Erkende MBO-opleidingen
18 maanden Duur van de opleiding
Vandaag begint je dienst ’s ochtends. Het restaurant is nog leeg, maar je weet dat het straks vol zit met gasten die graag lekker willen ontbijten. Vorige week heb je wat aanpassingen doorgevoerd in het menu en je bent benieuwd hoe de gasten zullen reageren. Samen met leerling-kok Erik ga je meteen aan de slag. Terwijl Erik de sinaasappelen uitperst, bak jij de croissants, kook je de eieren en beleg je de heerlijkste broodjes. Samen zetten jullie alles klaar en al snel komen de eerste gasten binnen. Terwijl zij genieten van het ontbijt, zorg jij ervoor dat de broodjes niet opraken en dat de koffie aangevuld blijft. Om half 11 zijn de laatste gasten klaar met eten en ruim je alles op, zodat je de lunch kunt klaarmaken en klaarzetten. Je laat Erik de groenten snijden en je begeleidt hem bij het voorbereiden van de hamburgers en de zalm. Zelf ga je aan de slag met het bereiden van de mosterdsoep en de biefstuk, terwijl je ook oplet dat de frietjes niet verbranden in de frituur. ‘s Middags stroomt het restaurant weer vol en je bent blij dat je gerechten zo goed in de smaak vallen. 3 uur later is de grootste drukte voorbij en kun je beginnen met het opruimen en schoonmaken van de keuken. Je weet namelijk hoe belangrijk een schone en opgeruimde werkruimte is. Voor je het weet, zit je dag erop. Je hebt weer mensen blij gemaakt met je gerechten en je hebt zin in morgen. Dan mag je namelijk het diner verzorgen. Je vindt het heerlijk dat je werk zo gevarieerd is.
Scheidegger heeft officieel toestemming van het ministerie van OCW om MBO-opleidingen te verzorgen. Hierdoor kan Scheidegger officieel erkende MBO-diploma’s verstrekken. Zie Toelichting MBO voor meer informatie.
Als zelfstandig werkend kok houd je je bezig met de volgende zaken:
Je werkt vaak zelfstandig, soms in een team. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken in een hotel, restaurant of lunchroom.
Werk je als assistent-kok en ben je toe aan meer zelfstandigheid en uitdaging? Dan is deze opleiding een uitstekende keuze. Deze opleiding past ook bij jou als je toe bent aan een andere werkomgeving en graag aan de slag wilt als zelfstandig kok in de horeca.
Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je minimaal beschikt over een diploma MBO-niveau 2, een MAVO-diploma, een diploma VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar.
Heb je niet de juiste vooropleiding? Dan kun je met een goede motivatie en ruime werkervaring een toelatingstoets maken. Met een goed resultaat kun je zo alsnog tot de opleiding toegelaten worden. Als je gebruik wilt maken van deze vorm van toelating, dan wordt tijdens de intake uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.
Een opleiding volgen in combinatie met een druk privéleven of een baan is best pittig. Bij Scheidegger doen wij er alles aan om jou te ondersteunen bij het behalen van je diploma. We adviseren je bij het kiezen van de juiste opleiding en begeleiden je tijdens je studie tot aan het diploma. Kortom: je krijgt van ons het duwtje in de rug dat je nodig hebt om je opleiding succesvol af te ronden. Want wij willen niets liever dan dat jij slaagt. En met behulp van onze 6 gouden garanties gaat het jou lukken. Gegarandeerd!
Wij geloven in leren van en met elkaar. Daarom vinden wij klassikaal onderwijs belangrijk. Bij Scheidegger studeer je in kleine groepen van maximaal 19 personen. Dan kunnen we de stof goed uitleggen, iedereen persoonlijk begeleiden en alle vragen uitgebreid beantwoorden. Zo weten we wat jij nodig hebt om te kunnen slagen en zo het beste uit jezelf te halen!
Onze docenten komen zelf uit het vak en weten precies hoe ze de theorie kunnen vertalen naar de praktijk. Zo leer je bij ons de theorie die je echt nodig hebt zodat je het direct kunt toepassen in je werk. Daar is ons lesprogramma op afgestemd. Wil je weten hoe onze studenten hun opleiding hebben ervaren? Lees hun verhaal.
Natuurlijk moet je het zelf doen, maar je staat er niet alleen voor! Tijdens je studie krijg je persoonlijke begeleiding van een mentor, die als geen ander weet wat er allemaal komt kijken bij het volgen van een studie. Zo helpen wij je om het beste uit jezelf te halen. Jouw doel is ons doel: een diploma!
Scheidegger staat bekend om zijn professionele en resultaatgerichte aanpak. De training start met een schriftelijke intake, die wordt bekeken door je trainer. Deze intake helpt je om je eigen leerdoelen voor de training te bepalen. Je trainer begeleidt je bij het realiseren van deze leerdoelen. De trainingsdagen bereid je thuis goed voor. Tijdens de trainingsdagen staat veel praktische oefening onder leiding van ervaren trainers centraal.
Ook krijg je toegang tot de professionele digitale leeromgeving e-Connect. Hier vind je alle informatie over je training, je persoonlijk actieplan, praktijkopdrachten, filmpjes, tips en trucs. Daarnaast kun je via e-Connect makkelijk communiceren met je medestudenten en trainer. Zie e-Connect voor meer informatie.
Je stage is erg belangrijk, omdat je daarin oefent met het in praktijk brengen van je beroepsvaardigheden. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij een restaurant of hotel. Heb je al een baan in dit werkgebied? En is het bedrijf waarbij je werkt een erkend leerbedrijf? Dan kun je je huidige werkplek voordragen als stageplaats en hoef je geen aanvullende stage te lopen.
Heb je op dit moment geen geschikte werkplek? Ook dan kun je van start met deze opleiding. Je gaat dan tijdens je opleiding op zoek naar een geschikt stagebedrijf. Het Stage Instituut kan je daarbij mogelijk helpen.
De module Gerechten bereiden wordt verzorgd in moderne praktijklokalen. Onze praktijklocaties bevinden zich op een beperkt aantal plaatsen in Nederland. Het kan dus voorkomen dat je deze praktijkmodule in een andere plaats en/of op een andere dag volgt dan je andere lessen.
Als je onverhoopt niet slaagt voor je examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom: Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma. Zie onze 6 gouden garanties voor meer informatie.
Deze opleiding is wettelijk erkend, hierdoor is deze opleiding vrijgesteld van btw.
Je kunt dit programma klassikaal volgen op een locatie naar keuze. Omdat je binnen een groep veel van elkaar leert, bieden we je een alternatieve locatie aan wanneer er voor jouw voorkeurslocatie onvoldoende aanmeldingen zijn.
Behoefte aan meer flexibiliteit? Met de lesvariant e-learning studeer je in je eigen tijd en in je eigen tempo op afstand. Je wordt online begeleid door een ervaren docent.
Voor de unieke combinatie van beide lesvarianten kies je voor virtual classroom. Hierbij volg je de lessen op vaste tijdstippen, met een docent én digitaal. Voor meer informatie over onze opleidingsvarianten, zie de pagina Opleidingsvarianten op onze website.
Het programma bestaat uit 3 modules (4 of 6 bijeenkomsten), keuzedelen, een module Studiebegeleiding (4 bijeenkomsten van 3 uur en zelfstudie) en een stage (je werkplek of een stage). Om een officieel erkend MBO-diploma te behalen is landelijk vastgelegd dat een bepaald verplicht niveau geldt voor Nederlands en rekenen. Voor deze algemene onderdelen word je uitstekend begeleid. Meer informatie vind je in de toelichting op Toelichting MBO.
In deze opleiding leer je alles wat je nodig hebt om als zelfstandig werkend kok aan de slag te gaan. Zo leer je menu's bedenken en klaarmaken en de werkzaamheden in de keuken organiseren. Ook leer je je keuken schoon te houden en je keukenvoorraad te beheren.
(4 lessen)
(6 lessen)
(4 lessen)
Je maakt tijdens je opleiding per module praktijkgerichte opdrachten en digitale examens. Voor je stage werk je aan praktijkopdrachten. Beide onderdelen vormen samen een goede voorbereiding voor je examen, waarin je laat zien dat je het vak beheerst.
Tijdens de opleiding rond je de modules en de overige onderdelen af met een praktijkexamen, praktijkgerichte opdracht, digitaal examen of mondeling examen. Daarnaast rond je je stage af met een praktijkexamen, dat bestaat uit opdrachten en een toets waarin je laat zien dat je het vak beheerst. Als je voor alle onderdelen een voldoende behaalt, ontvang je het officiële, door de overheid erkende diploma ‘Zelfstandig Werkend Kok’, zoals ingeschreven in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO). Het behalen van een erkend diploma wordt steeds belangrijker. Scheidegger zorgt ervoor dat je dit kunt behalen.
Naast de aangegeven kosten kan er in de loop van je studie sprake zijn van eventuele aanvullende kosten. Of je te maken krijgt met deze kosten is afhankelijk van je studiebehoefte. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor extra examenbegeleiding of het maken van een herexamen wanneer je niet in een keer slaagt. Het menu met extra mogelijkheden en de bijbehorende kosten vind je hier en in de online leeromgeving e-Connect, waar je na de inschrijfbevestiging toegang toe hebt.
Voor enkele opleidingen en trainingen wordt er een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater voor je geregeld. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,-/ € 30,-* (excl. btw) per dag of € 5,50 / € 10,-* (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie-en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50/ € 35,-* (excl. btw) per dag of € 10.- / € 20.-* per avond.
Vanaf 1 september 2024 zijn de bedragen met een * van toepassing.
Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.
Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.
Je kunt ons op werkdagen bellen van 08.00 uur tot 17.00 uur. Je kunt ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.
Mail ons
035 - 7 121 992
06 - 10739752