Thema's

Thema's

Waarom netwerken zo belangrijk is

Je contactenkring uitbreiden en gebruikmaken van je zakelijke relaties: netwerken in de zakelijke wereld is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Vooral in het midden- en kleinbedrijf kan bijvoorbeeld het bezoeken van bijeenkomsten handig zijn. Je komt dan namelijk in contact met mensen die je anders niet zo snel zou ontmoeten. Zij kunnen misschien vragen voor je beantwoorden of je aan nieuwe inzichten helpen die jou helpen om je bedrijf naar een hoger niveau te brengen. Maar hoe begin je nu met netwerken?
 
Het nut van netwerken
Op zich zijn de meeste mensen er wel van overtuigd dat netwerken belangrijk is. Maar voor veel mensen voelt het moeizaam, onwennig en ze weten vaak niet waar te beginnen. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden, dus ook voor netwerken kun je een eigen stijl ontwikkelen. Het eerste verschil begint bij al offline en online netwerken. Zo kun je bij offline netwerken startersavonden bijwonen en workshops volgen en bij online netwerken gebruik maken van socialmediakanalen.
 
Hoe begin je?
Allereerst is het goed om te weten dat je je bij netwerken niet alleen moet focussen op het uiteindelijke resultaat dat je wilt bereiken. Het hele proces is leerzaam en een goede voorbereiding is het halve werk: het uitwisselen van ideeën en ervaringen, in contact komen met mensen en jouw expertise laten zien. Zelfvertrouwen helpt je hierbij. Hierdoor kun je je namelijk goed presenteren. Uitstraling, kleding en de manier waarop je jezelf en je bedrijf presenteert is de eerste stap voor een goed netwerk. Zorg ervoor dat je weet welke boodschap je wilt overbrengen. Zorg voor overzicht door middel van een netwerkplan. Zo kun je duidelijk zien wie al tot je netwerk behoren en wie je nog wilt bereiken.
 
Wil je meer uit jezelf halen zodat je jezelf goed kunt presenteren of beter met anderen kunt leren communiceren? Volg dan onze training Persoonlijke Effectiviteit en Presentatie.
 
Bron: Ik ga starten