Thema's

Thema's

BIG-register: wat is het en voor wie?

Als jij in de zorg werkt, dan heb je vast wel eens van het BIG-register gehoord. Sommige beroepen mag je enkel uitvoeren als je BIG-geregistreerd bent. Maar wat betekent dat precies? En voor welke beroepen geldt dit en waarom? We leggen het je uit!

Wat is het BIG-register?

BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Een BIG-registratie verzekert de kwaliteit van de zorg, vastgesteld bij wet. Zorgverleners binnen bepaalde beroepen moeten aan kwaliteitseisen en regels voldoen, voordat ze hun beroep mogen uitoefenen. Een BIG-registratie is voor veel professionals dus erg belangrijk. Iedereen kan het BIG-register inzien, dus het maakt je deskundigheid ook direct zichtbaar.

Ingeschreven staan in het BIG-register betekent ook dat je onder het tuchtrecht valt en dat je een opleiding tot specialist mag volgen. Artsen, tandartsen, verpleegkundigen en verloskundigen mogen door hun registratie bepaalde handelingen zelfstandig uitvoeren. Heb je een buitenlands diploma? Dan kun je in Nederland werken als je in het BIG-register staat. Hier gelden wel andere voorwaarden voor de aanvraag.

Voorwaarden voor het aanvragen van een BIG-registratie 

Je kunt een BIG-registratie aanvragen, maar dit krijg je natuurlijk niet zomaar. Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om je in te schrijven.

  1. ​Je hebt een geldig Nederlands diploma van minder dan vijf jaar oud.
  2. Je mag je beroep zonder beperkingen uitvoeren.
  3. Je staat niet onder toezicht (curatele) vanwege een lichamelijke of geestelijke kwestie.
  4. Heb je je Nederlandse diploma meer dan vijf jaar geleden behaald? Dan moet je voldoen aan de voorwaarden voor herregistratie. Dit geldt ook als je nog niet eerder in het BIG-register stond.
  5. Je hebt vijf jaar vooruitbetaald voor jouw registratie.

BIG-registratie beroepen 

Niet alle beroepen in de zorg vragen om een BIG-registratie. Het gaat om een selectief aantal, waarbij er een bepaalde specialisatie vereist is. Het gaat om de volgende elf beroepen:

  • Apotheker
  • Arts
  • Fysiotherapeut
  • Gezondheidszorgpsycholoog
  • Klinisch technoloog
  • Orthopedagoog-generalist
  • Doktersassistent
  • Psychotherapeut
  • Tandarts
  • Verloskundige
  • Verpleegkundige

Daarnaast worden er tijdelijk beroepen opgenomen in het register, de zogenoemde ‘experimenteerberoepen’. Als uit de testen blijkt dat het een positief effect heeft op de geleverde zorg, wordt het beroep na de testperiode toegevoegd. Het is dus altijd verstandig om te checken of jouw beroep hieronder valt.

Met een Scheidegger-opleiding ben je alvast verzekerd van een hoop kennis en expertise binnen jouw vakgebied. Na een opleiding in de richtingen binnen Zorg, Welzijn en Hulpverlening vraag je jouw BIG-registratie aan voordat je je beroep kunt uitoefenen.

Inschrijven BIG-register 

Hoe en waar schrijf je je in voor het BIG-register? Eigenlijk is het een gemakkelijk proces. Na het behalen van de juiste diploma’s kun je je inschrijven. Je meldt je aan via deze website van de overheid met je DigiD. Je vult alle informatie in en controleert nogmaals of je aan alle eisen voldoet.

Big-register herregistratie

Om er zeker van te zijn dat jouw kennis en ervaring op peil blijft, is het verplicht om je iedere vijf jaar opnieuw te registreren in het BIG-register. Zo blijft het BIG-register actueel en betrouwbaar. Je krijgt ongeveer een half jaar voor de verloopdatum een oproep om jouw registratie te vernieuwen. Je kunt een herregistratie aanvragen als je aan bepaalde eisen voldoet. Deze verschillen per beroep, maar hebben te maken met jouw gewerkte uren en scholing. Check de criteria per beroepsgroep hier.

Heb je nog vragen over de BIG-registratie? Stel ze gerust aan onze opleidingsadviseurs!