Thema's

Thema's

Hoe houd je je hoofd koel in tijden van corona?

Juist in deze tijden van corona waarin alles opeens anders is, heb je meer dan ooit behoefte aan houvast om het hoofd koel te houden. Hoe blijf je geconcentreerd op waar je nu mee bezig bent zonder af te dwalen naar wat je gisteren hebt gedaan (conference call, kinderen helpen met hun online huiswerk) of wat je morgen nog te doen staat (meer van hetzelfde, maar ook nog dat vreselijke rapport afschrijven). Hoe meer verschillende gedachten je toelaat in je hoofd, hoe minder aandacht je kunt hebben voor wat je nu doet of moet doen.
 
Die aandacht kun je trainen met een paar eenvoudige oefeningen. Dus klap even die laptop dicht, zet je telefoon uit en train je aandacht eens met de volgende tips:

Tip 1 Pak een adempauze

Pak drie keer op een dag een adempauze van drie minuten. Bijvoorbeeld als je even op de bank ligt, of voor of na een conference call. Het doel is niet per se om te ontspannen, maar om te registreren. Waar zit je adem? Gaat hij snel of langzaam? Komen er gedachten of emoties op? Registreer deze en ga weer terug naar je adem.

Tip 2 Focus op het normale

Kies een alledaagse activiteit, bijvoorbeeld douchen, eten of lopen, en voer die met volle aandacht uit. Focus daarbij op je zintuigen. Let bij het eten bijvoorbeeld op de spierkracht die nodig is om de hap naar je mond te brengen. Voel het koude metaal van de vork. Hoe smaakt de zalm? Wat is de structuur? Houd die aandacht zo'n vijf minuten aan.

Tip 3 Ervaar het oude als nieuw

In je eigen huis ken je alle dingen zo goed dat ze je niet of nauwelijks meer opvallen. Die kast, de eettafel, dat raam waarachter de straat ligt. Alles is zo vanzelfsprekend aanwezig. Logisch, maar probeer toch ook drie keer per dag vanuit een ander perspectief naar het bekende te kijken. Let eens op de nerven in het hout, ga bij jezelf na wie er allemaal bij jou aan de eettafel hebben gezeten. Zo ervaar je het oude als nieuw, waarmee je een open mind traint.