Met Scheidegger sta je sterker

Mediation en conflictbemiddeling

Praktijkgerichte basisopleiding voor startende mediators - 6 maanden

Lijkt het je interessant en boeiend om te bemiddelen in conflicten, bijvoorbeeld bij burenruzies, echtscheidingsproblemen of zakelijke conflicten? Dan is deze basisopleiding zeer interessant. Mediation is een alternatieve vorm van geschillenbeslechting, waar steeds meer gebruik van wordt gemaakt. Het is vaak een snellere, effectievere en goedkopere manier om een (dreigend) geschil op te lossen zonder gerechtelijke procedures. Tijdens deze korte en zeer praktijkgerichte opleiding leer je wat je rol is als mediator en krijg je een goed beeld van het vakgebied. Je leert de basisprincipes van conflicthantering en onderhandelingstheorieën. Ook verdiep je je in de juridische kant van mediation en in de verschillende fases ervan. Na afloop van de opleiding kun je zelfstandig bemiddelen in kleinere conflicten.

Voor wie?

Als je kennis wilt maken met het vak van mediation en conflictbemiddeling, dan is deze opleiding een uitstekende keuze. Hierna kun je mogelijk doorstuderen naar de HBO Bachelor Rechten van Hogeschool NCOI, waarna je de Post Bachelor Mediation van Hogeschool NCOI kunt volgen. Hiermee kun je je laten certificeren als professioneel mediator door het Nederlands Mediation Instituut (NMI).

Vooropleiding

Er zijn geen speciale vooropleidingseisen. Inzet en motivatie zijn de belangrijkste voorwaarden.

Aanpak

De opleidingen van Scheidegger onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte aanpak. Je gaat aan de slag met praktische theorie waar je ook echt iets aan hebt. Dus geen theorie om de theorie, maar kennis die direct toepasbaar is. Daarnaast staat juist in deze opleiding het oefenen van concrete vaardigheden centraal. Er worden diverse actieve werkvormen gebruikt, zoals discussies, rollenspelen en praktijkcases.

Je krijgt toegang tot een professionele digitale leeromgeving: e-Connect. Hier vind je alle informatie over je opleiding en je examens, en kun je makkelijk communiceren met je medestudenten en je docent. Zie e-Connect voor meer informatie.

Kenmerkend is de intensieve begeleiding door middel van de VAK-methode van Scheidegger (zie Unieke opleidingsmethode). De combinatie van bijeenkomsten, een professionele online leeromgeving, een studiecoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma behaalt. De uitvalpercentages zijn dan ook erg laag in deze opleiding en de slagingspercentages hoog. Daarom geeft Scheidegger graag een unieke examengarantie.

Opzet van de opleiding

Deze opleiding bestaat uit 2 modules van 6 lessen. Je wordt begeleid door een studiecoach bij wie je met al je vragen terechtkunt. Een ervaren docent legt de theorie uit en past die toe op de dagelijkse praktijk. Dat maakt de lessen zeer afwisselend en motiverend. Scheidegger weet dat dit een belangrijke voorwaarde is om een opleiding succesvol af te ronden.

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor je examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom, Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Opleiding Mediation en Conflictbemiddeling

Studieprogramma

Mediation

(6 lessen)

 • Wat is mediation?
 • Kenmerken van mediation
 • Het mediationproces
 • Conflicten
 • Omgaan met emoties
 • Onderhandelen in mediation
 • Ethiek
 • Juridische aspecten van mediation
 • Examen: Praktijkgericht examen

Onderhandelen en conflicthantering

(6 lessen)

 • Vaardigheden van de mediator
 • Onderhandelingsproces
 • Onderhandelingsstijlen
 • Fases in de onderhandeling
 • Vechten of samenwerken
 • Effectief beïnvloeden van de onderhandeling
 • Onderhandelen en conflicten
 • Belangentegenstelling en conflicten
 • Theorieën van conflictbemiddeling
 • Conflictoplossing
 • Omgaan met emotie en agressie
 • Examen: Praktijkgerichte opdracht

Afronding en diploma

De module Onderhandelen en conflicthantering wordt afgerond met een praktijkgerichte opdracht, die je thuis maakt. De module Mediation rond je af met een praktijkgericht examen. Als je beide modules met een voldoende afrondt, dan ontvang je het diploma 'Mediation en Conflictbemiddeling' van Scheidegger Opleidingen. Dit diploma vormt een goede basis voor de HBO Leergang Rechten en de HBO Bachelor Rechten van Hogeschool NCOI.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 6 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 6 lessen van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondopleiding heeft 12 lessen van 19.00 uur tot 22.00 uur. Als je de dagopleiding volgt, heb je 2 lessen op 1 dag. Je kunt deze opleiding ook via e-Learning volgen met persoonlijke begeleiding. Zie Praktische informatie voor meer informatie over de unieke aanpak van Scheidegger.

De nieuwe startdata voor de opleiding Mediation en Conflictbemiddeling worden binnenkort bekend gemaakt. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 990,-
Examens: € 195,- per examen
Studiemateriaal: € 125,- per module

Je kunt deze opleiding in maandelijkse termijnen betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 75,-.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.