MBO Luchtvaartdienstverlening niveau 4

Hoogst erkende MBO-opleiding voor de professionele luchtvaartdienstverlener - 2 jaar

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van jouw huidige loopbaan en jouw leerdoelen geven wij je graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat jouw gegevens achter en wij bellen je binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan

Als luchtvaartdienstverlener begeleid en verzorg je passagiers op luchthavens of in vliegtuigen tijdens de vlucht. De passagier staat centraal bij alles wat je doet. In de cabine geef je als steward of stewardess instructies en zorg je ervoor dat het de passagiers aan niets ontbreekt. Als je aan de balie werkt, dan staat dienstverlening voor vertrek centraal en neem je bijvoorbeeld tickets in ontvangst. Ben jij een servicegerichte duizendpoot? Houd je van hectiek, de omgang met verschillende mensen en ben je een kei in organiseren? Dan weet je met de erkende MBO-opleiding Luchtvaartdienstverlener niveau 4 ongekende hoogten te bereiken! Deze opleiding wordt uitgevoerd in samenwerking met NTI.

Officieel erkend

NTI heeft officieel toestemming van het ministerie van OCW om MBO-opleidingen te verzorgen. Hierdoor kan NTI officieel erkende MBO-diploma’s verstrekken. Zie Toelichting MBO voor de toelichting.

Voor wie?

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor iedereen die van de sfeer van vliegvelden, het internationale karakter en de dynamische omgeving houdt. Je bent representatief, sociaal en maakt het anderen graag naar de zin.

Vooropleiding

Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je minimaal beschikt over een MAVO-diploma, een diploma VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar. Als je hier niet aan voldoet, maar wel de capaciteiten en motivatie hebt, dan kun je op basis van een intakegesprek en een toelatingstoets mogelijk alsnog deelnemen aan deze opleiding. Voor deze intake en toelatingstoets is het relevant dat je over ruime werkervaring beschikt. Informeer hiervoor bij een van onze opleidingsadviseurs.

Doel en opzet

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor volwassen studenten. Voor aanvang van de opleiding heb je telefonisch een uitgebreide intake waarin we alle aspecten die relevant zijn voor de opleiding met je doornemen. De opleiding start met een kick-off waarin onze docenten uitleggen hoe alles werkt, zodat je je opleiding meteen goed start. Je neemt deel aan klassikale bijeenkomsten met veel praktijkvoorbeelden. Dit heeft als voordeel dat je direct contact hebt met je docent. Hier vind je veel informatie die handig is tijdens je opleiding. Je kunt hiermee ook makkelijk contact hebben met je docenten en medestudenten.

Tijdens de klassikale bijeenkomsten leer je samen met andere studenten veel over luchtvaart, het voorbereiden van een vlucht en het begeleiden van passagiers op de luchthaven of in het vliegtuig. Deze kennis wordt vertaald naar opdrachten, zodat je je kennis direct in praktijk brengt. De bijeenkomsten zijn georganiseerd in modules, die los afgerond worden. Dat maakt het programma zeer overzichtelijk. Bovendien leer je in een groep met volwassenen die in eenzelfde situatie als jij ook een MBO-diploma willen behalen. Ook kun je tijdens de opleiding gebruikmaken van de meest actuele literatuur en onze online leeromgeving. Hier vind je veel informatie die handig is tijdens je opleiding. Je kunt hiermee ook makkelijk contact hebben met je docenten en medestudenten.

Begeleiding

Om ervoor te zorgen dat je daadwerkelijk slaagt voor deze opleiding, word je tijdens de opleiding op verschillende manieren begeleid. Allereerst word je tijdens de lessen intensief begeleid door een docent die veel praktijkervaring heeft en die je kan helpen de lesstof goed toe te passen in de praktijk. Maar er is meer. Wij zorgen naast je docent voor een professionele mentor en BPV-begeleider voor je stagedeel. Zij hebben op gezette tijden contact met je en zijn tijdens de gehele opleiding beschikbaar voor vragen. Ook biedt het programma 3 lessen aan waarin je extra begeleiding krijgt bij het maken van je stageopdrachten. Op de werk- of stageplek zelf is er begeleiding door je leidinggevende of een ervaren collega. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten in praktijk te brengen. Wij zorgen ervoor dat je de opleiding uitstekend kunt combineren met je werk en privé en dat je doelgericht het diploma behaalt.

Wat doet een luchtvaartdienstverlener?

Als (aankomend) luchtvaartdienstverlener houd je je onder meer bezig met de volgende zaken:

 • Je verleent service aan internationale passagiers en gasten
 • Je zorgt voor veiligheid
 • Je handelt klachten af
 • Je begeleidt passagiers en gasten op de luchthaven
 • Je begeleidt passagiers en gasten in het vliegtuig
 • Je rondt cabinewerkzaamheden af

Je kunt aan de slag bij een luchtvaartmaatschappij, afhandelingsbedrijf, luchthaven of ondersteunend bedrijf voor de luchtvaartsector.

Stage

Je stage is erg belangrijk, omdat je daarin oefent met het in praktijk brengen van je beroepsvaardigheden. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij een luchthaven. Heb je al een baan in dit werkgebied? En is het bedrijf waarbij je werkt een erkend leerbedrijf? Dan kun je, als je een contract hebt voor minimaal 16 uur per week, je huidige werkplek voordragen als stageplaats. Heb je op dit moment geen geschikte werkplek? Dan volg je een stage bij een bedrijf dat je zelf zoekt. Het Stage Instituut kan je daarbij mogelijk helpen.

Voorbereiding en studiebelasting


Naast de lesbijeenkomsten en je stage is de studiebelasting ongeveer 2-3 uur per week.

Opleiding MBO Luchtvaartdienstverlening niveau 4

Programma

Het programma bestaat uit korte beroepsgerichte modules, een keuzeprogramma, een module Studiebegeleiding (3 lessen van 3 uur) en een stageprogramma (je werkplek of een stage).

We begrijpen hoe het is om volwassenen op te leiden. Je kunt van ons dan ook een professionele aanpak verwachten. Wij werken met ervaren praktijkdocenten. Alle onnodige ballast in de opleiding laten we achterwege, zodat je direct doelgericht naar het diploma toewerkt.

Beroepsgerichte modules

Studieprogramma

 • Informatiebehoefte
 • Veiligheid en regelgeving
 • Cultuur
 • Luchtvaartterminologie
 • Werken in de cabine
 • Werken op de luchthaven
 • Topografie
 • Duits
 • Engels (generiek en beroepsspecifiek)
 • Nederlands 3F
 • Rekenen 3F
 • Loopbaan en burgerschap (LB)

Keuzeprogramma

Je volgt hiernaast ook een keuzeprogramma. Dit is een verdieping of verbreding van de beroepsgerichte modules. Je kiest een van deze programma’s:

 • Duits in de beroepscontext A2
 • Spaans in de beroepscontext A2
 • Internationaal I: bewustzijn (interculturele) diversiteit
 • Leidinggeven
 • Topservice

Taal en rekenen

Om een erkend diploma MBO-niveau 4 te behalen is landelijk vastgelegd dat je een bepaald niveau van taal- en rekenvaardigheden moet halen. Daarom word je in deze opleiding ondersteund met een programma en maak je diverse examens op het gebied van taal en rekenen om aan te tonen dat je dit niveau beheerst. In de praktijk blijkt dat veel deelnemers over voldoende taal- en rekenvaardigheden beschikken, waardoor het niet nodig is om dit programma te volgen. Zie Toelichting MBO voor meer informatie.

Erkend diploma

Om je diploma te behalen word je tijdens de opleiding beoordeeld. Deze beoordeling heeft voor een deel betrekking op wat je geleerd hebt in de praktijk en voor een deel wat je geleerd hebt in de klas. Je ontvangt aan het begin van je opleiding uitgebreide informatie over de beoordeling. Wij zorgen ervoor dat je goed voorbereid bent. De modules rond je af met theoretische examens. Ook leg je examens af tijdens je stage: de proeven van bekwaamheid. Daarnaast rond je je stage af met een praktijkexamen, dat bestaat uit opdrachten en een toets waarin je laat zien dat je het vak beheerst. Als je alles gehaald hebt, dan ontvang je het officieel erkende diploma ‘MBO Luchtvaartdienstverlening niveau 4’ van NTI. NTI is officieel erkend op basis van de Wet educatie en beroepsonderwijs door het ministerie van OCW en mag erkende MBO-diploma’s afgeven.

Opleidingsvarianten

De opleiding wordt aangeboden in 2 studietempo’s: 24 maanden en 36 maanden. Wil je de opleiding in 24 maanden afronden, dan dien je aan aanvullende eisen te voldoen. In dit geval moet je kunnen aantonen dat je voldoet aan Engels B2 niveau en Duits minimaal A2 niveau. Voldoe je hier niet aan, kies dan voor het studietempo van 36 maanden. Bekijk voor het bijeenkomstenoverzicht en de startdata de website van NTI: www.nti.nl

De nieuwe startdata voor de opleiding MBO Luchtvaartdienstverlening niveau 4 worden binnenkort bekend gemaakt. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kosten

Scheidegger organiseert deze opleiding in samenwerking met NTI. Je kunt de opleiding volgen in 24 maanden of 36 maanden. Je mag langer over je opleiding doen. In dat geval betaal je niets extra.

24 maanden 

Inschrijfgeld en dossier-vorming (eenmalig): € 50,-
Opleidingskosten (per maand): € 123,75
Examenkosten (per maand): € 66,04


36 maanden

Inschrijfgeld en dossier-vorming (eenmalig): € 50,-
Opleidingskosten (per maand): € 82,50
Examenkosten (per maand): € 44,03

De examenkosten worden tegelijk met de opleidingskosten in rekening gebracht. De studiematerialen zijn meegenomen in de opleidingskosten.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Heb je vragen?

Laten we samen de juiste keuze maken. We zitten nu voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Daarnaast zijn wij ook bereikbaar via WhatsApp van maandag - vrijdag van 10.00 - 16.00 uur.

Mail ons 035 - 7121992 06 - 10739752

Wil je persoonlijk studieadvies of heb je vragen?

Laten we samen de juiste keuze maken. We zitten voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Telefonisch zijn we bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 8:00 uur en 21:00 uur en op vrijdag tot 17:00 uur. Daarnaast zijn wij ook bereikbaar via WhatsApp van maandag tot vrijdag van 10:00 – 16:00 uur.

Mail ons 035 - 7 121 992 06 - 10739752

Bezoek een van onze Open Avonden

Twijfel je welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een open avond en krijg persoonlijk advies van onze opleidingsadviseurs.

MELD JE NU AAN

Studiegids 2017-2018, vraag 'm nu aan!

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

STUDIEGIDS AANVRAGEN

Onze website maakt gebruik van cookies.