Thema's

Thema's

Van mbo naar hbo: zo tackel je deze 6 obstakels

Je herkent het misschien wel: je werkt nu op mbo-niveau, maar je hebt het gevoel dat je meer te bieden hebt. Of je hebt een hbo-diploma nodig voor jouw droombaan. Toch zie je alleen maar beren op de weg. Hoe tackel je de obstakels?

Leren leidinggeven, een team aansturen of medewerkers begeleiden: als je wilt doorgroeien, heb je vaak wel een hbo-diploma nodig. Toch zijn er genoeg redenen om die hbo-opleiding niet te gaan volgen. We lichten de zes meest voorkomende problemen uit én bieden je een oplossing om deze obstakels te tackelen.

1. Je hebt last van faalangst

Veel mbo-studenten zien af van doorstuderen vanwege examenstress en faalangst. Misschien heb jij dit ook: het gevoel dat een hbo-studie voor instromende mbo’ers veel moeilijker is dan voor havisten. Daarnaast kan faalangst ook worden aangewakkerd door leenangst: falen is niet leuk, maar ook nog eens kostbaar.

De oplossing: Studeren bij Scheidegger betekent dat we je 6 gouden garanties meegeven, waaronder onze Examengarantie. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat je vol zelfvertrouwen aan de eerste vraag begint. Slaag je de eerste keer toch niet? Dan mag je het examen op onze kosten nog een keer overdoen. Gegarandeerd!

2. Je hebt last van leenangst

Geen last van faalangst, maar wel van leenangst? Financiële overwegingen kunnen ervoor zorgen dat je geen hbo-opleiding wilt volgen en geen studiefinanciering durft aan te vragen, bang voor een torenhoge studieschuld.

De oplossing: In 2022 heeft de overheid een nieuwe subsidieregeling in het leven geroepen, namelijk: het STAP-budget. Dit is een nieuwe subsidieregeling van de overheid die zoveel mogelijk mensen moet stimuleren om zichzelf te ontwikkelen. Is er geen STAP-budget beschikbaar? Kijk hier dan bij andere subsidies en financiële voordelen. Ook is bij Scheidegger betalen in termijnen altijd een optie.

3. Je vindt de studieduur te lang

De duur van een studie kan ervoor zorgen dat je geen hbo-opleiding wilt volgen. Uit onderzoek van de Onderwijsinspectie blijkt dat als een hbo-opleiding twee jaar zou duren, 66% van de mbo’ers zonder probleem wil doorstuderen. Bij vier jaar daalde dat aantal naar 56%.

De oplossing: Bij Scheidegger kun je in veel vakgebieden kiezen voor een korte HBO-opleiding. Je volgt dan eigenlijk één of twee modules uit een volledige hbo-opleiding. Zo kun je in korte tijd (één, drie, zes of twaalf maanden) toch kennismaken met een HBO-opleiding, zonder dat je eraan ‘vastzit’. Wil je daarna toch doorstuderen? Dan heb je vaak recht op een vrijstelling van de modules die je al gevolgd hebt.

4. Je kunt overdag geen les volgen

Misschien wil je niet doorstuderen omdat je een baan hebt, die je niet zo makkelijk kunt (of wilt) opzeggen voor een hbo-studie. Begrijpelijk - en gelukkig hoeft dat ook helemaal niet! 

De oplossing: Bij Scheidegger heb je namelijk de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe je studeert. Kun je overdag lessen volgen, of doe je dit liever in de avond of op zaterdag? Wil je klassikaal je lessen bijwonen, of achter je scherm? Of doe je je studie überhaupt liever zelfstandig? Je krijgt van ons alle flexibiliteit om te studeren zoals jij dat wilt.

5. Je vindt de stap toch te groot

Als je wel de kennis, maar niet de ervaring hebt voor een bepaalde (doorgroei)functie in je vakgebied, dan kan het zijn dat je de stap naar een volledige HBO-opleiding toch te groot vindt. Je wilt je wel ontwikkelen, maar een volledige HBO-studie zie je niet zitten.

De oplossing: volg een Associate Degree. Om het gat tussen mbo en hbo te dichten, werd in 2006 gestart met het aanbieden van zogeheten Associate Degrees: tweejarige opleidingen, in plaats van vierjarige opleidingen. Ook bij Scheidegger bieden we deze Associate Degrees, zoals:

6. Je vindt dat je niet gekwalificeerd genoeg bent

Uit hetzelfde onderzoek van de Onderwijsinspectie blijkt dat veel MBO-studenten zich uitselecteren voor een hbo-studie, terwijl ze wel gekwalificeerd zijn. Zo voelen veel studenten zich niet gemotiveerd of gesteund door ouders en vrienden.

De oplossing: Is er een opleiding die je graag zou willen volgen bij Scheidegger? Je kunt altijd van tevoren bellen met onze opleidingsadviseurs om samen te sparren of dit wel de juiste opleiding voor je is en of je er wel gekwalificeerd genoeg voor bent, als je je daar zorgen om maakt.

Contact met Scheidegger

Wil je meer weten over onze HBO-opleidingen of Associate Degrees? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs. Bel ons op 035-7121992, of mail ons op info@scheidegger.nl.