Met Scheidegger sta je sterker

MBO Verzorgende IG niveau 3 specialisatie Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

specialisatie Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) - 12 tot 16 maanden

Zou jij graag in de geestelijke gezondheidszorg willen werken? Ondersteun je cliënten graag op de vlakken waarop zij dat zelf niet helemaal kunnen? Dan is deze officieel erkende opleiding MBO Verzorgende IG niveau 3 specialisatie Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) echt iets voor jou. Je leert veel over het verzorgen en begeleiden in de geestelijke gezondheidszorg. Je leert ook verschillende verpleegtechnische handelingen. Daarnaast leer je om duidelijk aan te geven aan cliënten en betrokkenen wat je wilt en wat je niet doet. Hierdoor sta je sterk in je schoenen en kun je goede verzorging bieden. Er is veel vraag naar dit diploma door mensen die reeds in de zorg werken en in het bezit zijn van een diploma op niveau 1 of 2.

Officieel erkend

Scheidegger heeft officieel toestemming van het ministerie van OCW om MBO-opleidingen te verzorgen. Hierdoor kan Scheidegger officieel erkende MBO-diploma's verstrekken. Zie Toelichting MBO voor meer informatie.

Wat doet een verzorgende IG geestelijke gezondheidszorg?

Als verzorgende IG geestelijke gezondheidszorg houd je je onder meer bezig met de volgende zaken:

 • Je helpt de cliënt bij persoonlijke verzorging, wonen, huishouden en dagbesteding
 • Je geeft voorlichting, informatie en advies
 • Je helpt bij het opstellen van een zorgplan
 • Je kijkt of de gegeven ondersteuning goed is
 • Je helpt en begeleidt bij het deelnemen in de maatschappij
 

Je werkt zelfstandig in een team. Als werkveld kun je denken aan beschermde woonvormen, verslavingszorg of kinder- en jeugdinstellingen.

Voor wie?

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor iedereen die zich wil ontwikkelen op het gebied van de verzorging van geestelijk beperkte mensen en die graag op een professionele manier zorg verleent. De opleiding is ook ontwikkeld voor mensen die in de zorg werken als assistent, met een diploma op niveau 1 of 2, en nu een functie als zelfstandig verzorgende ambiëren. Een belangrijk aandachtspunt in de GGZ is dat je duidelijk je grenzen aangeeft; zorgvragers en betrokkenen moeten duidelijk weten wat wel en niet van jou verwacht kan worden. Je besteedt aandacht aan zelfreflectie en -hantering.

Doel en opzet

Deze praktijkgerichte opleiding is speciaal ontwikkeld voor volwassen studenten. Het programma is gericht op de combinatie van werken en leren. Tijdens de klassikale bijeenkomsten leer je samen met andere studenten veel over het begeleiden en verzorgen in de geestelijke gezondheidszorg. Deze kennis wordt vertaald naar concrete opdrachten, zodat je jouw kennis direct in praktijk brengt. Hierdoor krijg je meer ervaring met het beroep en bouw je aan je beroepsvaardigheden.

Je neemt deel aan klassikale bijeenkomsten met veel praktijkvoorbeelden. Dit heeft als voordeel dat je direct contact hebt met je docent. De klassikale bijeenkomsten zijn georganiseerd in een aantal modules. Het voordeel hiervan is dat de onderwerpen apart behandeld en afgerond worden. Je leert bovendien samen in een groep met andere volwassenen die in eenzelfde situatie als jij ook een MBO-diploma willen behalen.

Begeleiding

Om ervoor te zorgen dat je daadwerkelijk slaagt voor deze opleiding, word je tijdens de opleiding op verschillende manieren begeleid. Allereerst word je tijdens de lessen intensief begeleid door een docent die veel praktijkervaring heeft en die je kan helpen de lesstof goed toe te passen in de praktijk. Maar er is meer. Wij zorgen, naast je docent, voor een professionele mentor. Deze mentor heeft op gezette tijden contact met je en is tijdens de gehele opleiding beschikbaar voor jouw vragen. Ook biedt het programma 6 bijeenkomsten aan waarin je extra begeleiding krijgt bij het maken van je stageopdrachten. Op de werk- of stageplek zelf is er begeleiding door je leidinggevende of een ervaren collega. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten in praktijk te brengen. Wij zorgen ervoor dat je de opleiding uitstekend kunt combineren met je werk en privé en dat je doelgericht het diploma behaalt.

Stage

Je stage is erg belangrijk, omdat je daarin oefent met het in praktijk brengen van je beroepsvaardigheden. Je kunt bijvoorbeeld stage lopen bij een beschermde woonvorm, kinder- en jeugdinstelling of in de verslavingszorg. Heb je al een baan in dit werkgebied? En is het bedrijf waarbij je werkt een erkend leerbedrijf? Dan kun je, als je een contract hebt voor minimaal 16 uur per week, je huidige werkplek voordragen als stageplaats.

Heb je op dit moment geen geschikte werkplek? Dan volg je een stage bij een bedrijf dat je zelf zoekt. Het Stage Instituut kan je daarbij mogelijk helpen. Voor een stage heb je een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) nodig.

Voorbereiding en studiebelasting

Naast de lesbijeenkomsten en je stage is de studiebelasting ongeveer 2 tot 3 uur per week.

Vooropleiding

Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je minimaal beschikt over een MAVO-diploma, een diploma VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het 4e leerjaar. Je kunt ook deelnemen als je een MBO-diploma niveau 2 hebt. Als je hier niet aan voldoet, maar wel de capaciteiten en motivatie hebt, dan kun je op basis van een intakegesprek en een toelatingstoets van Scheidegger mogelijk alsnog deelnemen aan deze opleiding. Voor deze intake en toelatingstoets is het relevant dat je over ruime werkervaring beschikt. Informeer hiervoor bij een van onze opleidingsadviseurs.

Subsidie

Volledige, erkende MBO-opleidingen worden sterk gestimuleerd door de overheid. Als je deelneemt aan dit programma, komt je werkgever waarschijnlijk in aanmerking voor subsidie. Voor deze regeling gelden bepaalde voorwaarden. Bekijk voor deze voorwaarden de Subsidieregeling of bel met een van onze opleidingsadviseurs.

Examengarantie

Als je onverhoopt niet slaagt voor een examen, maar je hebt wel alle lessen gevolgd, dan mag je het examen kosteloos overdoen. Kortom, Scheidegger begeleidt je daadwerkelijk naar een diploma.

Online leeromgeving

Je kunt bij deze opleiding gebruikmaken van onze online leeromgeving. Hier vind je veel informatie die handig is tijdens je opleiding. Je kunt hiermee ook makkelijk contact hebben met je docenten en medestudenten.

Opleiding MBO Verzorgende IG niveau 3 specialisatie Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)

Programma

Je wordt opgeleid voor het officiële diploma ‘MBO Verzorgende IG niveau 3 specialisatie Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)’. Het programma bestaat uit 4 beroepsgerichte modules, een keuzeprogramma, een module Studiebegeleiding en een ­stageprogramma (je werkplek of een stage). De praktijk­gerichte module ­Verpleegtechnische handelingen wordt verzorgd in ­moderne prak­tijk­lokalen. Deze praktijklocaties bevinden zich op een beperkt aantal plaatsen in Nederland. Het kan dus voorkomen dat je deze praktijk­module in een andere plaats en/of op een andere dag volgt dan je andere lessen.

We begrijpen hoe het is om volwassenen op te leiden. Je kunt van ons dan ook een profes­sionele aanpak verwachten. Wij werken met ervaren praktijkdocenten. Alle onnodige ballast in de opleiding laten we achterwege, zodat je direct doelgericht naar het diploma toewerkt.

Beroepsgerichte modules

Werken in de geestelijke gezondheidszorg

(6 lessen)

 • Kenmerken van de geestelijke gezondheidszorg
 • Verschijningsvormen van GGZ
 • Zorgen en verplegen in de geestelijke gezondheidszorg
 • Zorgvragers in de GGZ
 • Belangenbehartiging
 • Juridische aspecten
 • Examen: Praktijkgericht examen

Medische basiskennis

(6 lessen)

 • De werking van het menselijk lichaam
 • Cellen en weefsels
 • Orgaanstelsels en de circulatie
 • Lymfevatenstelsel en afweer
 • Nieren, urinewegen en ademhalingsstelsel
 • Hormoonstelsel en zenuwstelsel
 • Zintuigen en beweging
 • Examen: Praktijkgericht examen

Verpleegtechnische handelingen

(6 lessen)

 • Wetgeving en mobiliseren
 • Lichamelijke verzorging en ACT-zwachtelen
 • Wondzorg en stomazorg
 • Blaaskatheteriseren en -spoelen
 • Medicatie toedienen
 • Reanimatie van volwassenen en het ­toepassen van de AED
 • Vitale functies controleren
 • Examen: Praktijkgericht examen

Medisch rekenen

(2 lessen)

 • Medisch rekenen
 • Examen: Digitaal examen

Keuzeprogramma 

Je volgt naast deze beroepsmodules ook een keuzeprogramma. Dit ­programma is een verdieping of verbreding van je beroepsgerichte modules. Je kiest een van de volgende programma’s:

Duurzaam en vernieuwend werken
(6 lessen)
In dit keuzeprogramma ga je aan de slag met onderwerpen als het zelfstandig signaleren van verbetering en nemen van initiatief, het inspelen op technische en maatschappelijke veranderingen en duurzaamheid op de werkplek. 

 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)
 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3
 • Duurzaamheid in het beroep C


of
 
Innovatie en beroepsgericht Engels
(6 lessen)
In dit keuzeprogramma ga je aan de slag met onderwerpen als luister- en grammaticale vaardigheden in het Engels, het zelfstandig signaleren van verbetering en nemen van initiatief, en het inspelen op technische en maatschappelijke veranderingen. 

 • Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3
 • Engels in de beroepscontext B1
 • Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)

Taal en rekenen

Om een erkend diploma MBO-niveau 3 te behalen is landelijk vastgelegd dat je een bepaald niveau van taal- en rekenvaardigheden moet halen. Je maakt daarom tijdens je opleiding diverse examens op het gebied van taal en ­rekenen om aan te tonen dat je dit niveau beheerst. Zie Toelichting MBO voor meer informatie hierover.

Erkend diploma

Om je diploma ‘MBO Verzorgende IG niveau 3 specialisatie Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)’ te behalen word je tijdens de opleiding beoordeeld. Deze beoordeling heeft voor een deel betrekking op wat je geleerd hebt in de praktijk en voor een deel op wat je geleerd hebt in de klas. Je ontvangt aan het begin van je opleiding uitgebreide informatie over de beoordeling. Scheidegger zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent. Als je alles gehaald hebt, ontvang je het officieel erkende diploma ‘MBO Verzorgende IG niveau 3 specialisatie Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)’. Scheidegger is officieel erkend op basis van de Wet educatie en beroepsonderwijs door het ministerie van OCW en mag erkende MBO-diploma’s afgeven.

Opleidingsvarianten

Deze opleiding duurt 12 maanden. De opleiding wordt aangeboden in een dag- en een avond­variant. Bij de dagopleiding volg je 13 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur (je krijgt dan 2 lessen op een dag) en 6 bijeenkomsten van 3 uur voor de begeleiding. De avondopleiding omvat 26 bijeenkomsten van 19.00 uur tot 22.00 uur en 3 bijeenkomsten van 10.00 uur tot 16.00 uur. Je vindt het bijeenkomstenoverzicht per startmoment en per locatie op de website. Je kunt deze opleiding ook deels op afstand volgen op basis van e-Learning.

De nieuwe startdata voor de opleiding MBO Verzorgende IG niveau 3 specialisatie Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) worden binnenkort bekend gemaakt. Heb je belangstelling en wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs via 035-7 121 992.

Kosten

Inschrijfgeld: € 100,-
Cursusgeld: € 2.590,-
Examens: € 885,-
Studiemateriaal: € 525,-
Taal en rekenen: € 400,-
Afronding: € 450,- (inclusief diplomering)
Toeslag skills lab: € 100,-

Je kunt deze opleiding in 16 termijnen betalen. Bij betaling ineens krijg je een korting van € 125,-.

Btw

Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw.

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief-btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je de opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
 
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

Open avonden

Open avonden

Twijfel je nog welke opleiding het beste bij je past? Bezoek dan een van onze open avonden.

 • Gespecialiseerd opleidingsadvies
 • Kennismaken met Scheidegger
Meld je nu aan

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je de studiegids thuis ontvangen?

Wil je op je gemak alle opleidingen en trainingen bekijken? Vraag dan onze studiegids aan. We sturen je deze gratis per post.

Nu aanvragen

Waarom Scheidegger?

Onze website maakt gebruik van cookies.