Thema's

Thema's

De praktijk in? Denk ook eens aan een MBO-opleiding!

Nederland heeft een tekort aan goede vakmensen. Daarom doet demissionair onderwijsminister Dijkgraaf een oproep aan HAVO- en VWO-leerlingen om ook eens te kijken naar MBO-opleidingen. Heb je een HBO- of WO-achtergrond? Ook dan kan een MBO-opleiding van pas komen! Zeker bij een carrièreswitch.

Met HAVO-of VWO-diploma naar het MBO

Nu MBO-scholen, hogescholen en universiteiten weer starten met de open dagen en studiekeuzeactiviteiten, doet demissionair onderwijsminister Dijkgraaf een oproep om ook eens te kijken naar MBO-opleidingen. Dat schreef hij eind oktober in een brief aan 200.000 eindexamenleerlingen binnen het HAVO en VWO. Dijkgraaf wijst erop dat Nederland een tekort heeft aan goede vakmensen. Die zijn hard nodig voor de uitdagingen waar de samenleving voor staat, zoals de energietransitie, de woningbouw en de zorg.

Waarom kiezen voor het MBO?

Met een HAVO- of VWO-diploma een MBO-opleiding gaan doen, heeft een aantal voordelen:

✓ Je studeert echt voor een beroep of vak

✓ Je houdt je niet alleen bezig met de theorie, maar vooral met de praktijk

✓ Er wordt gekeken naar je talenten en je bent creatief bezig

✓ Je doet via stages veel ervaring op in de praktijk

✓ Je kunt na je MBO-opleiding doorstuderen als je daar behoefte aan hebt, mogelijk met vrijstellingen

✓ Je stapt af van het beeld van ‘hogere’ en ‘lagere’ opleidingen en kiest écht voor wat je leuk vindt


Met een HAVO 4-diploma kun je met een overgangsbewijs ook de overstap maken naar een MBO-opleiding.

Ook voor HBO’ers en WO’ers

Heb je al een HBO-diploma of een WO-achtergrond? Ook dan kan het een idee zijn om eens te kijken naar MBO-opleidingen. Zeker als je nadenkt over een carrièreswitch naar een ander beroep of binnen een ander vakgebied – zoals de zorg. Wist je dat sommige beroepen zelfs alleen met een MBO-opleiding uit te oefenen zijn? Denk aan kraamverzorger, bewegingsagoog of buurtsportcoach.

Maar ook warmtepompen installeren, huizen bouwen en ouderen verzorgen zijn typisch zaken die je tijdens een MBO-opleiding leert. ‘Vraag jezelf af waar je plezier en voldoening uit haalt en waar jouw toekomst ligt’, schrijft Dijkgraaf. ‘Het vergroot de kans dat je je opleiding succesvol afrondt. En staar je daarbij niet blind op de zogenaamde 'hoogte' van de opleiding.’

Contact met Scheidegger

Wil je meer weten over onze MBO-opleidingen? Of heb je andere vragen? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs. Bel ons op 035 – 7 121 992, of mail ons op info@scheidegger.nl.