Thema's

Thema's

Hoe gebruik je je brein optimaal? 5 tips

Tien jaar geleden konden we ons gemiddeld 12 minuten op een taak concentreren. Nu is dat nog maar 5 minuten. Door internet is het makkelijker geworden om kennis en informatie te vergaren. Maar dat heeft wel nadelen. Al die prikkels van digitale media zoals smartphones en tablets zorgen ervoor dat je sneller afgeleid bent en dat je leer- en concentratievermogen vermindert. Vijf tips om alles uit je brein te halen.
 
1. Stoorzenders uit
Het klinkt simpel: zet je smartphone en andere apparaten die je afleiden uit. Gaat je dit net iets te ver? Roep dan de hulp in van apps die verleidelijke sites als Facebook en YouTube tijdelijk blokkeren. Tijdens deze uren kun je rustig doorwerken.
 
2. Zoek de rust op
Ons brein is enorm gevoelig voor prikkels. Vermijd daarom zo veel mogelijk prikkels om je heen. Ga niet studeren in de woonkamer. Zoek een rustige ruimte waar je niet gestoord wordt. Bijvoorbeeld een studeerkamer thuis, de bibliotheek of een vergaderruimte op je werk.
 
3. Breinbrekers
Net als je spieren kun je ook je hersenen trainen. Dat kan met geheugenspelletjes en puzzels. Zo vergroot je je werkgeheugen en prikkel je je hersenen om actief te blijven. Ook werkt het om het tegenovergestelde te doen van wat je gewend bent. Gebruik eens je niet-schrijfhand om iets op te schrijven. Of schrijf het in spiegelbeeld of ondersteboven.
 
4. Sport en eet je slim
Ook sporten is goed. Tijdens het sporten pompt het hart veel bloed, en dus zuurstof naar ons brein. Dat zorgt voor een beter concentratievermogen en een beter leervermogen. Voeding heeft ook veel invloed op de gezondheid van je hersenen. Een tekort aan vitaminen en mineralen kan zelfs leiden tot vergeetachtigheid of verminderde concentratie. Eet daarom genoeg groente, fruit, noten en vette vis.
 
5. Doe even niks
Uit psychologisch onderzoek bleek dat dagdromen helpt bij het verwerken van informatie. Door tijdens het studeren een moment voor je uit te staren of uit het raam te kijken, kunt je je gedachten ordenen en zo beter informatie verwerken. Je slaat informatie beter op en je onthoudt het langer.