Met Scheidegger sta je sterker

Vakopleiding Homeopathie

Praktijkgerichte opleiding voor de klassiek homeopaat - 9 maanden

Wil jij graag werken in de homeopathie? Homeopathie is een mooi, maar veeleisend vak. Het vraagt niet alleen gerichte kennis en inzicht maar ook invoelingsvermogen, verantwoordelijkheidsgevoel en geduld. Het werk biedt veel voldoening. Het is prachtig om patiënten te zien genezen, ze daarin te kunnen begeleiden en zelf steeds weer geraakt te worden door dit wonder. Een goede homeopaat is zich bewust van zijn mogelijkheden en zijn grenzen. De Vakopleiding Homeopathie leidt je op voor het diploma in deze branche. Een klassiek homeopaat werkt zelfstandig en behandelt patiënten met de meest uiteenlopende ziekten, waaronder chronisch zieken in elk stadium. Momenteel is de klassieke homeopathie een van de snelst groeiende natuurlijke geneeswijzen. Dit komt door het succes van de behandelingen en de bewustwording van de patiënt dat hij een keuze heeft in de manier waarop hij genezen kan worden. Deze groei is ook te danken aan de erkenning die de NVKH, het VNT en de NOKH hebben weten te bewerkstelligen bij ziektekostenverzekeraars.

Voor wie?

Deze opleiding is voor mensen die aan de slag willen in de homeopathie. Je hebt niet alleen kennis en inzicht nodig, maar ook warmte, zelfkennis, invoelingsvermogen, accuratesse, verantwoordelijkheidsgevoel en geduld. Het is dus niet alleen een beroep, maar ook een roeping. Als klassiek homeopaat werk je meestal zelfstandig, hoewel de vorming van groepspraktijken toeneemt.

Vooropleiding

Een vooropleiding is niet noodzakelijk. Het is voldoende om interesse in de gezondheidszorg en alternatieve geneeswijzen te hebben. Deze opleiding wordt verzorgd op MBO-niveau.

Aanpak

De opleidingen van Scheidegger onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte aanpak. Je gaat aan de slag met theorie waar je ook echt iets mee kunt in de praktijk, een direct toepasbare aanpak. Daarnaast ontwikkel je belangrijke vaardigheden waar je als homeopaat veel gebruik van maakt.
Je krijgt toegang tot een professionele digitale leeromgeving: e-Connect. Hier vind je alle informatie over je opleiding en examens, en filmpjes met voorbeelden over hoe je te werk kunt gaan. Ook kun je zo makkelijk communiceren met je medestudenten en je docenten. Kenmerkend is de intensieve begeleiding door middel van de VAK-methode van Scheidegger. De combinatie van lessen, een professionele online leeromgeving, een studiecoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma behaalt.

Opzet van de opleiding

Deze opleiding bestaat uit 3 modules van 6 lessen. Een ervaren docent legt de theorie uit en past die toe op de dagelijkse praktijk. Dat maakt de lessen afwisselend en motiverend. Scheidegger weet dat dit een belangrijke voorwaarde is om een opleiding succesvol af te ronden.

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor een examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom, Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Opleiding Vakopleiding Homeopathie

Studieprogramma

Homeopathische geneesmiddelen

(6 lessen)

 • Geneesmiddelproeven op gezonde mensen
 • Resultaten toxicologie en farmacologie
 • Toepassing bij zieken (klinische resultaten/praktijkervaring)
 • Toepassing en experimenteel onderzoek op dieren
 • Zelfgenezing via homeopathie
 • Overeenkomst antroposofische en homeopathische geneesmiddelen
 • Waarde van het repertorium (Materia Medica)
 • Kinderhomeopathie
 • Examen: Praktijkgericht examen

Grondleggers en grondslagen van de homeopathie

(6 lessen)

 • Beroemde homeopaten
 • Basisprincipes van de homeopathie
 • Populariteit van homeopathie
 • Materialistisch versus spiritueel
 • Wetenschappelijkheid
 • Homeopathie: de ultieme nepper?
 • Casuïstiek: overeenkomsten, verschillen
 • Examen: Praktijkgerichte opdracht

Werken in de zorg

(6 lessen)

 • Visie op gezondheid en ziekte
 • Beroepen en werkvelden binnen de gezondheidszorg
 • Gezondheidsvoorlichting en preventie
 • Zorgverzekering
 • Wetgeving en kwaliteitszorg
 • Relatie met patiënten en naasten
 • Examen: Praktijkgericht examen

Diploma

Je rondt de module Grondleggers en grondslagen van de homeopathie af met een praktijkgerichte opdracht, die je thuis maakt. De overige modules worden afgerond met een praktijkgericht examen. Heb je voor de modules een voldoende behaald, dan ontvang je van Scheidegger Opleidingen het diploma 'Vakopleiding Homeopathie'.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 9 maanden. De opleiding wordt in een dag- en een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 9 lessen van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondopleiding heeft 18 lessen van 19.00 uur tot 22.00 uur. Als je de dagopleiding volgt, heb je 2 lessen op 1 dag. Je kunt deze opleiding ook via e-Learning volgen met persoonlijke begeleiding. Zie VAK-methode voor meer informatie over de unieke aanpak van Scheidegger.

De nieuwe startdata voor de opleiding Vakopleiding Homeopathie worden binnenkort bekend gemaakt. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 1.390,-
Examens: € 195,- per examen
Studiemateriaal: € 125,- per module

Je kunt deze opleiding in maandelijkse termijnen betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 100,-.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.