Gezinsbegeleiding

Praktijkgerichte opleiding voor het begeleiden van gezinnen - 6 maanden

Niveau

MBO-opleidingen

Variant

Duur

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Vind je het belangrijk dat kinderen succesvol opgroeien in hun eigen gezin? En wil je aan de slag als gezinsbegeleider om gezinnen te helpen bij diverse moeilijkheden? Bijvoorbeeld opvoedingsproblemen, relatieproblemen of kinderen of ouders met een beperking? Dan wordt er van je verlangd dat je een goed hart hebt en beschikt over sterk ontwikkelde kennis en vaardigheden. In deze praktijkgerichte opleiding ga je aan de slag met de belangrijkste aspecten die je nodig hebt om als gezinsbegeleider aan de slag te kunnen. Je leert omgaan met verschillende soorten problematiek en ontwikkelt de vaardigheden om gezinnen met die problemen professioneel te ondersteunen. Als je al werkzaam bent als gezinsbegeleider, dan is deze opleiding erg geschikt om je kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen.

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor iedereen die graag werkt met kinderen en die hen en hun ouders wil ondersteunen bij het omgaan met hun dagelijkse problemen.

Vooropleiding

Deze opleiding wordt verzorgd op MBO-niveau. Er gelden geen speciale vooropleidingseisen. Inzet en motivatie zijn de belangrijkste voorwaarden.

Opzet van de opleiding

Deze opleiding bestaat uit 2 modules van 6 lessen. Je wordt begeleid door een studiecoach bij wie je met al je vragen terechtkunt. In de lessen word je goed voorbereid op de praktijkgerichte examens. Een ervaren docent legt de theorie uit en past die toe op de dagelijkse praktijk. Dat maakt de lessen zeer afwisselend en motiverend. Scheidegger weet dat dit een belangrijke voorwaarde is om een opleiding succesvol af te ronden.

Aanpak

De opleidingen van Scheidegger onderscheiden zich door een zeer praktijkgerichte en direct toepasbare aanpak. Je gaat alleen aan de slag met theorie waar je ook echt iets aan hebt in de praktijk. Zo ontwikkel je belangrijke vaardigheden waar je als gezinsbegeleider veel aan hebt.

In dit programma verdiep je je in diverse problemen die zich voor kunnen doen binnen een gezin. Je gaat aan de slag met verschillende begeleidingsstijlen en leert zowel groepen als individuen begeleiden. Na deze opleiding weet je in elke situatie hoe je het gezin het beste kunt ondersteunen.

Je krijgt tijdens je opleiding toegang tot de gebruiksvriendelijke leeromgeving e-Connect. Hier vind je alle informatie over je opleiding en examens. Je kunt er ook makkelijk communiceren met medestudenten en je docent. Zie e-Connect voor meer informatie.

Kenmerkend is de intensieve begeleiding door Scheidegger. De combinatie van lessen, de professionele online leeromgeving, een studiecoach en stimulerende docenten zorgt ervoor dat je daadwerkelijk je diploma haalt.

Waarom Scheidegger?

 • Lessen door ervaren docenten uit de beroepspraktijk
 • Kleine klassen en goede persoonlijke begeleiding
 • Een duidelijke opzet en aanpak
 • Plezier van samen leren en samen slagen
 • Een unieke examengarantie

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor je examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom: Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Studieprogramma

Gezinsbegeleiding

(6 lessen)

 • Opvoedstijlen in het gezin
 • Begeleiden bij echtscheiding en relatieproblemen
 • Onbalans in het gezin
 • Ziekte en gezondheid
 • Wet- en regelgeving in het kader van de Wmo
 • Jeugdzorg

Sociaal pedagogisch begeleiden

(6 lessen)

 • Begeleiden
 • Begeleidingsstijlen
 • Begeleiding bij opvoeding en ontwikkeling
 • Individu en groep
 • Professioneel werken
 • Specifieke begeleidingssituaties

Afronding en diploma

Je rondt de module Sociaal-pedagogisch begeleiden af met een praktijkgerichte opdracht. De module Gezinsbegeleiding wordt afgerond met een digitaal examen, waarin je de koppeling maakt met de praktijk. Als je beide modules met een voldoende afrondt, ontvang je het diploma ‘Gezinsbegeleiding’ van Scheidegger.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning

Opleidingsvarianten

 • Duur van de opleiding: 6 maanden
 • Varianten: Avond, dag, zaterdag
 • Dagopleiding: 6 lesdagen van 10.00 uur tot 16.00 uur
 • Avondopleiding: 12 lesdagen van 19.00 uur tot 22.00 uur
 • E-learning: Afstandsstudie met contact en begeleiding op afstand

Als je de dagopleiding volgt, volg je 2 lessen op 1 dag.

Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-

Cursusgeld: € 1.099,-

Studiemateriaal: € 125,- (per module)

Examenkosten:
€ 195,- (per digitaal examen)
€ 195,- (per moduleopdracht)

Je kunt deze opleiding ook in 2 of 6 termijnen betalen.

Bij betaling ineens krijg je een korting van € 75,-.

Deze opleiding volg je al vanaf € 290,- per maand.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Heb je vragen?

Je kunt ons op werkdagen bellen van 08.00 uur en 21.00 uur (op vrijdag tot 17.00 uur). Je kunt ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Mail ons

035 - 7121992

06 - 10739752
 

 

Gezinsbegeleiding

Praktijkgerichte opleiding voor het begeleiden van gezinnen - 6 maanden

Niveau

MBO-opleidingen

Variant

Duur