Thema's

Thema's

Afgewezen bij de werkgever van je dromen? Met deze tips maak je de volgende keer meer kans!

Je hebt al eens gesolliciteerd bij een bepaalde werkgever en nu is er weer een vacature. Je voelt het weer kriebelen, maar twijfelt: heeft het eigenlijk wel zin om nog een keer te solliciteren? In veel gevallen is dat helemaal niet gek. In dit artikel lees je er alles over.

Reageren op dezelfde functie
Reageren op een functie waar je eerder al eens voor bent afgewezen, is helemaal niet raar. Als je eerdere sollicitatie al enige tijd geleden is, is de kans groot dat je cv nu door anderen wordt gelezen. Wel is het belangrijk dat je weet waarom je het de vorige keer niet bent geworden en wat er nu dan anders is. Als je de vorige keer bijvoorbeeld bent afgewezen, omdat je onvoldoende ervaring had, heeft het natuurlijk weinig zin om een halfjaar later weer te reageren. Maar solliciteren na een paar jaar heeft wel zin als je de gevraagde ervaring inmiddels in een andere functie hebt opgedaan. Sommige P&O-afdelingen zoeken niet uit welke kandidaten al eerder hebben gereageerd, andere doen dat wel. Als je weet dat je de vorige keer vanwege een gat in je kennis niet bent aangenomen, is het verstandig om in je brief te benadrukken dat je de gevraagde kennis nu wél hebt.

Reageren op een andere functie bij dezelfde werkgever
Dat je bent afgewezen, hoeft niet meteen te betekenen dat je niet bij de organisatie past. Misschien vonden de recruiters dat je achtergrond niet genoeg aansloot bij de functie. In zo’n geval kun je prima op een andere functie bij hetzelfde bedrijf reageren. Hiermee laat je ook zien dat je gemotiveerd bent om bij dit bedrijf aan de slag te gaan. Het is wel belangrijk dat je aan het functieprofiel voldoet en niet in het wilde weg op alle openstaande vacatures gaat reageren.

Informeer van tevoren of een sollicitatie zin heeft
Als je na je vorige gesprek je contactpersonen bij het bedrijf hebt toegevoegd aan je LinkedIn-netwerk, kun je van tevoren informeren of het zin heeft om te solliciteren. Respecteer dan ook dat het antwoord “nee” kan zijn en solliciteer dan niet alsnog. Dat maakt geen goede indruk. Was een gebrek aan kennis en/of werkervaring de reden dat je de vorige keer bent afgewezen? Solliciteer dan pas weer als je meer kennis en ervaring hebt. Anders vergooi je je kansen als er in de toekomst nog eens een functie bij het bedrijf beschikbaar komt waar je wél geknipt voor bent.

Zorg voor overzicht
Als je heel veel solliciteert, kun je nog weleens het overzicht kwijtraken. Dit kun je voorkomen door de brieven en cv’s die je verstuurd hebt, te bewaren en alle acties zorgvuldig vast te leggen. Noteer dus ook of je op gesprek bent geweest en waarom je bent afgewezen.

Vraag na een gesprek welke indruk je hebt achtergelaten
Als je bent afgewezen en geen idee hebt waarom, kun je na het gesprek informeren naar de reden van afwijzing. Zo weet je waaraan je moet werken, als je een volgende keer wél een interessante kandidaat wilt zijn. Ook weet je dan of het zin heeft om later nog een keer te solliciteren.

Laat af en toe eens van je horen
Als je af en toe van je laat horen, is de kans groot dat de organisatie aan jou zal denken als er een vacature is. Mogelijk hoef je dan niet meer te solliciteren, maar word je voor de baan gevraagd.

Bron: Intermediair