Opleiding volgen op kosten van je werkgever

In de meeste gevallen volg je een opleiding om beter te worden in je werk. Het is dus niet raar als een werkgever zo'n opleiding geheel of gedeeltelijk betaalt. Vaak is hiervoor in de organisatie zelfs een speciaal budget gereserveerd. Ga dus vooral eens zitten met je werkgever of manager om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Wij geven je 3 tips om je goed voor te bereiden op dit gesprek.

1. Kies een geschikt moment

De kans op succes is het grootst als je het gesprek op het juiste moment plant. Dus sowieso niet 'even tussendoor', maar op een moment dat je manager echt tijd voor je heeft. Plan samen een afspraak in, of bespreek je opleidingswens tijdens je functioneringsgesprek, POP-gesprek of arbeidsvoorwaardengesprek. Jullie bespreken dan samen jouw huidige en toekomstige functioneren. Een mooi moment dus om aan te geven dat een opleiding een goede bijdrage gaat leveren aan jouw prestaties/inzetbaarheid in de toekomst.

2. Bereid je goed voor

De kans dat je werkgever je opleiding betaalt is het grootst als je een opleiding kiest die aansluit bij je huidige of toekomstige functie. Denk dus voor het gesprek na over een aantal praktische dingen:

  • Wat zijn je plannen voor de komende 5 jaar?
  • Met welke opleiding ga je dat bereiken?
  • Wat heb je van je werkgever nodig (financieel en/of tijd)?
  • Wat ga je zelf bijdragen? Volg je de opleiding bijvoorbeeld in je eigen tijd? Of delen jullie de kosten?
  • Is het mogelijk om een stage/praktijkopdrachten op de werkplek uit te voeren?
  • Wat wordt de impact op jouw inzetbaarheid? 

3. Denk en praat in voordelen

Je wilt bereiken dat je werkgever tijd en/of geld in jou investeert. Logisch, dat hij daar ook iets voor terug wil zien. Laat dus zien dat jouw opleiding de organisatie iets gaat opleveren.

  • Vertel je werkgever wat je leert tijdens de opleiding van jouw keuze. Die nieuwe kennis en vaardigheden kun je rechtstreeks toepassen in je dagelijkse werkzaamheden. Je gaat dus (nog) beter presteren. Daarmee verdient de opleiding zichzelf terug.
  • Het volgen van een opleiding geeft energie en maakt enthousiast. Je wilt gelijk met al die nieuwe kennis aan de slag. Een opleiding is dus goed voor je motivatie. En dat kan er weer voor zorgen dat je langer bij de organisatie blijft werken. Je werkgever hoeft dus niet bang te zijn dat jij met je nieuwe diploma op zak ergens anders gaat solliciteren.
  • Je wordt waardevoller voor het bedrijf, doordat je nieuwe vaardigheden leert. Misschien kun je daarmee andere werkzaamheden verrichten, nieuwe collega's inwerken, deelnemen aan projecten, stagiairs begeleiden of doorstromen naar een leidinggevende functie.
  • Wat jij tijdens je opleiding leert, kun je delen met je collega's. Bijvoorbeeld door een presentatie of workshop te houden. Zo profiteert iedereen van jouw kennis.Als je hier van tevoren al over nadenkt, kun je soepel inspringen op eventuele vragen of bezwaren van je manager of werkgever.
Wil je persoonlijk studieadvies of heb je vragen?

We helpen je graag. Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 08.00 uur tot 18.00 uur en op vrijdag tussen 08:00 en 17:00. Je kunt ons ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

"Door op zaterdag naar school te gaan en meerdere avonden uit te trekken voor het voorbereiden van de lessen, is dit prima gegaan."
Monique Falkenburg uit Den Bosch - MBO Marketing - en Communicatiemedewerker
Loopbaanontwikkeling: haal het uiterste uit je ambities

Sta jij waar je wilt staan op het gebied van jouw werk of denk je dat er meer inzit voor jou? Hoe kun jij alles uit jouw ambities halen en hoe kan jouw werkgever hierbij helpen? Met deze tips zorg je ervoor dat je blijft groeien en vooruit blijft kijken.

Dit zijn de leukste opleidingen van 2023-2024

Het aanbod aan opleidingen die je kunt volgen kan soms overweldigend zijn. Je hoeft je hier niet door te laten afschrikken: jezelf blijven ontwikkelen en uitdagen blijft ontzettend belangrijk. Wil je in één oogopslag zien wat onze studenten tot nu toe beschouwen als leuke opleidingen? Klik op een van deze populaire opleidingen hieronder en doe inspiratie op voor het studiejaar 2023-2024!