Of je nu regelmatig voor groepen staat of af en toe een presentatie geeft, goede presentatievaardigheden komen in elke functie van pas. Er hangt vaak veel af van een goede presentatie. Je moet anderen overtuigen, een opdracht binnenslepen, een idee pitchen of een beleidsplan verdedigen. Wilt je werken aan jouw presentatievaardigheden? Hier zijn een paar nuttige tips.
Begin op tijd aan je presentatie en zorg dat je deze een paar keer kunt oefenen. Print de tekst uit en onderstreep de woorden waar je de nadruk op wilt leggen. Oefen bijvoorbeeld voor de spiegel en let daarbij ook op je stemgebruik. Tijdens het oefenen ontdek je vaak wat de zwakke plekken zijn in je presentatie. Je kunt ook oefenen met iemand erbij die feedback kan geven.
Hoe meer je oefent, hoe meer je onthoudt. Dat is fijn, want daardoor hoef je niet de hele tekst op papier te zetten en komt de presentatie levendiger over. Wel is het handig om een aantal steekwoorden op papier te zetten die je herinneren aan wat je wilt zeggen.
Het is niet erg om gespannen te zijn voor een presentatie. Het moet alleen niet de overhand krijgen. Kom even tot jezelf, doe eventueel ademhalingsoefeningen en zorg dat je vlak voor de presentatie niet te veel aan je hoofd hebt. Het is ook belangrijk om de tijd te nemen en op tijd op de locatie van de presentatie aanwezig te zijn. Zo heb je nog even te tijd om je voor te bereiden en kun je op je gemak wennen aan de ruimte.
Je brengt niet alleen met woorden, maar ook met je lichaamstaal een boodschap over. Zorg daarom dat je een ontspannen en zelfverzekerde houding aanneemt. Ga rechtop staan met rechte schouders en houd je armen ontspannen langs je lichaam. Maak oogcontact met je publiek. Ga vooral niet met je armen over elkaar staan. Door een gesloten houding lijkt het of je niet openstaat voor contact met je publiek. Als je af en toe je handen gebruikt, zet je het verhaal kracht bij. Probeer hier wel een balans in te vinden, want te veel bewegen kan juist weer afleiden van wat je wilt vertellen.