Thema's

Thema's

5 tips om thuis te studeren en te werken

Het coronavirus heeft impact op ons allemaal. Conform de richtlijnen van het RIVM heeft Scheidegger besloten de fysieke lessen geen doorgang te laten vinden. Maar we snappen dat dit effect kan hebben op jouw leerproces. Misschien kun je ook niet naar kantoor en zit vanuit huis te werken. Vind je het moeilijk je normale ritme vast te houden en productief te blijven voor je studie of werk? Met deze 5 tips kom je beter door deze periode heen.

Tip 1 – Zorg voor een vaste routine

Niet naar kantoor gaan kan je een vakantiegevoel geven. Zorg daarom dat je op een normale tijd naar bed gaat en zet je wekker op de normale tijd. Blijf niet in je pyjama rondlopen en kleed je aan alsof je zo naar je werk gaat.

Tip 2 – Creëer een aparte werkplek

Nu je voor een langere periode thuis werkt is het belangrijk een aparte werkplek te hebben. Dat helpt je de werkroutine vast te houden en je wordt minder snel afgeleid. Zet, als het kan, je bureau bij een raam, zodat je uitzicht hebt op de buitenwereld. Lukt het niet om je bureau bij een raam te plaatsen? Of is je uitzicht niet inspirerend genoeg? Uit onderzoek blijkt dat planten en afbeeldingen of foto’s van landschappen stress reduceren en de productiviteit stimuleren.

Tip 3 – Plan videobijeenkomsten

Sociaal, fysiek contact moet je nu zoveel mogelijk beperken. Maar er zijn gelukkig genoeg communicatiemiddelen om op een andere manier samen te komen. Voel je je alleen? Of wil je sparren met collega’s of medestudenten? Plan dan een dagelijkse of wekelijkse videocall in via een chatprogramma, bijvoorbeeld Microsoft Teams, Slack of Google Hangouts. Niks te melden, maar mis je de gezamenlijke lunches met je klasgenoten of collega’s? Samen lunchen in een videocall kan natuurlijk ook!

Tip 4 – Ontspan je regelmatig

Iedereen ontspant zich op een andere manier. Een wandelingetje maken, tien minuten mediteren, een lesje yoga op het internet? Wat je manier van ontspannen ook is: plan jouw ontspanningsmoment om de zoveel uur in. Dit helpt je je hoofd leeg te maken en daarna weer gefocust aan de slag te gaan.

Tip 5 – Hoog en laag

Niet alleen je focus en productiviteit zijn belangrijk om te presteren. Ook moet je regelmatig bewegen nu je thuis zit. Wissel daarom zittend en staand werken met elkaar af. Geen verstelbaar bureau in huis? Pak dan een stapel stevige grote boeken en leg deze onder je laptop. Zo kun je toch nog op grotere hoogtes werken.