Thema's

Thema's

Fysiek zwaar beroep? School je om

Is je beroep fysiek te zwaar? Dan kan het slim zijn om je om te scholen naar een ander vakgebied. Niet alleen voor je eigen fysieke welzijn en gezondheid, maar ook om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten als je ouder wordt en je je beroep straks niet meer kunt uitoefenen.

Wat zijn zware beroepen?

Gemiddeld genomen werken we zo’n 90.000 uur in ons hele leven. Dat komt neer op 10,3 jaar – we brengen dus heel wat uren door op de werkvloer. Dit kan mentaal veel van je eisen, maar ook fysiek. Volgens het CBS zijn de volgende beroepen de beroepen die fysiek het meest van je eisen:

  1. Bouwkundige beroepen: metselaars, timmerlieden, stukadoors en betonwerkers
  2. (Para)medische beroepen: medewerkers van verpleeg- en verzorgingstehuizen
  3. Metaalbewerkers
  4. Arbeiders in de akkerbouw of veeteelt
  5. Textiel- en voedingsindustrie
  6. Bouw- en installatiewerk
  7. Transportberoepen, zoals koeriers, asfaltafwerkers, wegenbouwers, stratenmakers en havenwerkers

 

Effecten op latere leeftijd

Mensen met een fysiek zwaar beroep, zoals stukadoors, stratenmakers, dakdekkers of steigerbouwers, rapporteren op latere leeftijd drie keer zo vaak een slechte gezondheid dan mensen die geen fysiek zwaar beroep uitoefenen. Onderzoek van gezondheidseconoom Bastian Ravesteijn concludeerde dat het gezondheidseffect van een jaar fysiek zwaar werk op latere leeftijd vergelijkbaar is met het effect van zestien maanden ouder worden.

Omscholen naar een ander beroep

Hoewel het CNV pleit voor een zware-beroepenregeling, die ervoor moet zorgen dat mensen met zware beroepen eerder kunnen stoppen met werken, kan het een beter idee zijn om je vroegtijdig om te scholen naar een ander beroep. Daarmee beperk je niet alleen de schade aan je eigen gezondheid, maar vergroot je ook je carrièrekansen op latere leeftijd. Het kan ook nog eens zo zijn dat de baangarantie in een andere sector veel hoger is, zoals in de financiële sector. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding tot Juridisch-Administratief Dienstverlener.

Hoe pak ik omscholen aan?

Je hoeft niet meteen het roer volledig om te gooien en direct voor een heel ander beroep te kiezen. Kijk eerst eens naar beroepen die in het verlengde liggen van je huidige beroep. Werk je nu fysiek in de transport? Kijk eens naar de opleiding Manager Transport & Logistiek. Kijk ook naar je interesses en (verborgen) talenten. Doe een aantal beroepentesten, zodat je weet welke beroepen of sectoren bij je passen. Bepaal wat je leuk vindt, onderzoek welke opleiding je nodig hebt en investeer in je toekomst!

Contact met Scheidegger

Wil je meer weten over onze opleidingen? Bel onze opleidingsadviseurs op 035 – 7 506 140 of stel je vraag online. Wij vertellen je graag meer!