Toelichting HBO

Volledige HBO-opleidingen worden HBO Bacheloropleidingen genoemd. De term Bachelor is de naam voor een afgestudeerde HBO'er. Nadat je bent afgestudeerd, mag je de internationale graad Bachelor voeren. Het gaat dan, afhankelijk van de gekozen opleiding, om graden als Bachelor of Arts (BA) of Bachelor of Science (BSc). De titulatuur is bij elke Bacheloropleiding beschreven. Alle HBO Bacheloropleidingen hebben een opleidingsprogramma van 3 fases en een individuele afstudeerfase, die samen 240 EC (studiepunten) omvatten. 1 EC is gelijk aan 28 studiebelastingsuren.

Doorlooptijd totale Bacheloropleiding

De duur van de opleiding varieert. In het algemeen geldt dat de opleidingen een opbouw kennen van 3 fases en een afstudeerfase. De modulaire opbouw van onze opleidingen heeft het belangrijke voordeel dat je je opleiding probleemloos tijdelijk kunt onderbreken, voor bijvoorbeeld een verhuizing, de geboorte van een kind of een nieuwe baan. 

Flexibel studeren

Je kunt de HBO Bacheloropleidingen door heel Nederland volgen, ‘s avonds, overdag en op zaterdag. Je kunt de HBO Bachelors grotendeels ook via e-learning of in een virtual classroom volgen. Met deze flexibele aanpak en ruime studiemogelijkheden zijn we beslist uniek in Nederland. 

Verzekerde kwaliteit

Hogeschool Scheidegger beschikt over eigen HBO Bacheloropleidingen en werkt voor een deel ook samen met Hogeschool NCOI. Bij elke opleiding is opgenomen waar dat van toepassing is. Zowel Hogeschool Scheidegger als Hogeschool NCOI zijn als rechtspersoon voor het hoger onderwijs bevoegd om in het kader van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) graden (Bachelor/Master) te verlenen. De NVAO is de officiële accreditatieorganisatie die de kwaliteitstoetsing in het hoger onderwijs uitvoert in opdracht van het ministerie van OCW. Accreditatie geeft aan dat de kwaliteit van de opleiding positief is beoordeeld. Dit betekent dat Hogeschool Scheidegger voor geaccrediteerde opleidingen Bachelorgetuigschriften mag uitgeven. Deze diploma's zijn bij wet gelijkgesteld aan diploma's van andere reguliere onderwijsinstellingen. Het HBO Bachelorgetuigschrift van Scheidegger geeft recht op de internationaal erkende graad Bachelor. 

Toelatingsprocedure en de 21+ regeling

Om deel te nemen aan een HBO Bacheloropleiding dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo moet je voor je toelating over een HAVO-, VWO- of MBO-diploma (niveau 4) beschikken. Beschik je niet over een van deze diploma’s, maar ben je wel 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan de zogeheten 21+ regeling. Bij de intake die je bij je inschrijving ontvangt, wordt onderzocht of je voor deze regeling in aanmerking komt. Als dat het geval is, dan maak je een korte toets en word je uitgenodigd voor een gesprek met een van onze opleidingsadviseurs. Tijdens dit gesprek wordt onderzocht of je een reële kans maakt de HBO Bacheloropleiding met goed gevolg af te ronden. In het gesprek gaan we ook in op werkervaring en motivatie. Zo doen we er alles aan om je goed voor te bereiden op wat een HBO Bacheloropleiding van je vraagt en ben je ervan verzekerd dat je probleemloos je erkende diploma kunt behalen. In bepaalde gevallen kan het verstandig zijn om eerst een korte en voorbereidende opleiding te volgen, zodat je uitstekend voorbereid aan een volledige HBO Bacheloropleiding begint. Ook dat wordt onderzocht bij de intake. Onze opleidingsadviseurs adviseren je hier graag over. 

HBO op Maat

Bij HBO op Maat stemmen we je leerroute volledig af op jouw achtergrond en werk- en leerervaring. Op basis van eerder behaalde certificaten en diploma’s en met wat je al weet en beheerst, kun je modules uit de opleiding laten valideren. Zo hoef je dat wat je al kent, kunt en doet niet meer te leren en kun je de opleiding mogelijk sneller en met minder studiebelasting volgen. Tijdens de toelatingsprocedure beantwoord je een aantal gerichte vragen om te bepalen of je in aanmerking kunt komen voor HBO OP MAAT. Hiervoor heb je een passende werkplek nodig en moet je relevante werkervaring hebben in het vakgebied van je opleiding. 

Wanneer uit de toelatingsprocedure komt dat je in aanmerking kunt komen voor HBO OP MAAT, krijg je toegang tot een online leeromgeving die gericht is op HBO OP MAAT voor jouw opleiding. Een vakinhoudelijke studiecoach bespreekt met jou welke mogelijkheden er zijn.

Associate degree

Naast HBO Bacheloropleidingen kun je ook kiezen voor een HBO Associate degree. Dit zijn wettelijk erkende opleidingen met een omvang van 120 EC. De HBO Associate degree (Ad) is een wettelijk erkende HBO-opleiding van 2 jaar. Je behaalt een officieel Ad-getuigschrift op het niveau dat ligt tussen MBO-niveau 4 en HBO Bachelor. Na 2 jaar kun je alsnog besluiten om door te studeren voor het HBO Bachelorgetuigschrift. Je kunt aan onze Associate degrees deelnemen met een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4. Ben je niet in het bezit van een van deze diploma’s en ben je minimaal 21 jaar, dan kun je instromen op basis van de 21+ regeling. 

HBO-deelprogramma’s en doorstromen

Scheidegger biedt deelprogramma’s aan die onderdeel uitmaken van HBO Bachelors. Deze programma’s liggen op het niveau van een HBO Bacheloropleiding en voldoen aan deze kwaliteitscriteria. Als je vanuit een deelprogramma doorstroomt naar een HBO Bachelor heb je direct voordeel dat je zonder tijdsverlies verder kunt. De korte deelprogramma’s van Scheidegger zijn een ideale opstap naar een volledig, erkend diploma. Met je diploma vraag je bij je vervolgstudie vrijstelling aan. Je ontvangt dan een programma op maat. Je dient dan wel toelaatbaar te zijn voor HBO Associate degree of HBO Bachelor. Dat kan ook op basis van de 21+ regeling. 

Praktijkgerichte aanpak voor iedereen

Scheidegger is al jaren succesvol met een praktijkgerichte aanpak die bijzonder goed te combineren is met een drukke baan en/of gezinsleven. Je combineert werken en leren op een uiterst efficiënte manier. Je maakt praktijkopdrachten in je eigen werkomgeving. Dat maakt het leren leuk en efficiënt. Het is voor deze aanpak van belang dat je werk- of stageplek goed aansluit bij de opleiding, zodat je de opdrachten goed kunt maken. Als je niet over een (passende) werkplek beschikt, dan kun je in de meeste gevallen toch deelnemen aan de opleiding. Dan loop je stage. Dat kan aan het eind van de studie,waarbij je dit combineert met het afstuderen. Als je eerder stage wilt lopen, is dat ook mogelijk. Met een passende baan in het werkveld is een stage niet meer nodig. 

Erkennen van Verworven Competenties

Als je beschikt over uitgebreide werkervaring, maar dat niet kunt aantonen met diploma's of certificaten, dan kun je nog steeds in aanmerking komen voor vrijstelling. In dat geval is het zinvol om voorafgaand aan de start van een opleiding deel te nemen aan een EVC-procedure. Het is mogelijk dat je, op basis van je werkervaring en vooropleiding, bepaalde onderdelen van de opleiding van je keuze niet hoeft te volgen. Op basis van EVC worden de kennis en ervaring die jij in je werkpraktijk hebt opgedaan erkend in de vorm van een Ervaringscertificaat. Aansluitend vindt mogelijk vrijstelling plaats. 

Vrijstellingsaanvraag

Op basis van gelijkwaardige opleidingen kun je vrijstelling aanvragen. Je hebt dan al eerder aangetoond dat je de relevante onderwerpen op HBO-niveau beheerst. Dit wordt direct onderzocht bij je aanmelding. Je dient in alle gevallen diploma’s te kunnen overhandigen. In deze situatie is een EVC-analyse niet van toepassing. Scheidegger rekent voor de behandeling van vrijstellingsverzoeken € 75,-. Als je besluit om je in te schrijven of je hebt je al ingeschreven voor de opleiding, dan is deze vrijstellingsaanvraag kosteloos.

Wil je persoonlijk studieadvies of heb je vragen?

We helpen je graag. Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 08.00 uur tot 18.00 uur en op vrijdag tussen 08:00 en 17:00. Je kunt ons ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

"Door op zaterdag naar school te gaan en meerdere avonden uit te trekken voor het voorbereiden van de lessen, is dit prima gegaan."
Monique Falkenburg uit Den Bosch - MBO Marketing - en Communicatiemedewerker
Loopbaanontwikkeling: haal het uiterste uit je ambities

Sta jij waar je wilt staan op het gebied van jouw werk of denk je dat er meer inzit voor jou? Hoe kun jij alles uit jouw ambities halen en hoe kan jouw werkgever hierbij helpen? Met deze tips zorg je ervoor dat je blijft groeien en vooruit blijft kijken.

Dit zijn de leukste opleidingen van 2023-2024

Het aanbod aan opleidingen die je kunt volgen kan soms overweldigend zijn. Je hoeft je hier niet door te laten afschrikken: jezelf blijven ontwikkelen en uitdagen blijft ontzettend belangrijk. Wil je in één oogopslag zien wat onze studenten tot nu toe beschouwen als leuke opleidingen? Klik op een van deze populaire opleidingen hieronder en doe inspiratie op voor het studiejaar 2023-2024!