Thema's

Thema's

Wat zijn competenties en hoe toon je ze aan?

Als je een (andere) baan zoekt, zul je merken dat er in een vacaturetekst altijd een aantal competenties van je gevraagd wordt. Competenties zijn bepaalde vaardigheden die voortkomen uit opgedane kennis of, al dan niet aangeleerd, gedrag, zoals doorzettingsvermogen, delegeren, luisteren, flexibiliteit of leiderschap. Wanneer je na het lezen van de vacature ook overgaat tot solliciteren, moet je er op de eerste plaats zelf van overtuigd zijn dat je de gevraagde competenties in huis hebt.
 
Gedrag in het verleden
Ten tweede moet je aantonen dat je in het verleden ook gedrag hebt vertoond waaruit blijkt dat je inderdaad over bijvoorbeeld doorzettingsvermogen beschikt. Dat kan in een vorige of huidige baan zijn, maar ook in een hobby of studie.
 
Gedrag in de toekomst
Naast je eigen geloof in je competenties en je gedrag in het verleden, zijn de verwachtingen over je gedrag in de toekomst erg belangrijk. Gedrag in de toekomst kan natuurlijk een logisch vervolg zijn op je gedrag in het verleden. Maar hat kan ook heel goed zijn om te vertellen dat je gedrag door het volgen van een opleiding of met behulp van coaching is verbeterd.
 
Denk je dat je binnenkort gaat solliciteren? Alle aspecten komen aan bod tijdens de Training Solliciteren van Scheidegger opleidingen.
 
Bron: intermediair