Thema's

Thema's

Het belang van goede typevaardigheden

Op je telefoon type je met je duimen (je moeder of je vader waarschijnlijk met één vinger), maar ook de computer is een veelgebruikt apparaat om berichten te versturen, te werken en contact te houden met familie en vrienden. En dan is een goede typevaardigheid zeker van meerwaarde. Dit klinkt misschien als iets wat je al doende wel leert, maar schijn bedriegt. Snel en efficiënt kunnen typen op een computer of laptop is een vaardigheid die je het beste structureel kunt aanleren met een typecursus. 

Bij Scheidegger bieden we deze training uiteraard aan. Hier ligt namelijk de oorsprong van de naam Scheidegger. We danken onze naam aan Willy Scheidegger. Hij begon in 1947 in Zwitserland met cursussen machineschrijven in klassikaal verband. Hij maakte gebruik van een tienvingerig blind systeem voor de schrijfmachine. Elke toets kreeg een bepaalde kleurcode die correspondeerde met de vinger die de toets moest aanslaan. De spatie wordt met de duim bediend. Cursisten kregen de apparatuur in bruikleen om thuis te oefenen. Bij de eerste typecursussen was dat een schrijfmachine, tegenwoordig is dat een laptop.

Veel sneller typen

Als je blind typen eenmaal goed onder de knie hebt gaat het typen ook veel sneller. Je hebt namelijk geen oog-handcoördinatie nodig, zoals bij schrijven. Dus kun je naar hetscherm of de tekst die je overtypt blijven kijken. Je hoeft je aandacht dus niet over meerdere zaken te verdelen. Als je de toetsen automatisch kunt vinden, hoef je geen aandacht te geven aan het typen. Je doet dit automatisch en zo kun je al je aandacht richten op de inhoud van de opdracht. 

Als je nog naar de letters moet zoeken op het toetsenbord, ben je vooral daarmee bezig en minder met nadenken over de inhoud. De belasting van het werkgeheugen is dan veel groter omdat je bezig moet zijn met twee zaken: het zoeken van letters en het denken over de opdracht. Een bijkomend voordeel van blind typen is dat je niet meer gebogen over het toetsenbord hoeft te zoeken naar de juiste toets. Zo heb je ook meteen een betere houding als je aan je toetsenbord zit.

Bij Scheidegger bieden we de training Typevaardigheden inclusief examen maar ook zonder examen aan. Deze training bestaat uit tien online lessen, die je thuis vanachter je eigen computer doorloopt.

Wil je persoonlijk studieadvies of heb je vragen?

We helpen je graag. Neem dan contact met ons op via 035 – 7 121 992. Of stel je vraag via ons contactformulier.