MBO Verzorgende IG niveau 3 specialisatie Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Officieel erkende MBO-opleiding niveau 3 - 18 maanden

Niveau

Erkende MBO-opleidingen

Variant

Duur

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Zou jij graag in de geestelijke gezondheidszorg willen werken? Vind je het leuk om cliënten te ondersteunen op vlakken waarop zij zelf niet alles (meer) kunnen? Dan is deze officieel erkende opleiding MBO Verzorgende IG niveau 3 specialisatie Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) echt iets voor jou. Je doet veel kennis op over verzorging en begeleiding in de geestelijke gezondheidszorg en leert daarbij verschillende verpleegtechnische handelingen. Ook leer je om duidelijk aan cliënten en betrokkenen aan te geven wat je wel en niet wilt doen. Hierdoor sta je sterk in je schoenen en kun je goede verzorging bieden. Er is veel vraag naar dit diploma door mensen die reeds in de zorg werken en in het bezit zijn van een diploma op niveau 1 of 2.

Wat doet een verzorgende IG ­geestelijke gezondheidszorg?

Als verzorgende IG in de geestelijke gezondheidszorg houd je je onder meer bezig met de volgende zaken:

 • Je helpt de cliënt bij persoonlijke verzorging, wonen, huishouden en dagbesteding
 • Je geeft voorlichting, informatie en advies
 • Je helpt bij het opstellen van een zorgplan
 • Je kijkt of de gegeven ondersteuning goed is
 • Je helpt en begeleidt cliënten bij het deelnemen in de maatschappij

Je werkt zelfstandig in een team. Als werkveld kun je denken aan beschermde woonvormen, verslavingszorg of kinder- en jeugdinstellingen.

Officieel erkend

Scheidegger heeft officieel toestemming van het ministerie van OCW om MBO-opleidingen te verzorgen. Hierdoor kan Scheidegger officieel erkende MBO-diploma’s verstrekken. Zie Toelichting MBO voor de toelichting.

Voor wie?

Deze opleiding is ontwikkeld voor iedereen die zich wil ontwikkelen op het gebied van de verzorging van geestelijk beperkte mensen en die graag op een professionele manier zorg verleent. De opleiding is ook ontwikkeld voor mensen die in de zorg werken als assistent, met een diploma op niveau 1 of 2, en een functie als zelfstandig verzorgende ambiëren. Een belangrijk aandachtspunt in de GGZ is dat je duidelijk je grenzen aangeeft; zorgvragers en betrokkenen moeten duidelijk weten wat wel en niet van jou verwacht kan worden. Ook besteed je aandacht aan zelfreflectie en -hantering.

Vooropleiding

Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je minimaal beschikt over een MAVO-diploma, een diploma VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar. Je kunt ook deelnemen als je een MBO-diploma niveau 2 hebt.

Heb je niet de juiste vooropleiding? Dan kun je met een goede motivatie en ruime werkervaring een toelatingstoets maken. Met een goed resultaat kun je zo alsnog tot de opleiding toegelaten worden. Als je gebruik wilt maken van deze vorm van toelating, dan wordt tijdens de intake uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.

Doel en opzet

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor volwassen studenten die een MBO-diploma willen behalen. Voor de start van de opleiding wordt persoonlijk contact met jou opgenomen. Alle belangrijke aspecten worden dan telefonisch met je doorgenomen. Zo wordt onder andere ingegaan op de rol van de stage in de opleiding, de geschiktheid van jouw werkplek en de keuzeprogramma's waaruit je kunt kiezen. De opleiding start met een kick-off. Hierin worden het programma, de begeleiding en de examinering uitgelegd. Daarnaast krijg je een introductie in e-Connect, de digitale leeromgeving van Scheidegger, waar je alle informatie over je opleiding vindt.

De opleiding is voor een belangrijk deel gekoppeld aan de praktijk. Je loopt stage waarbij je het vak in de praktijk leert. Ook volg je modules in de vorm van klassikale bijeenkomsten met veel voorbeelden uit de praktijk. Deze modules worden verzorgd door docenten die zelf in het vakgebied werkzaam zijn. Dat maakt de lessen erg leuk en zorgt ervoor dat de leerstof heel herkenbaar wordt uitgelegd.

Wij begrijpen hoe het is om volwassenen op de leiden. Zo zorgen wij ervoor dat je de opleiding goed kunt combineren met werk en privé. Ook zijn de boeken die in deze opleiding worden gebruikt uitstekend geschikt voor MBO. Hierdoor werk je heel doelgericht naar het programma toe. Wij maken het je zo makkelijk mogelijk om jouw diploma te halen.

Begeleiding

Tijdens de opleiding word je op verschillende manieren begeleid. Je hebt een studiebegeleider voor de voortgang in je opleiding en een stagebegeleider voor de voortgang in je stage. Tijdens jouw opleiding hebben zij regelmatig contact met je. Ook met vragen kun je bij hen terecht. Op de werk- of stageplek zelf is er begeleiding door je stagementor. Dit is vaak je leidinggevende of een ervaren collega. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten uit te voeren.

Stage

Je stage is erg belangrijk, omdat je daarin oefent met het in praktijk brengen van je beroepsvaardigheden. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij een beschermde woonvorm, kinder- en jeugdinstelling of in de verslavingszorg. Heb je al een baan in dit werkgebied? En is de instelling waarbij je werkt een erkend leerbedrijf? Dan kun je, als je een contract hebt voor minimaal 16 uur per week, je huidige werkplek voordragen als stageplaats.

Heb je op dit moment geen geschikte werkplek? Dan volg je een stage bij een instelling die je zelf zoekt. Het Stage Instituut kan je daarbij mogelijk helpen. Voor een stage heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig.

Voorbereiding en studiebelasting

Ongeveer 3-5 uur per bijeenkomst. Daarnaast werk je aan je praktijkopdrachten.

Waarom Scheidegger?

 • Lessen door ervaren docenten uit de beroepspraktijk
 • Kleine klassen en goede persoonlijke begeleiding
 • Een duidelijke opzet en aanpak
 • Plezier van samen leren en samen slagen
 • Een unieke examengarantie

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor je examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom: Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Studieprogramma

Het programma bestaat uit 4 modules (6 avonden of 3 dagen), een keuzeprogramma (6 avonden of 3 dagen), een module Studiebegeleiding (3 bijeenkomsten van 3 uur) en een stage (je werkplek of een stageplek). Ook wordt aandacht besteed aan de algemene onderdelen die voor MBO-opleidingen verplicht zijn, zoals taal en rekenen.

Tijdens de opleiding leer je hoe je mensen met psychosociale of psychiatrische stoornissen ondersteunt of verzorgt. Ook leer je verschillende verpleegtechnische handelingen uit te voeren. Bovendien leer je hoe je helpt bij het opstellen van een zorgplan.

Werken in de geestelijke gezondheidszorg

(6 lessen)

 • Kenmerken van de geestelijke gezondheidszorg
 • Verschijningsvormen van de GGZ
 • Zorgen en verplegen in de geestelijke gezondheidszorg
 • Zorgvragers in de GGZ
 • Belangenbehartiging
 • Juridische aspecten

Medische basiskennis

(6 lessen)

 • Cellen, weefsels en circulatie
 • Bloed, afweer en ademhaling
 • Nieren en spijsvertering
 • Zenuw- en hormoonstelsel
 • Zintuigen en voortplanting
 • Huid, temperatuurregulatie en beweging

Verpleegtechnische handelingen

(12 lessen)

 • Wetgeving en mobiliseren
 • Lichamelijke verzorging en ACT-zwachtelen
 • Wondzorg en stomazorg
 • Blaaskatheteriseren en -spoelen
 • Medicatie toedienen
 • Reanimatie van volwassenen en het toepassen van de AED
 • Vitale functies controleren

Medisch rekenen

(4 lessen)

 • Procenten en promilles
 • Eenheden
 • Oplossen en verdunnen
 • Injecteren
 • Infuus en spuitenpomp
 • Zuurstof berekenen

Overige onderdelen

 • Studiebegeleiding
 • Keuzeprogramma
 • Stageprogramma
 • Algemene onderdelen

MBO-diploma

Je maakt tijdens je opleiding per module een korte voortgangstoets. Voor je stage werk je aan praktijkopdrachten. Beide onderdelen vormen samen een goede voorbereiding voor je examen, waarin je laat zien dat je het vak beheerst. Bij een voldoende beoordeling van alle onderdelen ontvang je het officiële, door de overheid erkende diploma 'MBO Verzorgende IG niveau 3 specialisatie Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)', zoals ingeschreven in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO). Het behalen van een erkend diploma wordt steeds belangrijker. Wij zorgen ervoor dat je dit kunt behalen.

Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Lesplanning
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie
Kostenspecificatie

Meer informatie en kosten

Inschrijfgeld: € 100,-

Cursusgeld: € 2.790,-

Studiemateriaal: € 625,-

Examenkosten: € 885,-

Taal en Rekenen: € 400,-

Afronding (incl. diplomering): € 450,-

Toeslag skills lab: € 100,-

Je kunt deze opleiding ook in 6 of 18 termijnen betalen.

Bij betaling ineens krijg je een korting van € 125,-. Deze opleiding volg je al vanaf € 292,- per maand.

Zie Praktische informatie voor meer praktische informatie.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs (MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master), dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag boven op de prijs exclusief btw. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. 

Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Heb je vragen?

Je kunt ons op werkdagen bellen van 08.00 uur en 21.00 uur (op vrijdag tot 17.00 uur). Je kunt ook een bericht sturen via WhatsApp, van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Mail ons

035 - 7121992

06 - 10739752
 

 

MBO Verzorgende IG niveau 3 specialisatie Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Officieel erkende MBO-opleiding niveau 3 - 18 maanden

Niveau

Erkende MBO-opleidingen

Variant

Duur