Thema's

Thema's

Voor opleiden tot zelfstandig werkend secretaresse is MBO-niveau heel geschikt

Meerdere keren per jaar start bij UWV een groep medewerkers met de opleiding MBO Medisch Secretaresse van Scheidegger. De opleiding is in co-creatie met UWV ontwikkeld. Het UWV-gedeelte van de opleiding bestaat uit een e-learning en contactdagen. De opleiding behandelt belangrijke medische termen uit het vakgebied en de praktijk. Daarnaast leren de medewerkers medisch secretariële vaardigheden, correct Nederlands, rapporteren en notuleren, conform de daarvoor gestelde kaders.

Naëik Nijland is trainer/coach bij UWV: “UWV werkt met taakdelegatie en onze verzekeringsartsen kunnen ervoor kiezen om te werken met een medisch secretaresse. Door de inzet van taakdelegatie kan de verzekeringsarts meer tijd besteden aan vakinhoudelijke taken en ontstaat ook ruimte voor complexe werkzaamheden die de expertise van een verzekeringsarts vereisen. Daardoor kunnen zij – en dus UWV - veel efficiënter werken.”

Resultaten na de opleiding

Medisch secretaresse is een nieuwe functie binnen UWV. De verzekeringsarts maakt samen met de medisch secretaresse gebruik van de handreiking taakdelegatie waarin de randvoorwaarden voor taakdelegatie en taakondersteuning zijn opgenomen. In een afsprakenset zijn de werkzaamheden die de medisch secretaresse gaat uitvoeren vastgelegd.
 
Na het succesvol afronden van de gehele opleiding zijn de deelnemers in staat om op een professionele manier de rol medisch secretaresse binnen UWV uit te voeren. Naëik: “het doel is dat deelnemers, na de opleiding, voor minstens 80% zelfstandig kunnen werken op basisniveau. Daar is een opleiding met aanvullende medische basiskennis op mbo-niveau geschikt voor. De deelnemers leren behalve de kennis van medische terminologie ook praktische vaardigheden aan.”