Thema's

Thema's

Het belang van personal branding

Personal branding gaat over het ‘vermarkten’ van jezelf, maar dan wel op een authentieke manier – met jouw drijfveren én persoonlijkheid. Het helpt je onder andere bij het maken van een (studie)keuze, een carrièreswitch of om het beste uit jezelf te halen. Zo ontdek je niet alleen wie je bent en waar je voor staat, maar het geeft je zelfvertrouwen vaak ook een flinke boost!

Wat is personal branding en waarom is het belangrijk?

Juist als je jezelf goed wilt presenteren op de arbeidsmarkt is personal branding belangrijk. Bijvoorbeeld als je je gaat omscholen naar een ander beroep. Personal branding is in feite niets anders dan dat je jezelf in de markt zet. Net zoals bijvoorbeeld automerken hun modellen in de markt presenteren met unieke eigenschappen en kwaliteiten: sportief, praktisch, avontuurlijk enzovoort. Wanneer je gaat solliciteren, verkoop je het totaalplaatje van jezelf. Het doel van personal branding is het achterlaten van een positieve indruk van jou als persoon. Zo kun jij jezelf als uniek en authentiek persoon op de arbeidsmarkt presenteren.

Wel of niet op gesprek

Als je solliciteert op een vacature stuur je je cv en motivatiebrief op. Zeer waarschijnlijk via e-mail of een sollicitatieformulier op een website. Dat verschilt in wezen niet van het opsturen met de post zoals we vroeger deden. Maar er is wel degelijk iets veranderd. De kans is namelijk groot dat je potentiële nieuwe werkgever je even opzoekt op internet. Wanneer een potentiële nieuwe werkgever jou googelt, welk beeld krijgt hij dan van je? Dit kan het verschil maken of je wordt uitgenodigd voor een gesprek.

Een paar tips

Personal branding kan zorgen voor zekerheid in een onzekere economie. Je hebt een interessant pakket aan vaardigheden en het is belangrijk dat je dit laat zien. Personal branding is hiervoor dé manier. Er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden en over na moet denken als je aan personal branding begint. Bijvoorbeeld over welk platform bij jou en je doel(groep) past: LinkedIn? Facebook? Instagram? Bedenk daarna dat wat je plaatst ook wel bij je moet passen. Wees vervolgens consistent met wat je plaatst, zo creëer je een eenduidig beeld van jezelf. 

Wil je persoonlijk studieadvies of heb je vragen?

Nieuwsgierig geworden? Als je erover nadenkt om een opleiding te gaan volgen, bij Scheidegger kun je verschillende soorten opleidingen en trainingen volgen. Bekijk ons aanbod.

Weet je niet goed hoe je de juiste opleiding kiest? We helpen je graag met een persoonlijk studieadvies