Thema's

Thema's

Je opleiding succesvol met je werk en privéleven combineren: 6 tips

Hoe combineer je een opleiding met een drukke baan en een privéleven? Alle opleidingen van Scheidegger zijn hiervoor speciaal ontwikkeld, gepland en georganiseerd. Daarnaast helpt het ook als je zelf de balans zo goed mogelijk bewaart. Wij geven 6 tips die je hier bij helpen.

1. Maak een goede planning

Heel cliché, maar waar: een goede planning is het halve werk. Een groot deel van je tijd wordt opgeslokt door je werk. Daarnaast heb je hobby’s, een sociaal leven en een gezin.Ook moet je nog op adem komen van al deze activiteiten. Hoe je dat doet? Met een goede planning. Plan een vast moment om te studeren, welke leerstof jedan doorneemt of welke opdrachten je maakt. Heb je binnenkort een belangrijk examen? Plan daar dan wat extra tijd voor. Zo houd je overzicht, kom je later niet in tijdnood en heb je nog tijd over voor je privéleven.

2. Wees realistisch

Wees niet te streng voor jezelf. Er zitten maar 24 uren in een dag en je hebt ook weleens een mindere dag. Je kunt niet alles in een keer leren. Stel daarom kleine, haalbare leerdoelen. Dit geeft je veel meer voldoening en zorgt voor meer plezier in het studeren. Houd hierbij ook rekening met je energieniveau. Ben je na een dag werken vaak moe? Plan dan geen studeermoment vlak na je werk, ook al vind je dat dat wel zou moeten. Zoek een ander moment in je planning, bijvoorbeeld ’s ochtends of in het weekend.

3. Betrek je omgeving erbij

Omdat je een opleiding volgt, heb je misschien minder tijd om met vrienden af te spreken en zo. Een beetje begrip is dan wel fijn. Vertel daarom aan je omgeving dat je een opleiding volgt. Leg ook uit waarom je dat doet en wat dit tijdelijk betekent.
 
Het is ook verstandig je werkgever te laten weten waar je mee bezig bent. Meestal waardeert die het wel als een werknemer zich verder wil ontwikkelen. Misschien zijn er binnen jouw organisatie mogelijkheden om na je opleiding door te groeien naar een andere functie of kun je andere werkzaamheden op je nemen. Dit kun je bespreken met je leidinggevende.

4. Zorg voor regelmaat en geen afleidingen

Met regelmaat in je leergedrag, kost het op den duur minder moeite om te studeren. Plan daarom je dagen op dezelfde manier. Zo wordt studeren een gewoonte. Zorg dat je niet wordt afgeleid tijdens het studeren. Zet apps als Instagram en WhatsApp tijdelijk op stil, laat de televisie uit en zoek een rustige ruimte om te leren.

5. Bedenk je eigen beloningssysteem

Door jezelf kleine doelen te stellen en vast te houden aan een goede planning, kun je veel bereiken zonder dat het heel veel moeite kost. Het is wel belangrijk dat je gemotiveerd blijft. Geef jezelf daarom af en toe een kleine beloning. Bijvoorbeeld na het behalen van een belangrijk examen of het afronden van een opdracht waar je tegenop zag.

6. Onthoud waar je het voor doet

Je hebt besloten een opleiding te volgen. Omdat je je verder wilt ontwikkelen, wilt doorgroeien naar een hogere functie of omdat je een carrièreswitch wil maken. Tijdens je opleiding komt er vast een moment waarop je even geen zin meer hebt en je liever leuke dingen wilt doen. Juist op die momenten is het goed om jezelf aan je doel te herinneren. Je studeert namelijk niet voor niets, je wilt iets bereiken. Neem een kleine pauze, verzamel weer wat frisse moed en ga er weer tegenaan.

Persoonlijk advies bij het kiezen van je opleiding

Met deze tips ben je er helemaal klaar voor om te gaan studeren bij Scheidegger. Nog niet ingeschreven? Bekijk ons aanbod en meld je aan!

Heb je nog vragen, of wil je hulp bij het kiezen van de juiste opleiding? Onze opleidingsadviseurs helpen je graag verder. Bel ons op 035 − 7 121 992 of stel je vraag online