Thema's

Thema's

Van MBO naar HBO

Heb jij jouw MBO-diploma op zak en voel je dat je meer in je mars hebt? Is er een HBO-diploma vereist voor jouw droombaan en wil je dit – naast je huidige werk – graag behalen? Via Scheidegger kun je van MBO naar HBO doorstuderen. Hoe dat precies werkt, leggen we je graag uit.

Doorstromen van MBO naar HBO

Kan je van MBO naar HBO doorstromen? Natuurlijk! Er zijn een aantal onderdelen die je nodig hebt om door te kunnen studeren. Heb je je zinnen gezet op een specifieke HBO-opleiding? Bekijk de toelatingsvoorwaarden via de website. Zo weet je direct of je in aanmerking komt met je huidige diploma.

De kans is groot dat je minimaal een MBO-diploma niveau 4 nodig hebt om door te kunnen stromen. Dit is een specialistenopleiding die een bepaalde mate van kennis vereist. Daarnaast vragen sommige opleidingen extra skills of kennis van een bepaald vakgebied om je in te kunnen schrijven. Weet je niet helemaal zeker of je kunt doorstromen van MBO naar HBO? Neem dan contact met ons op, we adviseren je graag.

Krijg ik studiefinanciering op het HBO?

Het volgen van een opleiding is een investering, zowel in tijd als in geld. Heb je zelf niet de middelen om een opleiding te betalen? Bekijk de financieringsmogelijkheden, zoals een lening of subsidie vanuit de overheid. Wist je dat je een volledig nieuwe lening of subsidie kunt krijgen als je doorstroomt naar het HBO? Jouw MBO-studiefinanciering telt hierin niet mee, dus je begint als het ware met een schone lei. Ook de diplomatermijn van tien jaar start opnieuw.

Wat is het verschil tussen MBO en HBO?

MBO-opleidingen zijn praktijkgericht. Er wordt van je verwacht dat je bij de klassikale lessen bent en de lesstof is taakgericht. Met een MBO-diploma kun je gelijk aan de slag in een uitvoerend beroep. HBO bevat een balans tussen praktijk en theorie, waardoor je beide elementen gemakkelijker aan elkaar kunt koppelen. Hierdoor word je opgeleid tot specialist en kun je dieper ingaan op de stof. Een HBO-diploma levert je in veel gevallen een baan met meer uitdaging op.

Van MBO naar HBO: is het moeilijk?

Een HBO-opleiding is vaak uitdagender dan een MBO-opleiding. Dat komt voornamelijk doordat er meer zelfstandigheid wordt verwacht. Je hebt minder klassikaal les en minder contacturen. Daarnaast ligt het tempo hoger en komt er meer theorie aan te pas. Veel studenten ervaren het eerste jaar als het lastigst. Als je dit achter de rug hebt, wordt het waarschijnlijk makkelijker.

Heb je niet de mogelijkheid om vier jaar te studeren of voelt dit als een drempel? Dan kun je ook eens kijken naar andere opties. Zo bieden wij ook:

  • Associate degrees. Dit zijn tweejarige opleidingen en vallen qua niveau precies tussen MBO en HBO in. Ook bij Scheidegger bieden we deze opleidingen.
  • MHBO-opleidingen. Dit valt qua niveau tussen MBO en HBO in. Zo kun je een aantal modules volgen die onderdeel uitmaken van een HBO-programma. Mocht je uiteindelijk toch het gehele programma gaan doen, dan heb je deze punten alvast in je zak.

Waarom nog een HBO-opleiding doen?

Is het altijd nodig om een HBO-opleiding te doen als je al een diploma op MBO-niveau op zak hebt? In principe is het niet nodig, tenzij je meer ambitie hebt. Wil jij bijvoorbeeld graag teamleider worden of je specialiseren binnen een bepaald vakgebied? Dan wordt er toch al snel een HBO-diploma gevraagd. Het hebben van een HBO-diploma levert toch een hoop voordelen op. Zo heb je een grotere kans op een baan, kun je een hoger salaris vragen en is het makkelijker om van baan te wisselen door je brede kennis. Daarbij werk je aan je persoonlijke ontwikkeling.

Doorstromen? Bekijk hier onze HBO-opleidingen.