Thema's

Thema's

Trots op wat we met zijn allen hebben gedaan

De coronacrisis heeft forse gevolgen voor bedrijven en organisaties en de mensen die er werken. In het begin natuurlijk direct door de intelligente lockdown. Maar ook nu we langzaam weer naar het werk mogen, zijn er nieuwe uitdagingen. Hoe gaan we dat organiseren? En vooral ook: wat hebben we ervan geleerd? Want thuiswerken heeft ook voordelen. Welke creativiteit die nu ontstaat kunnen en willen we graag behouden?

De HR-afdelingen spelen hierin een belangrijke rol. HR-adviseur Meike Visser zegt hierover: “Ons vak is nu wel heel interessant. Human Resources is sparringpartner voor zowel de directie als de medewerkers. We zijn heel erg bezig met de actuele ontwikkelingen. We denken mee over manieren om iedereen gezond en vitaal te houden. En vervolgens hoe we dat het best naar iedereen kunnen communiceren.”

Iedereen verbonden houden

“Daarbij gaat het niet alleen om de praktische kant, zoals zorgen dat er op tijd voldoende laptops zijn voor iedereen die thuis gaat werken”, vertelt Meike. “Het gaat vooral ook om de vraag hoe we iedereen verbonden houden in deze spannende, en voor sommigen ook angstige, tijden. Mensen maken zich zorgen over hun gezondheid, werk en/of financiën. Wij kunnen die zorgen verminderen met bijvoorbeeld tips of door inzet van coaches om vitaal en veerkrachtig te blijven.”

 
“Thuiswerken kun je faciliteren met een tweede computerscherm of een goede bureaustoel. Maar het gaat niet alleen om de werkplek”, legt ze verder uit. “Veel mensen hebben kinderen die niet naar school kunnen en een partner die ook thuis is. En daar moeten ze hun werk zo goed mogelijk mee combineren. Ondertussen moet het werk ook echt gedaan worden om het bedrijf economisch overeind te houden. Dat vraagt creativiteit en slagkracht van de organisatie én van de medewerkers. Als HR-afdeling heb je dan voortdurend contact met de leidinggevenden. Hoe gaat het met je medewerkers? Zijn er signalen waar we iets mee moeten? Allemaal voor het welzijn van de medewerkers en de organisatie.”

Weer in de file?

“We moeten ook vooruit blijven denken, want de anderhalve-meter-samenleving blijft nog wel even. Dus hoe richt je de werkruimtes in en hoe leggen we goed uit wat de regels zijn? Maar er is ook stof tot nadenken over de toekomst. Wat zijn de mooie dingen die we hiervan hebben geleerd? Willen we wel weer met zijn allen in de file gaan staan? Wat willen we behouden uit deze periode? Als ik zo terugkijk op de afgelopen periode, ben ik best trots op wat we met zijn allen hebben gedaan”, aldus HR-adviseur Meike Visser.