Thema's

Thema's

Wat doet een sociaal werker precies?

Net als de kinderopvang is Welzijn & Hulpverlening een sector waar nu veel werk in te vinden is. Werken in dit vakgebied is heel veelzijdig.  Als sociaal werker ben je nauw betrokken bij de maatschappij en lever je een positieve bijdrage aan de kwaliteit van het leven van een ander. In dit artikel ontdek je wat Social work inhoudt en welke opleidingen daarbij passen.

Wat doet een sociaal werker?

Kort gezegd zorg je er als sociaal werker voor dat je cliënten prettig kunnen leven in hun sociale omgeving. Sociaal werk ondersteunt bewoners bij het oplossen van problemen in het dagelijkse leven met als doel de gezondheid van bewoners en buurten te versterken. Als sociaal werker werk je met en voor veel verschillende mensen uit de maatschappij en zorg je met een goed gesprek of een activiteit voor verbinding. 

Wat zijn de mogelijkheden als sociaal werker?

Als werkveld kun je denken aan een welzijnsinstelling of een instelling voor maatschappelijke dienstverlening of de reclassering. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken als kinder- en jongerenwerker, schuldhulpverlener, opbouw-/buurtwerker, ouderenadviseur, sociaal raadslid, in de maatschappelijke opvang, als maatschappelijk werker, in de peuteropvang of vluchtelingenwerk.

Als sociaal werker werk je ook nauw samen met gemeenten, bewoners, politie, onderwijs en zorg bijvoorbeeld.

Wat zijn de dagelijkse taken van een sociaal werker?

Als sociaal werker houd je je bezig met de volgende zaken:

  • Je brengt in kaart wat voor hulp de cliënt nodig heeft;
  • Je helpt de cliënt bij praktische diensten;
  • Je helpt de cliënt bij juridische en financiële vragen;
  • Je geeft advies en voorlichting aan de cliënt;
  • Je geeft informatie op het gebied van werk, wonen, inkomen of sociale voorzieningen;
  • Je helpt de cliënt om zoveel mogelijk zelfstandig te doen;
  • Je gaat na hoe de dienstverlening is verlopen.

MBO-opleiding Sociaal Werker niveau 4

Tijdens de opleiding MBO Sociaal Werker niveau 4 van Scheidegger verdiep je je in de doelgroepen en verschillende soorten problematiek binnen sociaal werk. Je leert hoe je cliënten kunt begeleiden, ondersteunen en adviseren en hoe je werkt met activiteiten- en begeleidingsplannen. Daarnaast ga je aan de slag met het organiseren van werkzaamheden, samenwerken en het opstellen van een dienstverlenend plan. Zo word je goed voorbereid om direct in de praktijk aan de slag te gaan. Bij Scheidegger studeer je in kleine klassen en leer je van en met je docent en mede-studenten.

Voor wie is deze opleiding?

Deze opleiding is bestemd voor iedereen die het een uitdaging vindt om te werken in het sociaal werk. 

Twijfel je of je de juiste vooropleiding hebt? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs. Met een goede motivatie en ruime werkervaring kan bijvoorbeeld ook een toelatingstoets worden gemaakt.

Wil jij graag beginnen met deze opleiding? Schrijf je hier meteen in.

Waarom studeren bij Scheidegger?

Een opleiding volgen in combinatie met een druk privéleven of een baan is best pittig. Bij Scheidegger doen wij er alles aan om jou te ondersteunen bij het behalen van je diploma. Want wij willen niets liever dan dat jij slaagt. En met behulp van onze 6 gouden garanties gaat het jou lukken. 

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen of wil je graag een persoonlijk studieadvies? Onze opleidingsadviseurs helpen je graag. Je kunt ze bereiken via het contactformulier op onze website, per e-mail via info@scheidegger.nl, telefonisch op 035 ‑ 7 121 992 of via WhatsApp op 06 ‑ 10 73 97 52. We helpen je graag.