Thema's

Thema's

Sociaal werker: wat is het en wat doe je?

Wil jij een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van het leven van anderen? Dat kan met sociaal werk! Met dit sociale beroep ben je lekker onder de mensen, maak je elke dag iets anders mee en weet je zeker dat jouw werk ertoe doet. We leggen je graag uit wat een sociaal werker precies doet, welke kwaliteiten ze hebben en wat ze verdienen. Wie weet past het wel erg goed bij jou!

Goed nieuws! Je kunt bij Scheidegger de HBO Bachelor Social Work volgen met € 2.000,- financieel voordeel.

Lees hier hoe dat zit

Wat is een sociaal werker?

De definitie van sociaal werk is internationaal vastgelegd door het IFSW (International Federation of Social Work): 'Sociaal werk is een op de praktijk gebaseerd beroep en een academische discipline die sociale verandering en ontwikkeling, sociale cohesie, empowerment en bevrijding van mensen bevordert.’ Kortom, een sociaal werker begeleidt mensen zodat ze gelijkwaardig kunnen meedraaien in de maatschappij.

Wat doet een sociaal werker? 

Kort gezegd zorg je er als sociaal werker voor dat men prettig kan leven in hun sociale omgeving. Sociaal werk ondersteunt bewoners bij het oplossen van problemen in het dagelijkse leven met als doel de gezondheid van bewoners en buurten te versterken. Als sociaal werker werk je met en voor veel verschillende mensen uit de maatschappij. Je zorgt voor verbinding door het voeren van goede gesprekken.

De dagelijkse taken

Als sociaal werker houd je je bezig met de volgende zaken:

  • Je brengt in kaart wat voor hulp de cliënt nodig heeft;
  • Je helpt de cliënt bij praktische diensten;
  • Je helpt de cliënt bij juridische en financiële vragen;
  • Je geeft advies en voorlichting aan de cliënt;
  • Je geeft informatie op het gebied van werk, wonen, inkomen of sociale voorzieningen;
  • Je helpt de cliënt om zoveel mogelijk zelfstandig te doen;
  • Je gaat na hoe de dienstverlening is verlopen.

Waar kun je werken als sociaal werker?

Na de opleiding wil je natuurlijk op een leuke werkplek terechtkomen. Gelukkig kun je bij heel veel soorten organisaties en instellingen terecht. Als sociaal werker werk je nauw samen met gemeenten, bewoners, politie, onderwijs en zorg. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken als kinder- en jongerenwerker, schuldhulpverlener, opbouw-/buurtwerker, ouderenadviseur, sociaal raadslid, in de maatschappelijke opvang, als maatschappelijk werker, in de peuteropvang of vluchtelingenwerk.

Kwaliteiten sociaal werker 

Niet iedereen is geschikt voor het beroep van sociaal werker. Je moet bijvoorbeeld beschikken over een groot empathisch vermogen. De volgende kernkwaliteiten komen ook van pas:

  • Je bent een goede luisteraar en sociaal ingesteld;
  • Je houdt van aanpakken en positieve motivatie;
  • Je bent een kei in plannen en organiseren;
  • Je bent niet bevooroordeeld en werkt graag samen met mensen van verschillende achtergronden;
  • Je bent stressbestendig en hebt professioneel inzicht;
  • Je bent ijzersterk in communicatie.

Wat verdient een sociaal werker

Een sociaal werker valt onder de cao Sociaal werk. Het voordeel hiervan is dat jouw salaris van tevoren bepaald is en dat je dus een duidelijk en transparant beeld hebt van de toekomst. Volgens de vacaturewebsite Indeed is het gemiddelde salaris voor een maatschappelijk werker € 3.546 per maand in Nederland. De hoogte van het salaris wordt mede bepaald door jouw opleidingsniveau en werkervaring. Ook wordt dit bedrag jaarlijks geïndexeerd.

Opleidingen Social Work bij Scheidegger

Bij Scheidegger bieden we een aantal landelijk erkende opleidingen aan op het gebied van Social Work, variërend van vier jaar tot modules van drie maanden. Bijvoorbeeld de erkende opleiding HBO Bachelor Social Work. Hierin wordt je opgeleid om professionele hulp te bieden aan mensen die niet volledig deelnemen aan de maatschappij. En als je niet direct behoefte hebt aan een volledige Bachelor kun je ook een kortere opleiding volgen; Kort HBO Social Work. Tijdens deze opleiding ontwikkel je je in korte tijd binnen een belangrijk hulpverlenend vakgebied. Ook kan je bij ons de erkende opleiding MBO Sociaal Werker niveau 4 volgen, waarna je optimale cliëntbegeleiding kunt bieden.

Voor wie is deze opleiding?

Deze opleiding is bestemd voor iedereen die het een uitdaging vindt om te werken in het sociaal werk. Twijfel je of je de juiste vooropleiding hebt? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs. Met een goede motivatie en ruime werkervaring kan bijvoorbeeld ook een toelatingstoets worden gemaakt. Wil jij graag beginnen met deze opleiding? Schrijf je hier meteen in.

Waarom studeren bij Scheidegger?

Een opleiding volgen in combinatie met een druk privéleven of een baan is best pittig. Bij Scheidegger doen wij er alles aan om jou te ondersteunen bij het behalen van je diploma. Met dit diploma werk je aan je eigen ontwikkeling én werk je binnen een enorm sociaal werkveld. Elke dag eindigen met voldoening; dat wil jij toch ook?! Meld je direct aan!