Met Scheidegger sta je sterker

NIMA Communicatie A

Het programma voor communicatieprofessionals - 8 maanden

Wil je alle facetten van communicatie beheersen en je daarmee ontwikkelen als communicatieadviseur bij een bedrijf? Of wil je deze kennis en vaardigheden aanleren in het belang van de communicatie voor je eigen zaak? Dan is deze opleiding echt iets voor jou! NIMA Communicatie A is een veelzijdige opleiding waarin alle aspecten op het gebied van communicatie worden behandeld. Deze opleiding wordt uitgevoerd door onze businesspartner NCOI. NCOI is Education Partner van NIMA. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je perfect wordt voorbereid op het officiële NIMA-examen.

Voor wie?

Deze opleiding is voor iedereen die zich wil ontwikkelen binnen het vakgebied van communicatie. Je bent werkzaam in een communicatiefunctie, bijvoorbeeld als medewerker binnen de pr- of marketingcommunicatieafdeling. Het is ook mogelijk dat je je binnen je eigen bedrijf met interne of externe communicatie bezighoudt en je kennis wilt vergroten.

Vooropleiding

Een vooropleiding op minimaal HAVO- of MBO-niveau is nodig.

Aanpak

Onder leiding van zeer ervaren communicatiedeskundigen doorloop je het volledige planningsproces van NIMA Communicatie A. Je rondt je opleiding af met een intensieve examentraining, zodat je optimaal bent voorbereid op alle onderdelen van het examen NIMA Communicatie A.

Scheidegger maakt gebruik van de meest actuele literatuur en beschikt over een zeer moderne online leeromgeving, e-Connect. Deze omgeving bevat alle informatie die je voor de opleiding nodig hebt, met daarin de voorbereiding voor elke les, alle opdrachten en aanvullende informatie. Je zult merken hoe prettig dat werkt.

Opzet van de opleiding

De opleiding bestaat uit 1 module van 18 lessen. De lessen worden verzorgd door zeer ervaren docenten uit de praktijk van communicatie. De docenten maken voortdurend de koppeling met de dagelijkse praktijk. Met deze opleiding ben je uitstekend voorbereid op het officiële examen NIMA Communicatie A.

Opleiding NIMA Communicatie A

Studieprogramma

Tijdens deze opleiding komen de onderstaande onderwerpen aan bod:

Kernelementen communicatie

 • Begrippen en relevantie van communicatie
 • De interne en externe omgeving
 • Organisatie- en communicatiestructuur
 • Onderzoek en gegevensverzameling

Communicatieplanning en -strategie

 • Doelstellingen en doelgroepen
 • Strategie en planning van communicatie
 • Middelenmix en communicatieplan

Uitvoeringsfase

 • Conceptontwikkeling en briefing
 • Conceptuitvoering

Interne communicatie

 • Belang van interne communicatie
 • Interne communicatiestromen

Concerncommunicatie

 • Public affairs
 • Crisiscommunicatie
 • Arbeidsmarktcommunicatie
 • Community relations

Marketingcommunicatie

 • Direct marketing en salespromotion
 • Beursverkoop en sponsoring
 • Retail- en instorecommunicatie

Media

 • Medialandschap
 • Gedrukte media
 • Radio, tv en internet

De pers

 • Actief persbeleid
 • Persconferentie en persberichten

NIMA-examentraining

 • Gerichte voorbereiding op NIMA-examen
 • Oefenen van opgaven

NIMA-examen

De examens voor het diploma 'NIMA Communicatie A' worden regelmatig aangeboden. Kijk voor de actuele data op www.nima.nl. Je wordt door NIMA benaderd om deel te nemen aan de examens. NIMA zorgt ervoor dat je goed wordt geïnformeerd. Wij zorgen ervoor dat je uitstekend bent voorbereid op het examen.

Afronding en diploma

Het examen NIMA Communicatie A leg je af bij NIMA. Je wordt door NIMA benaderd om deel te nemen aan de examens. Je behaalt het zeer gewaardeerde diploma ‘NIMA Communicatie A’. Je wordt met deze opleiding uitstekend voorbereid op het NIMA-examen. Iedereen die het NIMA-diploma heeft behaald, wordt automatisch ingeschreven in het officiële NIMA-diploma­register. Het register geeft inzicht in wie, wanneer, welke NIMA-diploma’s heeft behaald. Kijk op www.nima.nl/nima-diploma­register voor meer informatie.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 8 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 9 lessen van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondopleiding heeft 18 lessen van 19.00 uur tot 22.00 uur. Als je de dagopleiding volgt, heb je 2 lessen op 1 dag. Je kunt deze opleiding ook via e-Learning volgen met persoonlijke begeleiding. Zie e-Learning voor meer informatie over de unieke aanpak van Scheidegger.

De nieuwe startdata voor de opleiding NIMA Communicatie A worden binnenkort bekend gemaakt. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 1.290,-
Studiemateriaal: € 200,-
Examenkosten:
Examen NIMA A1 € 250,-*
Examen NIMA A2 € 250,-*
Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

* De kosten van de NIMA-examens betaal je rechtstreeks aan NIMA. De prijzen zijn onder voorbehoud van prijswijzigingen door NIMA.

Je kunt deze opleiding ook in 4 termijnen betalen. Hiervoor wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Reprorechten en hand-outs

Voor opleidingen van onze businesspartners worden er kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening gebracht. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).

Locatie- en arrangementskosten

Voor enkele opleidingen en trainingen wordt er een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater voor je geregeld. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
 
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.