Thema's

Thema's

Goed omgaan met verandering, hoe doe je dat?

We kregen het afgelopen jaar met veel veranderingen te maken. En niet iedereen kan makkelijk met veranderingen omgaan. Sommige mensen gedijen goed bij veranderingen en sommige hebben wat meer moeite met verandering. Een verandering – groot of klein, negatief of positief – kost altijd energie. Vooral als je graag alles onder controle hebt en er zich opeens iets onvoorziens voordoet. 

Het is heel normaal dat dingen veranderen in je werk. Soms kun je er wat aan doen omdat je invloed kunt uitoefenen op de verandering en soms kun je dat niet. Zo kan je baan of je rol veranderen en moet jij je aan passen. In dit artikel leggen we uit hoe je hiermee omgaat en veranderingen beter kunt accepteren. 

Kijk eens terug op hoe je werk er vijf jaar geleden uitzag. Waarschijnlijk zijn er dingen hetzelfde gebleven, maar zijn er ook veranderingen. Als je over vijf jaar weer terugkijkt zullen er ook veel dingen anders zijn dan vandaag. Misschien is je werk dan zelfs totaal veranderd of heb je een andere baan. Dat vind je misschien geen probleem of zelfs wel fijn. Maar het kan ook zijn dat je eigenlijk liever in je comfortzone blijft en weet waar je aan toe bent. 

Blik op de toekomst richten

Hoewel gewoontes niet verkeerd hoeven te zijn en ons ook een geborgen gevoel geven, is het verstandig om te leren omgaan met veranderingen. Je kunt namelijk niet alles sturen, en ertegen vechten is vaak verloren energie. Daarnaast is het goed om je blik op de toekomst te richten en je aan te passen aan de nieuwe omstandigheden. Veranderingen kunnen je ook weer nieuwe mogelijkheden geven om je nieuwe vaardigheden en kennis aan te leren. 

We geven je vijf tips om beter met veranderingen om te kunnen gaan en ze te accepteren:

1. Realiseer je dat verandering een functie heeft.
De meeste veranderingen hebben een reden. Het is goed om voor jezelf op te schrijven waardoor de veranderingen zijn ontstaan, dit helpt je te begrijpen hoe je in deze nieuwe situatie bent beland.

2. Geef jezelf de tijd aan de nieuwe situatie te wennen.
Gewend raken aan iets nieuws kost tijd die je jezelf ook moet gunnen. Veranderingen doorlopen vaak de volgende stadia:
a.    Ontkenning: niet willen weten dat er iets gaat veranderen.
b.    Weerstand: jezelf verzetten tegen deze verandering.
c.    Ontdekken: meer oog krijgen voor de positieve kanten.
d.    Verbintenis: de verandering toelaten.
Hoeveel tijd deze stadia in beslag nemen verschilt per situatie, maar ook met hoe je er zelf mee omgaat. Het helpt al om de controle los te laten en een meer nieuwsgierige en open houding aan te nemen.

3. Luister naar wat je nodig hebt.
Bij het verwerken van het oude is het belangrijk om oog te hebben voor je behoefte. Neem bijvoorbeeld meer rust, slaap meer, neem een warm bad of maak een wandeling. 

4. Keer je denkpatronen om.
Om ook het goede van de nieuwe situatie te zien kun je eens opschrijven welke mogelijke voordelen de veranderingen hebben. Focus je niet op de positieve kanten van het oude en de negatieve kanten van het nieuwe maar draai het om.

5. Geloof in je eigen veerkracht.
Je bent tot meer in staat dan je zelf misschien denkt. Als je zelf gelooft dat je iets wel aankunt dan lukt dat meestal ook.

Wil je leren hoe je veranderingen in je organisatie kunt doorvoeren en je je collega’s daar goed in mee kunt nemen? Kijk dan eens naar de opleidingen Verandermanagement en HBO Management van Verandering