Met Scheidegger sta je sterker

MBO Verzorgende IG niveau 3 specialisatie Verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT)

specialisatie Verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) - 12 tot 16 maanden

Vind je het een uitdaging om elke patiënt centraal te stellen tijdens de verzorging die je geeft en ondersteun je graag op alle vlakken waarop de patiënt dat zelf niet helemaal kan? Dan is de MBO-opleiding Verzorgende IG, specialisatie Verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT)helemaal iets voor jou. Je stelt met het hele zorgteam een zorgplan op en voert dat gezamenlijk uit. Als verzorgende kun je verschillende functies uitoefenen, met verschillende soorten zorgvragers werken en in een diversiteit aan zorginstellingen aan de slag. Je kunt bijvoorbeeld voor (chronisch) zieken, kinderen, mensen met beperkingen (gehandicapten), psychiatrische patiënten of ouderen gaan zorgen. De functie waarin je werkt, is onder andere afhankelijk van de mogelijkheden binnen de instelling en je eigen interesses. Het accent in je functie ligt op het verlenen van lichamelijke zorg, zoals het wassen van de patiënt, het toedienen van medicijnen of het geven van ondersteuning bij dagelijkse activiteiten. Ook het uitvoeren van verpleegkundige handelingen valt onder jouw functie als je een verzorgende IG bent.

Officieel erkend

Scheidegger heeft officieel toestemming van het ministerie van OCW om MBO-opleidingen te verzorgen. Hierdoor kan Scheidegger officieel erkende MBO-diploma's verstrekken. Zie Toelichting MBO voor meer informatie.

Wat doet een verzorgende IG VVT?

Als verzorgende IG VVT houd je je onder meer bezig met de volgende zaken:

 • Je biedt ondersteuning gericht op zelfredzaamheid
 • Je bespreekt de zorgverlening met alle betrokkenen
 • Je reageert snel en goed op onvoorziene situaties
 • Je kijkt of de gegeven ondersteuning goed is
 • Je begeleidt bij dagelijkse activiteiten
 • Je helpt bij het opstellen van het zorgplan
 

Je werkt in een team. Als werkveld kun je denken aan de thuiszorg, gehandicaptenzorg of verpleeg- en verzorgingshuizen.

Voor wie?

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor iedereen die zich wil ontwikkelen op het gebied van verzorging en die graag op een professionele manier zorg verleent aan diverse zorgvragers. Je kunt geduldig luisteren naar patiënten en je kunt je inleven in hun problemen. Naast patiënten en collega's heb je ook te maken met familie en vrienden van patiënten en bewoners. Deze opleiding is ook iets voor jou als je in het bezit bent van het diploma 'MBO Helpende Zorg en Welzijn niveau 2' en een stapje hoger wilt in je huidige baan in de zorg.

Doel en opzet

Deze praktijkgerichte opleiding is speciaal ontwikkeld voor volwassen studenten. Het programma is gericht op de combinatie van werken en leren. Tijdens de klassikale bijeenkomsten leer je samen met andere studenten veel over verzorging in verpleeg- en verzorgingshuizen en bij mensen thuis. Deze kennis wordt vertaald naar concrete opdrachten, zodat je jouw kennis direct in praktijk brengt. Hierdoor krijg je meer ervaring met het beroep en bouw je aan je beroepsvaardigheden.

Je neemt deel aan klassikale bijeenkomsten met veel praktijkvoorbeelden. Dit heeft als voordeel dat je direct contact hebt met je docent. De klassikale bijeenkomsten zijn georganiseerd in een aantal modules. Het voordeel hiervan is dat de onderwerpen apart behandeld en afgerond worden. Je leert bovendien samen in een groep met andere volwassenen die in eenzelfde situatie als jij ook een MBO-diploma willen behalen.

Begeleiding

Om ervoor te zorgen dat je daadwerkelijk slaagt voor deze opleiding, word je tijdens de opleiding op verschillende manieren begeleid. Allereerst word je tijdens de lessen intensief begeleid door een docent die veel praktijkervaring heeft en die je kan helpen de lesstof goed toe te passen in de praktijk. Maar er is meer. Wij zorgen, naast je docent, voor een professionele mentor. Deze mentor heeft op gezette tijden contact met je en is tijdens de gehele opleiding beschikbaar voor jouw vragen. Ook biedt het programma 6 bijeenkomsten aan waarin je extra begeleiding krijgt bij het maken van je stageopdrachten. Op de werk- of stageplek zelf is er begeleiding door je leidinggevende of een ervaren collega. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten in praktijk te brengen. Wij zorgen ervoor dat je de opleiding uitstekend kunt combineren met je werk en privé en dat je doelgericht het diploma behaalt.

Stage

Je stage is erg belangrijk, omdat je daarin oefent met het in praktijk brengen van je beroepsvaardigheden. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij een verpleeg- of verzorgingshuis. Heb je al een baan in dit werkgebied? En is het bedrijf waarbij je werkt een erkend leerbedrijf? Dan kun je, als je een contract hebt voor minimaal 16 uur per week, je huidige werkplek voordragen als stageplaats.
Heb je op dit moment geen geschikte werkplek? Dan volg je een stage bij een bedrijf dat je zelf zoekt. Het Stage Instituut kan je daarbij mogelijk helpen. Voor een stage heb je een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) nodig.

Voorbereiding en studiebelasting

Naast de lesbijeenkomsten en je stage is de studiebelasting ongeveer 2 tot 3 uur per week.

Vooropleiding

Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je minimaal beschikt over een MAVO-diploma, een diploma VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het 4e leerjaar. Je mag ook deelnemen als je een MBO-diploma op niveau 2 hebt. Als je hier niet aan voldoet, maar wel de capaciteiten en motivatie hebt, dan kun je op basis van een intakegesprek en een toelatingstoets van Scheidegger mogelijk alsnog deelnemen aan deze opleiding. Voor deze intake en toelatingstoets is het relevant dat je over ruime werkervaring beschikt. Informeer hiervoor bij een van onze opleidingsadviseurs.

Subsidie

Volledige, erkende MBO-opleidingen worden sterk gestimuleerd door de overheid. Als je deelneemt aan dit programma, komt je werkgever waarschijnlijk in aanmerking voor subsidie. Voor deze regeling gelden bepaalde voorwaarden. Zie Toelichting MBO voor deze voorwaarden of bel met een van onze opleidingsadviseurs.

Online leeromgeving

Je kunt bij deze opleiding gebruikmaken van onze online leeromgeving. Hier vind je veel informatie die handig is tijdens je opleiding. Je kunt hiermee ook makkelijk contact hebben met je docenten en medestudenten.

Opleiding MBO Verzorgende IG niveau 3 specialisatie Verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT)

Programma

Je wordt opgeleid voor het officiële diploma ‘MBO Verzorgende IG niveau 3 specialisatie Verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT)’. Het ­programma bestaat uit 4 beroepsgerichte modules, een keuze­programma, een module Studiebegeleiding en een stageprogramma (je werkplek of een stage). De praktijkgerichte module Verpleegtechnische handelingen wordt verzorgd in moderne prak­tijk­lokalen. Deze praktijklocaties bevinden zich op een beperkt aantal plaatsen in Nederland. Het kan dus voorkomen dat je deze praktijk­module in een andere plaats en/of op een andere dag volgt dan je andere lessen.

We begrijpen hoe het is om volwassenen op te leiden. Je kunt van ons dan ook een profes­sionele aanpak verwachten. Wij werken met ervaren praktijkdocenten. Alle onnodige ballast in de opleiding laten we achterwege, zodat je direct doelgericht naar het diploma toewerkt.

Beroepsgerichte modules

Werken in de VVT

(6 lessen)

 • Werken in de thuiszorg
 • Zorgvragers in de VVT
 • Samenwerken met mantelzorgers en ­vrijwilligers
 • Soorten zorgvragers
 • Zorg en begeleiding van diverse zorgvragers
 • Maatschappelijke ontwikkelingen en ­wetgeving
 • Examen: Praktijkgericht examen

Verpleegtechnische handelingen

(6 lessen)

 • Wetgeving en mobiliseren
 • Lichamelijke verzorging en ACT-zwachtelen
 • Wondzorg en stomazorg
 • Blaaskatheteriseren en -spoelen
 • Medicatie toedienen
 • Reanimatie van volwassenen en het ­toepassen van de AED
 • Vitale functies controleren
 • Examen: Praktijkexamen

Medische basiskennis

(6 lessen)

 • De werking van het menselijk lichaam
 • Cellen en weefsels
 • Orgaanstelsels en de circulatie
 • Lymfevatenstelsel en afweer
 • Nieren, urinewegen en ademhalingsstelsel
 • Hormoonstelsel en zenuwstelsel
 • Zintuigen en beweging
 • Examen: Praktijkgericht examen

Medisch rekenen

(2 lessen)

 • Medisch rekenen
 • Examen: Digitaal examen

Keuzeprogramma

Je volgt naast deze beroepsmodules ook een keuzeprogramma. Dit ­programma is een verdieping of verbreding van je beroepsgerichte modules. Je kiest een van de volgende programma’s:

Duurzaam en vernieuwend werken
(6 lessen)
In dit keuzeprogramma ga je aan de slag met onderwerpen als het zelfstandig signaleren van verbetering en nemen van initiatief, het inspelen op technische en maatschappelijke veranderingen en duurzaamheid op de werkplek. 

 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3
 • Duurzaamheid in het beroep C


of

Innovatie en beroepsgericht Engels
(6 lessen)
In dit keuzeprogramma ga je aan de slag met onderwerpen als luister- en grammaticale vaardigheden in het Engels, het zelfstandig signaleren van verbetering en nemen van initiatief, en het inspelen op technische en maatschappelijke veranderingen. 

 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3
 • Engels in de beroepscontext B1
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)

Taal en rekenen

Om een erkend diploma MBO-niveau 3 te behalen is landelijk vastgelegd dat je een bepaald niveau van taal- en rekenvaardigheden moet halen. Je maakt daarom tijdens je opleiding diverse examens op het gebied van taal en ­rekenen om aan te tonen dat je dit niveau beheerst. Zie Toelichting MBO voor meer informatie.

Erkend diploma

Om je diploma ‘MBO Verzorgende IG niveau 3 specialisatie Verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT)’ te behalen word je tijdens de opleiding beoordeeld. Deze beoordeling heeft voor een deel betrekking op wat je geleerd hebt in de praktijk en voor een deel op wat je geleerd hebt in de klas. Je ontvangt aan het begin van je opleiding uitgebreide informatie over de beoordeling. Scheidegger zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent. Als je alles gehaald hebt, ontvang je het officieel erkende diploma ‘MBO Verzorgende IG niveau 3 specialisatie Verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT)’. Scheidegger is officieel erkend op basis van de Wet educatie en beroepsonderwijs door het ministerie van OCW en mag erkende MBO-­diploma’s afgeven.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 12 maanden. De opleiding wordt aangeboden in een dag- en een avond­variant. Bij de dagopleiding volg je 13 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur (je krijgt dan 2 lessen op een dag) en 6 bijeenkomsten van 3 uur voor de begeleiding. De avondopleiding omvat 26 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur en 3 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur. Je vindt het bijeenkomstenoverzicht per startmoment en per locatie op de website. Je kunt deze opleiding ook deels op afstand volgen op basis van e-Learning.

De nieuwe startdata voor de opleiding MBO Verzorgende IG niveau 3 specialisatie Verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) worden binnenkort bekend gemaakt. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 2.590,-
Examens: € 885,-
Studiemateriaal: € 525,-
Taal en rekenen: € 400,-
Afronding: € 450,- (inclusief diplomering)
Toeslag skills lab: € 100,-

Je kunt deze opleiding in 16 termijnen betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 125,-.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
 
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.