Thema's

Thema's

Zo combineer je je opleiding met je privéleven

Wil je graag met een opleiding starten, maar weet je niet goed hoe je dat kunt combineren met je baan of privéleven? Of ga je binnenkort studeren, maar kun je nog wel wat tips gebruiken? Met de hacks uit dit artikel haal je het meest uit je studie én je privéleven.

Kies de opleidingsvorm en -duur die bij je past

Alle opleidingen van Scheidegger zijn speciaal ontwikkeld, gepland en georganiseerd zodat je kunt studeren naast je baan én een privéleven kunt hebben. Door verschillende manieren van studeren aan te bieden (klassikaal, virtueel of thuis studeren met e-learning) is er altijd een manier die bij jou en jouw leven past. Er zijn opleidingen van drie maanden, zes maanden, twaalf, vijftien of achttien maanden, waardoor een (lange) opleidingsduur je niet tegen hoeft te houden.

Wist je dat…je met onze Persoonlijke-begeleidinggarantie een vast mentorteam krijgt dat je bij lastige situaties helpt? Zo weet je dat je er nooit alleen voor staat!

Maak van tevoren een planning

Heel cliché, maar waar: een goede planning is het halve werk. Een groot deel van je tijd wordt opgeslokt door je werk. Daarnaast heb je hobby’s, een sociaal leven en misschien wel een gezin. Ook moet je nog op adem komen van al deze activiteiten. Zodra je je hebt aangemeld voor een opleiding, weet je als het goed is wanneer je lessen of examens plaatsvinden. Maak dus nu vast een planning voor straks: op welke momenten volg je de lessen en welke momenten reserveer je voor je studie? Voor een examen plan je nog wat extra tijd. Zo houd je overzicht en kun je tijdens je overige uren genieten van andere zaken, zonder dat je je druk maakt over je studie.

Wist je dat… je met onze Examengarantie altijd je examen mag herkansen, als je die niet in één keer haalt? Dat scheelt al heel veel stress!

Wees realistisch

Wees bij het plannen van je studie realistisch en zorg ervoor dat je planning wijzigbaar is. Er zitten maar 24 uren in een dag en je hebt ook weleens een mindere dag. Je kunt niet alles in een keer leren. Stel daarom kleine, haalbare leerdoelen. Dit geeft je veel meer voldoening en zorgt voor meer plezier in het studeren. Houd hierbij ook rekening met je energieniveau. Ben je na een dag werken vaak moe? Plan dan geen studeermoment vlak na je werk, ook al vind je dat dat wel zou moeten. Zoek een ander moment in je planning, bijvoorbeeld ’s ochtends of in het weekend.

Wist je dat… je met onze Kleine-klassengarantie gegarandeerd in een klas van maximaal negentien studenten terecht komt? Zo hebben onze docenten aandacht voor iedereen.

Vertel je omgeving dat je (weer) gaat studeren

Omdat je een opleiding gaat volgen, zul je minder tijd hebben voor je vrienden of je gezin. Een beetje begrip is dan wel fijn. Vertel daarom aan je omgeving dat je een opleiding volgt. Leg ook uit waarom je dat doet en wat dit (tijdelijk) voor je sociale leven betekent. Ga je studeren naast je baan? Dan is het ook belangrijk dat je werkgever weet waar je mee bezig bent, ook als je je studie buiten werkuren volgt. Misschien zijn er binnen jouw organisatie mogelijkheden om na je opleiding door te groeien naar een andere functie of kun je andere werkzaamheden op je nemen!

Wist je dat… onze Klaar-voor-het-vakgarantie garandeert dat je alles wat je leert in je opleiding, meteen kunt toepassen in de praktijk? Daar zal je werkgever heel blij mee zijn!

Zorg voor regelmaat en geen afleidingen

Met regelmaat in je leergedrag kost het op den duur minder moeite om te studeren. Plan daarom je dagen op dezelfde manier. Zo wordt studeren een gewoonte. In het begin zal dit even wennen zijn, maar hoe langer je het volhoudt, hoe makkelijker het zal worden. Oefening baart kunst! Zorg ook dat je niet wordt afgeleid tijdens het studeren: zet bijvoorbeeld de notificaties uit op je telefoon en zorg voor een rustige ruimte om te studeren, als je thuis studeert. 

Wist je dat… onze Goede-docentengarantie er altijd voor zorgt dat je een docent hebt waar het mee klikt? Klikt het niet, dan zorgen wij voor iemand anders.

Beloon jezelf om gemotiveerd te blijven

Door jezelf kleine doelen te stellen en vast te houden aan een goede planning, kun je veel bereiken zonder dat het heel veel moeite kost. Het is wel belangrijk dat je gemotiveerd blijft. Geef jezelf daarom af en toe een kleine beloning. Bijvoorbeeld na het behalen van een belangrijk examen of het afronden van een opdracht waar je tegenop zag. Ga lekker uit eten, doe iets leuks met vrienden of plan een lang weekend weg met je gezin. Af en toe opladen is nodig om je studie tot een succesvol eind te brengen!

Onthoud waar je het voor doet

Je hebt besloten een opleiding te volgen. Omdat je je verder wilt ontwikkelen, wilt doorgroeien naar een hogere functie of omdat je een carrièreswitch wil maken. Tijdens je opleiding komt er vast een moment waarop je even geen zin meer hebt en je liever leuke dingen wilt doen. Juist op die momenten is het goed om jezelf aan je doel te herinneren. Je studeert namelijk niet voor niets, je wilt iets bereiken. Neem een kleine pauze, verzamel weer wat frisse moed en ga er weer tegenaan! Je zult straks ontzettend trots op jezelf zijn als je dat diploma uiteindelijk in handen hebt.

Wist je dat… onze Diplomagarantie ervoor zorgt dat je altijd een erkend diploma ontvangt? Zo voeg je écht waarde toe aan je cv.

Persoonlijk studieadvies? Neem contact op met onze opleidingsadviseurs op 035 – 7 506 140.