Sommige beroepen in de zorg mag je alleen uitoefenen als je in het BIG-register staat. Maar wat is het BIG-register precies? Voor welke beroepen geldt het? En hoe zit het met herregistratie? Op deze pagina lees je alles wat je over dit onderwerp moet weten.
De Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) gaat over de kwaliteit van de zorg. Wie in het register is ingeschreven, is wettelijk bevoegd om de beschermde titel te voeren die bij het beroep hoort. Je deskundigheid is hierdoor direct herkenbaar. Iedereen kan namelijk het BIG-register inzien.
Ingeschreven staan in het BIG-register betekent ook dat je onder het tuchtrecht valt en dat je een opleiding tot specialist mag volgen. Artsen, tandartsen, verpleegkundigen en verloskundigen mogen door hun registratie bepaalde handelingen zelfstandig uitvoeren.
Als je jezelf wilt laten registreren in het BIG-register, gelden de volgende voorwaarden:
Heb je je Nederlandse diploma meer dan vijf jaar geleden behaald? Dan moet je voldoen aan de voorwaarden voor herregistratie. Dit geldt ook als je nog niet eerder in het BIG-register stond.
Ook met een buitenlands diploma kun je in Nederland aan de slag als je in het BIG-register staat. Hiervoor gelden andere voorwaarden.
Dat zijn de volgende 8 beroepen:
Volg je een Scheidegger-opleiding in een van deze richtingen binnen Zorg, Welzijn en Hulpverlening? Dan moet je je registreren voordat je je beroep kunt uitoefenen.
Iedere 5 jaar moet je je opnieuw registreren in het BIG-register. Zo blijft het BIG-register actueel en betrouwbaar. Je kunt een herregistratie aanvragen als je de afgelopen 5 jaar genoeg uren hebt gewerkt. Dat aantal verschilt per beroep.
Heb je de afgelopen 5 jaar minder gewerkt dan noodzakelijk is voor herregistratie? Als je aan de scholingseis voldoet, kun je de herregistratie alsnog aanvragen. Ook hier verschilt het per beroepsgroep wat deze eis precies inhoudt.
Weten wat je precies moet doen voor herregistratie? Je ontdekt dit per beroepsgroep op de officiële website van het BIG-register.