Met Scheidegger sta je sterker

MBO Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 voor Gastouders

Ga na deze opleiding aan de slag als gastouder - 9 tot 12 maanden

Vind je het leuk om met kinderen te werken en zou je daar wel je werk van willen maken? Wil jij graag aan de slag als gastouder? Met deze opleiding haal je een geschikt diploma en kun je aan de slag als gastouder als je ook aan de andere wettelijke eisen voldoet. Tijdens de opleiding leer je bovendien belangrijke zaken op het gebied van begeleiden en zorg verlenen. Je leert plannen en effectief te werken. Zo ben je niet alleen officieel bevoegd om te gaan werken als gastouder, je hebt ook de juiste basis om dit op een goede manier te doen.

Wat doet een gastouder?

Als gastouder houd je je bezig met de volgende zaken:

 • Je vangt kinderen op bij je thuis of in het huis van het gastgezin
 • Je helpt bij de persoonlijke verzorging van kinderen
 • Je doet activiteiten met de kinderen
 • Je zorgt voor een veilige situatie en voert licht administratieve taken uit
 

Je werkt zelfstandig. Je kunt als gastouder tot 6 kinderen opvangen. Je kunt kinderen bij je thuis opvangen of in het huis van het gastgezin.

Voor wie?

Je vindt werken met kinderen erg leuk en kunt goed met ze omgaan. Je bent gastvrij en sociaal ingesteld en zorgt graag voor een prettige en veilige situatie voor kinderen. Met dit diploma voldoe je aan de opleidingseis om als gastouder aan de slag te gaan.

Doel en opzet

Deze opleiding is ontwikkeld voor volwassen studenten. Tijdens de klassikale bijeenkomsten leer je samen met andere studenten veel over het helpen en verzorgen van mensen. Deze kennis wordt vertaald naar opdrachten, zodat je je kennis direct in praktijk brengt. De bijeenkomsten zijn georganiseerd in modules, die los afgerond worden. Je leert in een groep met volwassenen die in eenzelfde situatie als jij ook een MBO-diploma willen behalen.

Begeleiding

Je wordt tijdens de opleiding op verschillende manieren begeleid. Je hebt een mentor die op gezette tijden contact met je heeft en er voor je is als je vragen hebt. Ook biedt het programma 6 bijeenkomsten aan waarin je extra begeleiding krijgt bij het maken van je stageopdrachten. Op de werk- of stageplek zelf is er begeleiding door een ervaren collega.

Stage

Tijdens je stage breng je beroepsvaardigheden in praktijk. Werk je bij een erkend leerbedrijf? Dan kun je, als je een contract hebt voor minimaal 16 uur per week, je huidige werkplek voordragen als stageplaats. Heb je op dit moment geen geschikte werkplek? Dan volg je een stage bij een bedrijf dat je zelf zoekt. Het Stage Instituut kan je daarbij mogelijk helpen. Voor een stage heb je een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) nodig.

Voorbereiding en studiebelasting

Naast de lesbijeenkomsten en je stage is de studiebelasting ongeveer 2 tot 3 uur per week.

Vooropleiding

Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je minimaal beschikt over een diploma LBO, VMBO basisberoepsgericht of het diploma van een MBO-assistentenopleiding (MBO-niveau 1). Als je hier niet aan voldoet, maar wel de capaciteiten en motivatie hebt, kun je op basis van een intakegesprek en een toelatingstoets van Scheidegger mogelijk alsnog deelnemen aan deze opleiding. Informeer hiervoor bij een van onze opleidingsadviseurs.

Subsidie

Als je deelneemt aan dit programma, komt je werkgever waarschijnlijk in aanmerking voor subsidie. Bekijk voor deze voorwaarden de Subsidieregeling of bel met een van onze opleidingsadviseurs.

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor een examen en je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen.

Online leeromgeving

Je kunt bij deze opleiding gebruikmaken van onze online leeromgeving.

Opleiding MBO Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 voor Gastouders

Programma

Beroepsgerichte modules

Professionele zorg en hulpverlening

(6 lessen)

 • Gestructureerd werken en effectieve werkplanning
 • Werken met activiteiten- en begeleidingsplannen
 • Zorg-, leef- en behandelplannen
 • Observeren en rapporteren
 • Ondersteunen in woon- of verblijfsomgeving
 • Examen: Praktijkgericht examen

Basiskennis en vaardigheden in de zorg

(6 lessen)

 • Hygiëne, verzorging en algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL)
 • Spijsvertering en vitale functies
 • Huid, ziektebeelden en medicatie
 • Urine, feces en andere vormen van uitscheiding
 • Bed- en kamerverzorging en Micro-organismen en voedsel
 • Examen: Praktijkgericht examen

Keuzeprogramma

Je volgt naast deze 2 modules ook een keuzeprogramma van 4 bijeenkomsten ter verdieping of verbreding. Je kiest een van de volgende programma's:

Daadkracht en duurzaamheid

(4 lessen)
 

Daadkrachtig en kwaliteitsgericht werken

(4 lessen)

Taal en rekenen

Om een erkend diploma MBO-niveau 2 te behalen is landelijk vastgelegd dat je een bepaald niveau van taal- en rekenvaardigheden moet halen. Je maakt daarom diverse examens op het gebied van taal en rekenen om aan te tonen dat je dit niveau beheerst. Zie Toelichting MBO voor meer informatie hierover.

Erkend diploma

Om je diploma 'MBO Helpende Zorg en Welzijn niveau 2' te behalen word je tijdens de opleiding beoordeeld. Als je alles gehaald hebt, ontvang je het officieel erkende diploma 'MBO Helpende Zorg en Welzijn niveau 2'. Om aan de slag te gaan als gastouder moet je aan een aantal wettelijke eisen voldoen. Kijk hiervoor op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kinderopvang.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 9 maanden. De opleiding wordt aangeboden in een dag- en een avondvariant. Bij de dagopleiding volg je 8 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur en 6 bijeenkomsten van 3 uur voor de begeleiding. De avondopleiding omvat 22 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur. Je vindt het bijeenkomstenoverzicht op de website. Je kunt deze opleiding ook op afstand volgen op basis van e-Learning.

De nieuwe startdata voor de opleiding MBO Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 voor Gastouders worden binnenkort bekend gemaakt. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 1.790,-
Examens: € 590,-
Studiemateriaal: € 350,-
Taal en rekenen: € 400,-
Afronding: € 450,- (inclusief diplomering)

Je kunt deze opleiding in 12 termijnen betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 75,-.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.