Thema's

Thema's

Waarom je eigen bedrijf starten?

Je eigen bedrijf starten, zelfstandig ondernemer worden. Er zijn allerlei redenen waarom je dat zou willen. Eigen baas zijn, het gevoel van vrijheid, doen wat je leuk vindt en daar je geld mee verdienen zijn vaak motieven om voor jezelf te beginnen. Als het goed gaat kun je er ook veel geld mee verdienen. Maar veel geld is niet de enige reden. Je beslist ook in veel opzichten hoe je dat geld inzet voor je eigen toekomst. Je zit bijvoorbeeld niet vast aan een pensioen dat iemand anders voor je bepaalt, maar je kiest zelf hoe je dat opbouwt. Je bent de baas over je eigen financiën.

Een andere reden om voor jezelf te beginnen is voor veel ondernemers dat je aan de slag kunt met iets wat je leuk vindt. En je kunt je daarbij ook nog eens bezighouden met álle aspecten van de bedrijfsvoering: marketing, boekhouding, management, onderzoek en creatie. 

Er kunnen ook redenen zijn die je ambities wat temperen. Bijvoorbeeld onzekerheid over het inkomen en de lange werkweken die je waarschijnlijk gaat maken. Of je vindt het werk dat je nu voor een werkgever doet eigenlijk ook nog wel heel leuk. Als je daardoor nog wat twijfels hebt over het beginnen van je eigen bedrijf, kun je ook starten als parttime ondernemer en daarnaast gedeeltelijk in dienst blijven bij je huidige baas. Zo ben je verzekerd van een basisinkomen, WIA en verzekeringen en kun je wat rustiger uitproberen of je wel echt in de wieg bent gelegd voor het ondernemerschap. En die lange werkweken? Ach, als je doet wat je het liefst doet en waar je passie ligt…

En om je voor te bereiden kun je de opleiding Zelfstandig Ondernemer volgen. In een half jaar leer je hoe je je eigen bedrijf organiseert en succesvol runt.