Thema's

Thema's

Bewindvoerder worden: hoe doe je dat?

Hoe werkt het als je bewindvoerder wilt worden? Wat is een bewindvoerder precies en welke taken neemt deze op zich? We vertellen je er alles over.

Wat is een bewindvoerder?

Voordat je weet hoe je bewindvoerder wordt, is het belangrijk om te weten wat een bewindvoerder precies is. Een bewindvoerder is iemand die helpt met de financiën en financiële beslissingen voor iemand die dat zelf niet goed kan. Als iemand ziek is, te jong of problemen heeft met het maken van de juiste keuzes, dan kan er een bewindvoerder aangesteld worden.

De bewindvoerder zorgt ervoor dat het geld en de financiële zaken van die persoon goed worden geregeld, zodat er geen problemen ontstaan. De bewindvoerder wordt meestal door de rechtbank aangesteld en moet ervoor zorgen dat alles volgens de wet wordt geregeld. Het doel is om de persoon te beschermen en ervoor te zorgen dat zijn of haar geld goed wordt beheerd.

Wat doet een bewindvoerder?

Een bewindvoerder heeft verschillende taken. Sommige hiervan zijn wettelijk verplicht, dus is het belangrijk om deze met zorg uit te voeren.

1. Beheer van geld

Het geld van de persoon moet goed worden beheerd. Rekeningen moeten worden betaald en belangrijke beslissingen worden namens de persoon genomen.

2. Wettelijke verplichtingen nakomen

De bewindvoerder moet de wet volgen en ervoor zorgen dat alles wat hij of zij doet legaal is. Ook moet deze verantwoording afleggen aan de rechtbank.

3. Zorg voor de persoon zelf

De bewindvoerder moet ook zorgen voor de persoon zelf, zodat diens behoeften worden vervuld. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze zorgen voor huisvesting, gezondheidszorg en andere basisbehoeften.

4. Communicatie met betrokkenen

De bewindvoerder moet goed communiceren met de persoon (als dat mogelijk is) en met andere mensen die betrokken zijn, zoals familieleden, artsen en de rechtbank. Ze moeten financiële verslagen bijhouden en deze aan de rechtbank verstrekken.

Wat is er nodig om bewindvoerder te worden?

In de meeste gevallen moet je een aanvraag indienen bij de rechtbank om bewindvoerder te worden. De minimale opleidingseis voor een professionele bewindvoerder is een passend landelijk erkend MBO-diploma niveau 4 in combinatie met twee jaar relevante werkervaring, of een passende HBO-opleiding. Met de Scheidegger-opleiding MBO Juridisch-Administratief Dienstverlener niveau 4 leg je dan ook een uitstekende basis om jouw rol als bewindvoerder goed te kunnen uitvoeren.