Thema's

Thema's

Vitaal en gezond op kantoor: 8 tips

In een open kantoortuin kun je misschien wel makkelijker communiceren en samenwerken met je collega’s, het vermindert wel de productiviteit. Want je hebt een hoop afleiding en prikkels die je concentratie verstoren. Ook is er meer ziekteverzuim. Uit onderzoeken blijkt dat een kantoortuin slecht is voor de fysieke en mentale gezondheid. Je kunt wel zelf iets doen aan die nadelen. We geven je 8 tips.

1. Kantoorplanten

Hoe meer groen om je heen, hoe beter. Kantoorlucht zit namelijk vol met bacillen en bacteriƫn. Luchtzuiverende planten zorgen voor meer zuurstof en een goede luchtvochtigheid. Vooral de Sanseveria, Areca Palm en de Scindapsus doen het goed in een kantooromgeving. Plantenwanden zorgen ook voor minder geluidsoverlast.

2. Voldoende bewegen

Veel zitten is slecht. Daarom hebben steeds meer organisaties sta- en fietsbureau’s. Dit zorgt voor een betere doorbloeding, minder rugklachten en een verbeterde concentratie. Probeer daarnaast zo vaak mogelijk de trap te nemen in plaats van de lift, haal je eigen koffie, probeer staand te vergaderen en ga tijdens de pauze een rondje lopen.

3. Geluidsdichte koptelefoon

Een geluidsdichte koptelefoon opzetten kan je helpen meer gefocust te werken. Behalve dat je minder geluiden hoort, is het ook een signaal naar je collega’s om je niet te storen.

4. De juiste houding

Veel organisaties hebben flexplekken. Omdat elke stoel en elk bureau weer anders staat afgesteld, kun je snel last krijgen van je nek, rug of schouders. Kijk daarom wat jouw ideale zithouding is en onthoud deze instellingen.

5. Drink voldoende

Probeer minstens 2 liter water per dag te drinken. Dit is goed voor je lichaam en zorgt ervoor dat je regelmatig opstaat om water te halen en naar het toilet te gaan.

6. Ga spelen

Tijdens een werkdag is het belangrijk om niet alleen maar keihard te werken. Je hersenen hebben ook behoefte aan ontspanning. Ga daarom af en toe met collega’s een potje tafelvoetballen of tafeltennissen. Dit helpt je hoofd leeg te maken en zorgt ervoor dat je weer fris bent en productiever en geconcentreerder verder werkt. Daarom hebben sommige organisaties ook een glijbaan of ballenbak.

7. Haal snoeppotten weg

Een snoeppot op kantoor verleidt je tot meer snoepen. Vaak is dat niet omdat je trek hebt, maar uit gewoonte. Vervang de snoeppot door een fruitmand.

8. Zoek een beetje spanning

Als je weinig te doen hebt of saai werk doet, krijg je weinig energie. Sterker nog: het kost alleen maar energie. Ben je met iets uitdagends bezig of kun je lekker doorwerken? Dan merk je dat dit energie geeft en dat je ’s avonds minder moe bent. Zoek daarom de uitdaging op in je werk. Maar bewaar daarin wel de balans. Te veel spanning is juist weer slecht.