Over Scheidegger

Over Scheidegger

Divera van der Elst

"Studenten bevestigen in hun power. Dat is het allerleukste wat er is."

De bevlogen coaching van Divera van der Elst

Stapelverliefd is Divera van der Elst, docent en coach. Stapelverliefd op haar werk. Met een aanstekelijk enthousiasme brengt Divera beginnend coaches de basisprincipes van het coachingsvak bij. Lekker los en met humor, maar vooral ook door op het kwetsbare af zichzelf te zijn. “Ik leg altijd de link naar de praktijk door te vertellen over mijn persoonlijke ontwikkeling als coach. En niet alleen mijn succesverhalen, maar juist ook mijn uitglijders. Want daarvan kun je het meeste leren. Ik zie de studenten dan gaandeweg groeien. Super vind ik dat.

“Wat ik zo interessant vind aan mijn werk, is die voortdurende wisseling van rollen. Van docent, naar coach, naar een mens dat het ook allemaal maar probeert. Dat, in combinatie met mijn kwetsbare opstelling en het feit dat ik alles vertel over mezelf en mijn leertraject, maakt dat ik een unieke manier van lesgeven heb. Die is voor mijzelf heel fijn, omdat ik lekker mezelf kan zijn. Maar ik zie ook dat de studenten mijn lessen met heel veel plezier ‘ondergaan’. Ik laat ze namelijk alle facetten van het coachingsvak zien en niet alleen wat er in de boeken staat."

Studenten krijgen altijd aandacht. Echte aandacht.
“Het mooiste van de Scheidegger-studenten vind ik hun variëteit. Ze komen uit verschillende werkgebieden en hebben allemaal hun eigen verhaal, waardoor je heel veel van elkaar kunt leren. Ik vind ze gemotiveerd, omdat ze ervoor kiezen om zich te ontwikkelen. Ik vind het belangrijk dat de studenten zich helemaal thuis voelen bij Scheidegger. Dus maak ik grapjes om het ijs te breken, en ik geef altijd echte aandacht.”
 
Je ziet de studenten gaandeweg groeien
“Ik empower de studenten door veel te bevestigen. Het gaat goed, je krijgt inzicht, het gaat beter. Door die bevestiging zie je ze groeien in de loop van de modules. Ik zie dat ze zelfverzekerder worden, en dat ze zich gaandeweg meer interesseren voor de inhoud. Wat ik ook merk, is dat de sfeer steeds meer ontspannen wordt naarmate de module vordert. Dat is mooi, want in die ontspanning is veel meer ruimte om ook aandacht te besteden aan de voorbereiding op het examen. Want dat vinden de meeste wel spannend. En voor sommigen is het ook toch ook wel weer even geleden dat ze voor het laatst een examen hebben gedaan! Juist daarom vind ik het belangrijk dat de studenten voelen dat ze er niet alleen voor staan. Dat we samen werken aan een succesvolle toekomst. En die begint natuurlijk eigenlijk pas na het examen.”   
 
Bijzondere ervaring
“Niet alleen de studenten leren nieuwe dingen, maar ook ik zelf. O man, elke module weer! Eén student heeft buitengewoon veel indruk op mij gemaakt. Hij begeleidde jongeren die dreigden te ontsporen en was zo ontzettend gemotiveerd om zichzelf vaardigheden eigen te maken om van nog grotere betekenis te kunnen zijn voor die jongeren! Hij is wat je noemt ervaringsdeskundige, en tijdens de module speelde er ook weer van alles in zijn privésituatie. Maar dat heeft hem op geen enkele manier belemmerd. Hij is daarna zelfs de HBO Coaching gaan doen, echt geweldig vind ik dat. Ik heb nog steeds contact met hem.”