Thema's

Thema's

Hoe stressbestendig ben jij?

Je moet werkzaamheden overnemen omdat je collega is uitgevallen, je hoort op het laatste moment dat je een presentatie moet geven of je hebt een deadline die nauwelijks haalbaar is. Iedereen ervaart weleens stress. Zo nu en dan een beetje stress voelen is ook niet erg. Maar wanneer is stress wel slecht? Wat doe je ertegen en hoe maak je jezelf stressbestendig?

1,3 miljoen Nederlanders hebben klachten

Stress is beroepsziekte nummer 1. Uit onderzoeken blijkt dat bijna 1,3 miljoen Nederlanders in 2018 stressklachten hadden. Zo’n 38 procent van de ondervraagden gaf aan stress te krijgen van te hoge taakeisen. Ongeveer 44% kon te weinig beslissingen nemen op de werkplek en had last van te veel bemoeienis van anderen.

Gezonde stress en ongezonde stress

Stress kun je indelen in twee soorten: gezond en ongezond. Stress is niet per se slecht voor je. Er zijn mensen die onder een beetje stress juist beter presteren. Gezonde stress kun je ervaren bij belangrijke gesprekken op je werk, een spannende voetbalwedstrijd, voor een presentatie of voor een date. Je voelt de adrenaline en naderhand geeft het vaak een kick. Belangrijk bij gezonde stress is dat het kort duurt.
Stress wordt ongezond als het te lang doorgaat. Je kunt er dan lichamelijke en geestelijke klachten van krijgen. Heb je regelmatig hoofdpijn na een dag werken? Bent je snel overprikkeld en geïrriteerd? Heb je veel moeite met concentreren? Dit kan allemaal komen door ongezonde stress.

Van stress naar succes

Heb je last van stress en wil je werken aan je stressbestendigheid? Met wat simpele tips kun je je stresslevel al behoorlijk verlagen.

1. Ontspan, neem regelmatig pauze en leef gezond

Juist in tijden van stress wil je maar doorgaan en je grenzen overschrijden. Let daarop. Sla geen pauzes over en houd je niet bezig met werk als je vrij bent. Doe juist leuke dingen als wandelen, lezen of tijd doorbrengen met je gezin. Probeer ook gezond te leven. Regelmatig sporten, gezond eten en een goede nachtrust dragen bij aan een gezond lichaam en een gezonde geest.
 

2. Leer omdenken

Door veel stress kun je in een negatieve spiraal terechtkomen. Je ziet alleen nog maar de negatieve kanten en denkt niet meer in oplossingen, maar juist in problemen. Buig negatieve gedachten daarom om naar iets positiefs. Een voorbeeld: een presentatie voorbereiden is veel werk, maar je kunt er veel mensen iets mee leren.

3. Blijf relativeren

Vergeet niet dat er belangrijkere dingen dan werk zijn in een mensenleven, zoals je gezin, je gezondheid of je hobby’s. Probeer dat waar je stress van krijgt, niet groter te maken dan het is en denk juist af en toe: het is maar werk.