Thema's

Thema's

Een opleiding volgen met behoud van uitkering?

Als je een WW-, WIA- of WAO-uitkering hebt, is het best slim om een opleiding te volgen. Dat is leuk om te doen en je hebt ook nog meer kans op werk. Maar kan dat ook met een uitkering? En zo ja, zijn er dan voorwaarden?

Studeren met een WW-uitkering

Zit je in de WW en wil je een opleiding volgen? Overleg dat dan met het UWV vóórdat je je inschrijft voor een opleiding. Het UWV bekijkt of je de opleiding nodig hebt om werk te vinden. Als dat zo is, betaalt het UWV de opleiding en hoef je tijdens die opleiding niet of minder vaak te solliciteren.
 
Als de opleiding niet echt nodig is voor het vinden van werk, mag je die meestal toch volgen. Maar je moet hem dan wel zelf betalen. Ook moet je volledig beschikbaar blijven voor werk en doorgaan met solliciteren. Als je ondertussen passend werk krijgt aangeboden, moet je dat ook aannemen.
 
Het UWV kan je ook verplichten om een opleiding te volgen als je bijvoorbeeld na 6 maanden nog geen werk hebt gevonden. Je moet er dan natuurlijk alles aan doen om die verplichte opleiding goed af te ronden. Vergoedingen die je tijdens je opleiding krijgt - zoals een stagevergoeding - worden op je uitkering ingehouden. Reiskostenvergoeding mag je tot een bepaald bedrag zelf houden. Dit geldt voor:

  • Een kilometervergoeding van maximaal € 0,18 per kilometer voor vervoer per auto.
  • De werkelijke kosten voor openbaar vervoer tweede klasse.

Krapteberoepen

Binnen enkele beroepsgroepen zoals de ICT, techniek en zorg is het personeelstekort groot. Als werkzoekende kun je via het UWV subsidie krijgen voor een opleiding voor zo’n krapteberoep. In maximaal een jaar tijd wordt je voordelig opgeleid voor een beroep met veel kans op werk.

Een opleiding volgen met een WIA- of WAO-uitkering

Ook als je een WIA- of WAO-uitkering krijgt, kun je met behoud van uitkering een opleiding volgen. Ook dan moet je eerst met het UWV overleggen. Als je de opleiding nodig hebt om ander werk te vinden, betaalt het UWV de studiekosten. Daar zit wel een maximum van € 5.000,- aan inclusief btw en reiskosten. De opleiding mag maximaal 1 jaar duren en je moet uitzicht hebben op betaald werk. Bijvoorbeeld door middel van baangarantie. Opleidingen in het buitenland vergoedt het UWV niet.
 
Als je een opleiding mag volgen, kun je een tijdelijke vrijstelling aanvragen van je sollicitatieplicht. Een opleiding volgen die niet nodig is om ander werk te vinden, mag meestal ook. Maar die moet je dan zelf betalen. Ook moet je volledig beschikbaar blijven voor werk, blijven solliciteren en passend werk aannemen. Voor WAO’ers die zelf hun opleiding betalen, gelden deze eisen niet.

Thuisstudie met uitkering

Heb je een uitkering en wil je een thuisstudie of -cursus volgen? Als je een thuisstudie volgt, kun je meestal ook wel werken. Dat zal dus geen probleem zijn. Het is wel slim om eerst te overleggen met de uitkerende instantie, het UWV of de gemeente.
 
Heb je een bijstandsuitkering van de gemeente? Dan kun je het best contact opnemen met de persoonlijke klantmanager. Die weet of je recht hebt op een vergoeding. Soms kun je ook een reiskostenvergoeding krijgen tot 40 euro per maand.
 
Momenteel is er veel werk in de medische beroepen en zijn de kansen op een baan goed voor MBO-verpleegkundigen (volledige MBO-opleiding). Dit kan met een thuisstudie in 18-24 maanden tijd.

Opleiding met baankansen

Als je om een vergoeding vraagt, is het belangrijk dat je met de opleiding een betere kans op werk maakt. Nederland automatiseert steeds meer werk. Veel licht administratief werk is verdwenen. Zoek je een kantoorbaan? Dan is het verstandig om een opleiding te volgen voor een erkend MBO-diploma waarbij je ook stage loopt. De thuisstudie-opleiders hebben MBO- en HBO-opleidingen die erkend zijn door de overheid. Met een opleiding op MBO-niveau 4 heb je een goede kans op werk. Maar niet alle beroepen zijn kansrijk.
 
Beroepen die je na een thuisstudie kunt doen met goede perspectieven op een baan:

  • Verpleegkundige (MBO-niveau 4, HBO-bachelor)
  • Persoonlijk begeleider in de zorg (gehandicapten, ouderen, MBO-niveau 3)

Studiefinanciering

Een korte (MBO-)basisopleiding is natuurlijk goedkoper, maar volledige opleidingen met stage zijn waardevoller. Een volledige opleiding is hetzelfde als in het dagonderwijs. Je kunt studiefinanciering krijgen als je nog geen 30 jaar oud bent. Sinds kort heeft de overheid ook een studiefinanciering voor mensen tussen 30 en 55 jaar. Dit heet het Levenlanglerenkrediet. Hiermee kun je geld lenen voor een deeltijdopleiding op HBO-niveau. Na je studie heb je 15 jaar de tijd om de lening terug te betalen.