Thema's

Thema's

Omscholen, hoe pak je dat aan?

Móet je je omscholen of wíl je je omscholen? Het antwoord op deze vraag is voor een groot deel bepalend voor je motivatie en je drive om de juiste keuzes te maken, er dan aan te beginnen en het ook vol te houden en met succes te voltooien. Eén ding is zeker: je bent niet de enige. Een carrièreswitch maken is steeds normaler. Dus omscholen ook.

Maar de aanleiding is dus best belangrijk. Als je zelf hebt bedacht dat je iets anders wilt, ben je sowieso gemotiveerd en weet je misschien al wat je wilt. Als je jezelf moet omscholen omdat je functie, die je misschien wel met veel plezier vervult, verdwijnt, kan je motivatie om aan de studie te gaan heel wat minder zijn. Tenminste, in eerste instantie. Wanneer je eenmaal bezig bent met een opleiding kan het ineens veel leuker zijn dan je van tevoren dacht.

Hoe dan ook, je kunt het op twee manieren benaderen. Heel praktisch, want er moet brood op de plank komen. Of je kunt meer idealistisch het roer omgooien en vooral kijken naar wat je leuk vindt ongeacht de kennis en vaardigheden die je al in huis hebt. Je situatie is daarbij belangrijk. Of je moet kiezen voor snel resultaat om je inkomen zeker te stellen, of dat je meer tijd hebt en je kunt kiezen voor een beroep waarvoor omscholing meer tijd kost.

Wat kun je en wat wil je leren?

Wat je situatie ook is, het is in ieder geval belangrijk dat je zelfkennis hebt. Daarom hebben we hier een aantal vragen op een rijtje gezet die je daarbij helpen:

  1. Welke kennis heb je al?
  2. Welke vaardigheden heb je al?
  3. Wat zou je nog willen leren?
  4. Welke competenties heb je al?
  5. Welke competenties wil je nog aanleren?
  6. Wat zijn je sterke eigenschappen?
  7. Wat zijn je mindere eigenschappen?
  8. Waar liggen je interesses?
  9. In welke sector vind je die terug?
  10. Welke beroepsgroepen vind je interessant?


Als je deze vragen, of een aantal ervan, beantwoordt kun je een aantal keuzes makkelijker maken. Bijvoorbeeld:

  • Wat je leuk vindt.
  • Welke opleiding bij je past.
  • Welke opleidingsvorm je wilt:
    • Klassikaal?
    • Online?
    • Zelfstudie?
 

Ook omscholen als je al wat ouder bent

Oh, en denk vooral niet dat je je op latere leeftijd niet meer kunt omscholen of dat het dan geen zin meer heeft. Ook als je de 50 al voorbij bent heb je nog heel wat werkende jaren te gaan. Misschien kies je niet meer voor een volledige MBO- of HBO Bachelorstudie. Maar met alle ervaring en kennis die je hebt, kun je je met een korte opleiding omscholen naar de zorg of het onderwijs of een andere branche waar nu veel vraag is naar personeel.