten van mensen.
  • Mensen motiveren en inspireren, zowel op werkgebied als privé.
  • Hulp bieden bij het verbeteren van de balans in het leven, het ontplooien van talenten, het ontdekken van levensdoelen.
  • Begeleiden en trainen om coachees zelf beter om te laten gaan met ziekteverzuim, stress of conflicten.
  • Zingeving, energie en positiviteit brengen in het leven van de cliënten.

Wat heb je hiervoor nodig?

Om een goede lifecoach te zijn moet je ten eerste jezelf goed kennen. Wat zijn jouw doelen en toekomstdromen? Zit je lekker in je vel? Ben je de beste versie van jezelf? Een goede coach kent zichzelf door en door en weet met emoties en gedachten om te gaan. Psychologische kennis is dan ook essentieel voor een lifecoach. Verder beschikt een lifecoach over behoorlijk wat vaardigheden als gespreksvaardigheden, luisteren en vragen stellen, overtuigings- en beïnvloedingsvaardigheden, een persoonlijk ontwikkelplan maken en zelfanalyse toepassen.
 
Denk je dat jij een goede lifecoach kunt worden? Kijk dan eens of de opleiding HBO Lifecoach iets voor jou is.