Thema's

Thema's

Laatste kans: tot 50% van je studiekosten terug van de Belastingdienst

Betaal jij je opleiding zelf? Dan kun je tot het einde van dit jaar (2021) nog profiteren van financieel voordeel met de regeling ‘Aftrek studiekosten’. Hiermee kun je jaarlijks tot € 15.000,- aftrekken van je inkomstenbelasting. Helaas stopt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid per 1 januari 2022 met deze regeling. Maar schrijf je je in december 2021 nog bij ons in voor een opleiding of training, dan mag je je studiekosten van het hele jaar nog aftrekken. Schrijf je dus nog in december in en profiteer van maximaal financieel voordeel!

In het rekenvoorbeeld hieronder zie je hoe het financiële voordeel er voor jou kan uitzien. Studiekosten die je mag aftrekken zijn onder andere lesgeld, examengeld en lesmateriaal. Ook als je gebruikmaakt van het levenlanglerenkrediet kun je je studiekosten aftrekken.

Rekenvoorbeeld:

Je hebt in 2021 € 7.000,- zelf betaald aan lesgeld, examengeld en lesmateriaal. Je hoogste belastingschaal is 49,50%. Dan is je belastingteruggaaf:

Kosten opleiding:        € 7.000,-
Minus drempel:           € 250,- –
€ 6.750,- X 49,5% =     € 3.341,25

De voorwaarden

Om gebruik te maken van de regeling gelden er een aantal voorwaarden:

  • Je hebt je vóór 31 december ingeschreven en deze opleiding of training ook voor die datum betaalt. Je kunt dan in december starten of kiezen voor het startmoment in maart/april.
  • Je mag alleen je eigen studiekosten of die van je fiscale partner aftrekken. 
  • Je komt niet meer in aanmerking voor studiefinanciering of een studievoorschot.
  • De opleiding of training moet gericht zijn op je beroep of je toekomstige beroep.
  • Je moet een leertraject volgen. 
  • Er geldt een minimum van € 250,- aan studiekosten.

 

Welke opleiding moet ik volgen?

Weet je nog niet wat je wilt studeren? Dit zijn de populairste opleidingen bij Scheidegger op dit moment. Misschien zijn deze ook wat voor jou?


Of bekijk ons volledige aanbod.

Persoonlijk studieadvies

Heb je nog vragen over onze opleidingen? Of wil je persoonlijk advies bij het maken van je keuze? Bel ons op 035 − 7 121 992, of stel je vraag online. Wij vertellen je graag meer!