Met Scheidegger sta je sterker

Medewerker Facilitaire Schoonmaak

Korte opleiding tot professioneel schoonmaker - 6 maanden

Wil jij gaan werken als schoonmaker? Na deze opleiding kun je snel aan de slag als schoonmaker. Je kunt gaan schoonmaken in kantoren, scholen, hotels of in de recreatieve branche. Ook zijn schoonmakers hard nodig in de gezondheidszorg en bij particulieren. Je leert in korte tijd veel over schoonmaken in verschillende ruimten en welke materialen je hierbij het beste kunt gebruiken. Ook ga je tijdens de opleiding werken met machines, zoals stofzuigers, schijfmachines en schrobzuigmachines. Je weet hoe je de werkplanning nauwkeurig volgt en hoe je het onderhoud van machines en materiaal verzorgt. Omdat je met veel verschillende mensen contact hebt, ga je ook aan de slag met communicatieve vaardigheden. De opleiding sluit goed aan bij de leerdoelen van de landelijk erkende examens van RAS-Examenbureau. Kortom, met deze opleiding kun je je breed ontwikkelen en vaardigheden aanleren die je overal kunt gebruiken.

Voor wie?

Deze professionele en praktijkgerichte opleiding is bestemd voor iedereen die in korte tijd de belangrijkste kennis en vaardigheden van het beroep schoonmaker wil leren.

Vooropleiding

Een vooropleiding is niet noodzakelijk. Interesse in de schoonmaakbranche is voldoende.

Aanpak

De opleidingen van Scheidegger onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte aanpak. Je gaat aan de slag met praktische theorie waar je ook echt iets mee doet. Dus geen theorie om de theorie, maar kennis die je direct kunt toepassen in de praktijk. Je ontwikkelt belangrijke vaardigheden waar je als interieurverzorger veel aan hebt. Je leert veel over schoonmaken van verschillende ruimten. Ook leer je communicatieve vaardigheden, zodat je makkelijk contact hebt met leidinggevenden of de klanten waarvoor je werkt.

Je krijgt toegang tot een professionele digitale leeromgeving: e-Connect. Hier vind je alle informatie over je opleiding en je examens, en kun je makkelijk communiceren met de andere studenten en je docent.

Kenmerkend is de intensieve begeleiding van de VAK-methode van Scheidegger. De combinatie van bijeenkomsten, een zeer professionele online leeromgeving, een studiecoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma haalt. Daarom geven wij ook graag een examengarantie!

Opzet van de opleiding

Deze opleiding bestaat uit 2 modules van 6 lessen. Je wordt begeleid door een studiecoach bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de lessen word je goed voorbereid op de praktijkgerichte examens. Een ervaren docent legt de theorie uit en past die toe op de dagelijkse praktijk. Dat maakt de lessen afwisselend en motiverend. Scheidegger weet dat dit een belangrijke voorwaarde is om een opleiding succesvol af te ronden.

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor je examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen.

Opleiding Medewerker Facilitaire Schoonmaak

Studieprogramma

Facilitaire schoonmaak

(6 lessen)

 • Professioneel schoonmaken
 • Traditionele schoonmaakmethoden
 • De microvezeltechniek
 • Schoonmaken met de microvezeltechniek
 • Ergonomische aspecten
 • Arbo en veiligheid
 • Examen: Praktijkexamen

Communicatieve vaardigheden

(6 lessen)

 • Basisbegrippen communicatie
 • Gesprekstechnieken
 • Feedback geven en ontvangen
 • Presenteren en vergaderen
 • Telefonische, digitale en schriftelijke communicatie
 • Communicatie bij conflicten
 • Examen: Praktijkgericht examen

Praktijkmodule

De praktijkmodule Facilitaire schoonmaak wordt verzorgd in moderne praktijklokalen. Tijdens deze praktijklessen maak je gebruik van praktische materialen en instrumenten. Onze praktijklocaties bevinden zich op een beperkt aantal plaatsen in Nederland. Het kan dus voorkomen dat je deze praktijkmodule in een andere stad en/of op een andere dag volgt.

Afronding en diploma

De module Facilitaire schoonmaak wordt afgerond met een praktijkexamen. De module Communicatieve vaardigheden wordt afgerond met een praktijkgericht examen. Als je beide modules met een voldoende afrondt, ontvang je het diploma 'Medewerker Facilitaire Schoonmaak' van Scheidegger.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 6 maanden. De opleiding wordt in zowel een dag- als een avondvariant aangeboden. De dagopleiding heeft 6 lessen van 10.00 uur tot 16.00 uur. De avondopleiding heeft 6 lessen van 19.00 uur tot 22.00 uur en 3 lessen van 10.00 uur tot 16.00 uur voor de praktijkmodule. Als je de dagopleiding volgt, heb je 2 lessen op 1 dag.

De nieuwe startdata voor de opleiding Medewerker Facilitaire Schoonmaak worden binnenkort bekend gemaakt. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 990,-
Examens: € 195,- per examen
Studiemateriaal: € 125,- per module

Je kunt deze opleiding in maandelijkse termijnen betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 75,-.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
 
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.