Hoelang duurt een MBO-opleiding?

Je wilt een opleiding volgens naast je werk. Dit is iets wat je goed moet plannen. Je wilt daarom natuurlijk zoveel mogelijk rendement halen in zo weinig mogelijk tijd. Hoelang een MBO-opleiding duurt is dus best een belangrijke vraag. En het antwoord op die vraag hangt af van welk soort MBO-opleiding je volgt.

Erkende opleidingen

Bij Scheidegger kun je erkend MBO-onderwijs volgen op niveau 2, 3 of 4. Deze MBO-opleidingen zijn officieel erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De erkende opleidingen op niveau 2 kun je in 12 maanden afronden. Niveau 3-opleidingen nemen 18 maanden in beslag en de meeste opleidingen op niveau 4 kosten je 24 maanden. Tijdens je opleiding loop je stage. Je kunt de stage doen op je werkplek, als dit aansluit op de opleiding. 

Daarnaast volg je beroepsgerichte vakken. Je wordt ook getoetst op een aantal algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen. Deze algemene vakken bestudeer je in onze online leeromgeving, en als je wilt, kun je hier extra lessen voor volgen. In de praktijk zijn die extra lessen meestal niet nodig, omdat de meeste studenten de examens zelfstandig voorbereiden en daarvoor slagen.

Voor de opleidingen op niveau 2 moet je minimaal een MAVO-diploma, een VMBO-diploma of een overgangsbewijs van het derde naar het vierde leerjaar van HAVO of VWO hebben. De opleidingen op niveau 3 en 4 kun je volgen als je een MAVO-diploma of een VMBO-diploma (TL of GL) hebt.

Verkorte MBO-opleidingen

Je kunt bij Scheidegger ook korte MBO-opleidingen volgen, dit zijn MBO-deelprogramma’s. Die zijn samengesteld uit een of meer modules uit de erkende opleidingen. Een MBO-programma levert mogelijk vrijstellingen op als je wilt doorstromen naar een volledige erkende MBO-opleiding. Je hoeft geen stage te lopen en je krijgt geen algemene vakken, zoals Nederlands of rekenen. Afhankelijk van het aantal modules waaruit de opleiding bestaat, duurt deze 3, 6, 9 of 12 maanden.


Heb je vragen over een MBO-opleiding?

Onze ervaren opleidingsadviseurs helpen je graag. Op maandag t/m donderdag zijn wij telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 18.00 uur en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur. Het telefoonnummer is 035 – 7 121 992. Uiteraard kun je je vragen ook stellen via ons contactformulier. Daarnaast zijn wij ook bereikbaar via WhatsApp van maandag tot vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.