Thema's

Thema's

Wat zijn competenties en hoe toon je ze aan?

Competenties spelen een belangrijke rol in je persoonlijke ontwikkeling én in je professionele carrière. Maar wat zijn competenties eigenlijk? En hoe laat je ze effectief zien? In dit artikel gaan we dieper in op de betekenis van competenties, geven we voorbeelden en leggen we uit waarom ze zo belangrijk zijn. Bovendien ontdek je hoe je je competenties inzichtelijk kunt maken.

Competenties betekenis

Eerst de basis: wat zijn competenties precies? Competenties gaan om dingen die je kunt en dingen die je weet. Weet je elk onderdeel van een computer te benoemen of kun je een prachtig stilleven schilderen? Beiden zijn competenties. Je persoonlijkheid en de manier waarop je met anderen omgaat, maken ook deel uit van het plaatje. Ben je een goede teamspeler? Of misschien ben je heel creatief en bedenk je altijd nieuwe ideeën. Competenties zijn een groot onderdeel van wie je bent, wat je weet, wat je kunt én wat je leuk vindt.

Voorbeelden van competenties

Weet jij welke competenties je hebt? Om beter begrip te krijgen van verschillende competenties, laten we een paar voorbeelden zien. Herken je je in een van deze?

1. Communicatievaardigheden 

Je kunt effectief communiceren, zowel mondeling als schriftelijk. Je kunt dit met collega's, klanten en partners.

2. Leiderschap

Je inspireert, motiveert en begeleidt anderen om gezamenlijke doelen te bereiken.

3. Probleemoplossend vermogen

Je analyseert complexe problemen en vindt praktische oplossingen.

4. Teamwork

Je kunt goed samenwerken in een groep, waarbij je de sterke punten van anderen ziet en benut.

5. Creativiteit

Je bedenkt innovatieve ideeën en benadert problemen op een alternatieve manier.

6. Stressbestendigheid

Je blijft kalm en presteert effectief, zelfs onder druk.

7. Organisatievaardigheden

Je kunt taken inplannen, prioriteiten stellen en organiseren.

8. Klantgerichtheid

Je snapt de behoeften en verwachtingen van klanten en weet hoe je hierop moet reageren en anticiperen.

9. Technische bekwaamheid 

Je bezit specifieke technische kennis en vaardigheden die relevant zijn voor je vakgebied.

10. Zelfdiscipline 

Je stelt doelen en blijft gemotiveerd om ze te bereiken.

Waarom zijn competenties belangrijk?

Competenties zijn enorm belangrijk, om verschillende redenen. Ze helpen je niet alleen om je te onderscheiden op de arbeidsmarkt, maar dragen ook bij aan je persoonlijke groei. Competenties zijn de sleutel tot succes in je carrière en in je dagelijks leven. Ze maken je beter in wat je doet, geven je meer zelfvertrouwen en zorgen ervoor dat je je goed voelt tijdens taken en projecten.

Hoe maak je competenties inzichtelijk? 

Nu je begrijpt wat competenties zijn en waarom ze belangrijk zijn, wil je misschien weten hoe je ze inzichtelijk maakt. Welke passen bij jou? Een goede manier om dit te doen, is via competentietesten. Deze testen helpen je je sterke punten en ontwikkelpunten te ontdekken. Probeer bijvoorbeeld eens deze competentietest en zie waar jij in uitblinkt.

Heb je vragen over welke opleiding bij jouw competenties aansluit? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs. We vertellen je graag meer! Bel ons op 035 − 7 121 992, mail naar info@scheidegger.nl of stel je vraag online.