Met Scheidegger sta je sterker

Vakopleiding Drogist

In samenwerking met het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) - 9 maanden

Werk je bij een drogisterij? En heb je al de nodige kennis en ervaring in deze branche, maar wil je nu een stap hogerop? In deze opleiding leer je alles om die stap te kunnen nemen. Je hebt bovendien de volledige bevoegdheid om zelfzorggeneesmiddelen te verkopen. Het is de taak van de drogist om die middelen te verstrekken die gezien de aard van de klachten van de klant het beste zijn, want onverantwoord gebruik van zelfzorggeneesmiddelen kan gevaarlijk zijn. Om het juiste advies te kunnen geven dien je als drogist over een flinke hoeveelheid vakkennis te beschikken. Daarnaast zijn goede communicatieve en adviesvaardigheden van groot belang. Ook kan het nodig zijn overleg te plegen met een huisarts. Daarnaast houdt een gediplomeerd drogist toezicht op de verkoop van de UAD-geneesmiddelen. De Vakopleiding Drogist bereidt je uitstekend voor op het officiële examen van de Stichting Pharmacon, de exameninstelling voor de drogisterijbranche. Om dit boeiende vak echt onder de knie te krijgen is de opleiding zeer praktijkgericht, zodat je voldoende kunt leren en oefenen met je medestudenten onder leiding van docenten uit de praktijk. De opleiding wordt volgens de nieuwe stijl en laatste eindtermen van het CBD aangeboden.

Voor wie?

De Vakopleiding Drogist is voor iedereen die zelfstandig wil werken als drogist en de volledige bevoegdheid wil hebben om geneesmiddelen te verkopen. Deze opleiding is ook geschikt voor iedereen die na de opleiding Assistent-Drogist een volgende carrièrestap wil maken.

Vooropleiding

Er zijn geen specifieke vooropleidingseisen. Inzet en motivatie zijn de belangrijkste voorwaarden. De opleiding wordt verzorgd op MBO-niveau.

Aanpak

De opleidingen van Scheidegger onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte aanpak. Je gaat aan de slag met praktische theorie waar je ook echt iets aan hebt in de praktijk. Daarnaast ontwikkel je alle vaardigheden die je als gediplomeerd drogist nodig hebt.
Je krijgt toegang tot een professionele digitale leeromgeving: e-Connect. Hier vind je alle informatie over je opleiding en examens. Ook kun je via e-Connect makkelijk communiceren met je medestudenten en je docent. Kenmerkend is de intensieve begeleiding door middel van de VAK-methode van Scheidegger. De combinatie van lessen, een zeer professionele online leeromgeving, een studiecoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma behaalt.

Opzet van de opleiding

Deze opleiding bestaat uit 3 modules van 6 lessen. Je wordt begeleid door een studiecoach bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de lessen word je goed voorbereid op de praktijkgerichte examens. Een ervaren docent legt de theorie uit en past die toe op de dagelijkse praktijk. Dat maakt de lessen zeer afwisselend en motiverend.

Opleiding Vakopleiding Drogist

Studieprogramma

Adviseren 1

(6 lessen)

 • Wet- en regelgeving
 • Informeren over UAD-geneesmiddelen
 • Pijn- en koortsklachten
 • Maag- en darmklachten
 • Samenstelling, werkzame stoffen, werking, dosering, contra-indicaties en risico's van UAD-geneesmiddelen
 • Zelfzorgvoorlichting en communicatie
 • Terminologie
 • Examen: Pharmacon-examen

Adviseren 2

(6 lessen)

 • Adviseren over UAD-geneesmiddelen
 • Verkoudheidsklachten
 • Huidklachten
 • Reisziekte
 • Overige indicaties
 • Homeopathie, fytotherapie en voedingssupplementen
 • Samenstelling, werkzame stoffen, werking, dosering, contra-indicaties en risico's van UAD-geneesmiddelen
 • Zelfzorgvoorlichting en communicatie
 • Terminologie
 • Examen: Pharmacon-examen

Toezicht

(6 lessen)

 • Toezicht houden op verantwoorde zorg
 • Beleid en procedures UAD-geneesmiddelen
 • Regelgeving en reclame
 • Geneesmiddelenwet
 • Kwaliteitsbeleid en kwaliteitszorg
 • Examen: Pharmacon-examen

Diploma

Na het doorlopen van de modules ben je uitstekend voorbereid op de officiële examens van stichting Pharmacon (zie www.pharmacon.nl). De examens vinden plaats op verschillende externe locaties in het land. Als je de examens met een voldoende afrondt, ontvang je het diploma 'Vakopleiding Drogist' van Scheidegger Opleidingen en kun je het officiële examen Drogist van Pharmacon doen. Voor de Pharmacon-examens dien je jezelf aan te melden via www.pharmacon.nl. De examenkosten worden direct in rekening gebracht.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 9 maanden. De opleiding wordt in een dag- en een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 9 lessen van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondopleiding heeft 18 lessen van 19.00 uur tot 22.00 uur. Als je de dagopleiding volgt, heb je 2 lessen op 1 dag. Je kunt deze opleiding ook via e-Learning volgen met persoonlijke begeleiding. Zie VAK-methode voor meer informatie over de unieke aanpak van Scheidegger.

De nieuwe startdata voor de opleiding Vakopleiding Drogist worden binnenkort bekend gemaakt. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 1.390,-
Studiemateriaal: € 125,- per module

Je kunt deze opleiding in maandelijkse termijnen betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 100,-.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
 
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.